آمــار
در كنكور امسال به طور كلی 15 سؤال از آمار و 2 سؤال از مباحث احتمال و آنالیز تركیبی آمده بود كه این 2 سؤال را میتوان در مباحث ریاضی نیز در نظر گرفت. البته یكی از این 2 سؤال تا حدودی سخت و وقتگیر بود و نیاز به دقت در صورت سؤال و حل داشت، اما به طور كلی سؤالات در سطح متوسطی بودند و سؤال بسیار دشواری كه قابل حل كردن نباشد، در بین سؤالات مشاهده نمیشد. امسال نیز مانند سالهای گذشته سؤالات از مباحث: آمار توصیفی، احتمال، متغیرهای تصادفی، توزیعهای آماری و رگرسیون و ضریب همبستگی آمده بود. سؤال مربوط به متغیرهای تصادفی تنها با تعریف تابع توزیع احتمال و كمی دقت قابل حل بود.
دانشجویان باید به این نكته اساسی توجه كنند كه درس آمار دارای محاسبات است و با تمرین و مهارت، طریقه سریع انجام دادن محاسبات را فراگیرند تا دچار اشتباه نشوند. با توجه به اینكه در درس آمار به راحتی میتوان درصد قابل قبولی بدست آورد، به داوطلبان عزیز توصیه میشود یك كتاب جامع كه شامل درسنامه، مثال و تستهای تألیفی فراوان باشد، را حتماً مطالعه فرمایند. خوشبختانه كتاب آمار مدرسان شریف تمام مواردی كه برای درس آمار نیاز است، را در كتاب خود دارد. داوطلبانی كه با تسلط بر این كتاب سر جلسه آزمون بروند به طور قطع درصد بالای 80 بدست خواهند آورد.
حسـابداری صنعتی
تعداد سؤالات درس حسابداری صنعتی در آزمون سراسری سال 93 همانند سال گذشته 20 سؤال بود. در نگاه اول میتوان گفت كه سؤالات بیشتر محاسباتی و بعضاً جدید (مربوط به حسابداری مدیریت) بودند. شاید بتوان گفت كه سؤالات صنعتی سال 93 مشابه كنكورهای 1386، 1387 و 1388 بود.
تعداد سؤالاتی كه میشد در نگاه اول به آنها پاسخ داد، 6 سؤال بود و با توجه به صورت سؤالها كه اغلب دارای اطلاعات زیادی بودند، لزوم حفظ تمركز سرجلسه بسیار با اهمیت بود. همچنین برخی از سؤالات مربوط به حسابداری مدیریت بودند كه در عین سادگی در بیشتر منابع حسابداری صنعتی یا مطرح نشدهاند و یا با توجه به اینكه در آزمونهای قبلی مطرح نشده بودند، مورد مطالعه داوطلبان قرار نگرفته است. در رابطه با سؤالات محاسباتی نیز لزوم تسلط به فرمولها حائز اهمیت بود و داوطلبانی قادر به حل سؤالها میشدند كه قبلاً به تعداد كافی تستهای سال گذشته و تستهای تألیفی را خوب تمرین كرده باشند و آزمونهای مدرسان شریف را به خوبی مرور كرده باشند.
حسـابداری مـالی
تعداد سؤالات درس حسابداری مالی آزمون سراسری سال 93 همانند سال گذشته 20 سؤال بود. در نگاه اول میتوان گفت كه سؤالات اغلب مفهومی بودند. البته برخی سؤالات نیز از استانداردها مطرح شده بود كه نیاز به مطالعه متن استاندارد داشت.
تعداد سؤالاتی كه میشد در نگاه اول آنها را حل نمود، 10 سؤال بود كه به نظر سؤالاتی در حد ساده و متوسط بودند. تغییری كه این آزمون نسبت به سالهای قبل داشت، طرح سؤال از مباحثی بود كه احتمال كمی برای طرح تست از آنها وجود داشته و در كنكورهای سال قبل كمتر مورد علاقه طراحان قرار گرفته است مانند (مباحث گواهینامه حق تقدم، حسابداری دولتی، عملیات متوقف شده، هزینه مالی مخارج ساخت). همانند سالهای گذشته از متن استاندارد نیز سؤالاتی مطرح شده بود كه حدوداً 3 سؤال به طور مستقیم و 2 سؤال به طور غیر مستقیم در آزمون مورد پوشش قرار گرفته بود. از سؤالات مطرح شده 7 سؤال به صورت تئوریك و 13 سؤال محاسباتی بودند كه از سؤالات محاسباتی نیز تعداد 5 سؤال آن بسیار وقتگیر بودند. با دید كلی به سؤالات میتوان گفت كه افرادی كه درسنامه را به دقت خوانده بودند، باید بهتر قادر به حل سؤالها باشند، چرا كه از متن مباحث درس نیز 3 سؤال طرح شده بود. در رابطه با سطح سؤالات نیز حدوداً 10 سؤال در سطح راحت و متوسط بودند، 5 سؤال محاسباتی و وقتگیر و 5 سؤال دشوار بودند.
حسابرسی
تعداد سؤالات در حسابرسی در آزمون سراسری سال 93 همانند سالهای گذشته (91 و 92)، 20 سؤال بود. در نگاه اول با داشتن یك مطالعه متوسط میشد به 12 سؤال پاسخ داد. با توجه به اطلاعیه سازمان سنجش مبتنیبر تغییر منبع طرح سؤال از استانداردهای قدیمی به استانداردهای جدید، تعداد 2 سؤال به طور مستقیم از استاندارد گزارشگری و 3 سؤال به طور غیرمستقیم از استانداردهای گزارشگری مطرح شده بود.
نكته جالب در طرح سؤالات این بود كه در گزینههای مربوط به استانداردهای گزارشگری عناوین استفاده شده در استاندارد قدیمی نیز مطرح شده بود كه اغلب جواب سؤال نبودند و با استفاده از آنها هم میشد به رد گزینه نادرست پرداخت. با توجه به اینكه بخش زیادی از سؤالات حسابرسی از سؤالهای سال گذشته مطرح میشوند در این آزمون نیز بالغ بر 12 سؤال مشابه سالهای گذشته بود. در این آزمون همچنین از مباحثی كه در سالهای گذشته كمتر سؤال مطرح شده بود نیز سؤال طرح شده بود (مباحثی چون كاربرگهای حسابرسی، تدوین طرح كلی حسابرسی و آزمون معاملات). به طور كلی میتوان گفت، سطح سؤالات مشابه سؤالات سالهای گذشته بود و با مطالعه سؤالهای سالهای گذشته امكان كسب یك درصد معقول در این درس وجود داشت.
ریاضی عمومی
سؤالات ریاضی عمومی رشته حسابداری در آزمون كارشناسی ارشد 93، به لحاظ تعداد سؤالات فرقی نكرده بود و همان 25 سؤال داده شده بود.
به لحاظ ضریب سختی نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته و سؤالات در یک سطح بودند. همچنین سؤالات به طور كاملاً استاندارد طرح شده بودند. فقط یک سؤال تا حدودی سخت بود که شاید دانشجو نتوانسته باشد به راحتی سؤال را پاسخ دهد. به غیر از این یک سؤال عین و یا شبیه بقیه سؤالات در كتابها و آزمونهای مدرسان شریف به وفور دیده میشد و داوطلبان صرفاً با خواندن كتاب مدرسان شریف به راحتی میتوانستند به اكثر سؤالات پاسخ دهند. همانند سالهای گذشته به نظر میرسد فصول مشتق و کاربرد آن از اهمیت خاصی برخوردار هستند و بعد از آن فصل تابع حائز اهمیت میباشد.
به داوطلبان رشته حسابداری كه سال آینده قصد شركت در آزمون كارشناسی ارشد را دارند، توصیه میكنیم تمام مطالب را به طور كامل بخوانند و طبیعتاً مباحث پر اهمیتتر را با حل تستهای بیشتر مرور كنند و از بررسی و حل تستهای 10 سال گذشته غافل نشوند.