آمار و احتمال
در آزمون کارشناسیارشد سال 1398رشته حسابداری تعداد سؤالات درس آمار 15 سؤال بود که به یکباره در آزمون کارشناسیارشد سال 1399به 10 سؤال کاهش یافت که میتوان آن را در مفاهیم متغیرهای تصادفی توأم مورد بررسی قرار داد. باتوجه به مقایسه بین سؤالات سال 1398 و 1399 از نظر ساختاری و مفهومی میتوان به نوعی دستپاچگی در طراحی سؤال و بهم ریختگی در مفاهیم آن مشاهده نمود به این دلیل که سؤالات طراحی شده در سال 1399به سختی سؤالات سال قبل نمیباشد. مثلاً در سؤال 129 و 130سال 1399به راحتی میتوان دید که هر دو سؤال از یک شیوه (آزمون فرض) استفاده میشوند، درصورتیکه طراح میتوانست یکی از آنها را به فاصله اطمینان اختصاص دهد.
داوطلبان با مطالعه کتاب آمار و احتمالات (ویژه مدیریت، حسابداری و اقتصاد) به راحتی میتوانستند به سؤالات پاسخ دهند. تقریباً از تمام فصلهای کتاب سؤال طراحی شده، ولی بیشترین تعداد سؤالات مربوط به فصلهای آمار توصیفی، متغیرهای تصادفی و نظریه برآورد میباشد.
حسابداری صنعتی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1399 رشته حسابداری، تعداد سؤالات طراحی شده در درس حسابداری صنعتی 25 سؤال بوده است. در این آزمون از بیشتر فصول درس حسابداری صنعتی سؤال طرح شده است، اما فصل «تصمیمگیری» بیشترین سؤالات را به خود اختصاص داده است. در این سال عمده سؤالات استاندارد و قابل پیشبینی بوده و سؤال غیرقابل پاسخگویی به چشم نمیخورد. اکثر سؤالات در حد متوسط طراحی شده و با بررسی سؤالات آزمونهای آزمایشی و کنکورهای ادوار قبل سؤالات مشابه فراوانی را میتوان یافت.
حسابداری مالی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1399 رشته حسابداری تعداد سؤالات درس حسابداری مالی 5 سؤال افزایش یافته و به 30سؤال رسیده است. در ادوار گذشته تعداد سؤالات این درس 25 سؤال بوده است، همچنین از سال 1399 درس حسابداری دولتی بهصورت مجزا در آزمون کارشناسیارشد طرح گردیده و از درس حسابداری مالی منفک شده است. در این سال نیز بخش عمده سؤالات در حد متوسط بوده و بخش کمی از سؤالات در حد سؤالات سخت طبقهبندی میشوند. همچنین در این سال فصول چارچوب نظری، صورتهای مالی اساسی، حسابداری موجودی کالا، داراییهای مشهوود و نامشهود صورتهای مالی تلفیقی نسبت به سایر فصول دارای وزن سؤالات بیشتری میباشند.
در مجموع سؤالات طرح شده در این سال در حد متوسط بوده و با مطالعه کافی مباحث و استانداردهای حسابداری و راهنماهای بهکارگیری استاندارد همچنین کتاب حسابداری مالی انتشارات مدرسان شریف قابل پاسخگویی میباشد.
حسابداری و حسابرسی دولتی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1399 رشته حسابداری برای اولینبار درس حسابداری و حسابرسی دولتی بهصورت مجزا سؤال طرح شده است. در ادوار قبل این درس در قالب یکی از فصول درس حسابداری مالی ارائه میشد و عمدتاً سؤالات کمشماری از آن طرح میشد، ولی از سال 1399بهصورت مجزا و در قالب 10 سؤال طرح شده است. عمده سؤالات از بخش عملیات اجرایی جاری واحدهای دولتی، عملیات حسابداری اعتبارات طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و همچنین متون استانداردهای بخش دولتی و متن قانون محاسبات عمومی کشور طرح شده است.
با توجه به اینکه برای اولینبار درسی بهصورت مجزا ارائه شده، سعی شده سؤالات در حد متوسط و تا حدودی ساده باشد چرا که منابع درسی به درستی مشخص نبوده است.
در مجموع میتوان نتیجه گرفت که با طرح سؤال از این مبحث وزن این درس افزایش مییابد و توجه به حسابداری دولتی افزایش یافته است. همچنین قابل ذکر است که از درس حسابرسی دولتی سؤالی طرح نشده است و سؤالات طرح شده به حسابداری دولتی خلاصه شده است.
اصول تنظیم و کنترل بودجه
درس اصول تنظیم و کنترل بودجه در آزمون کارشناسیارشد سال 1399 رشته حسابداری، برای اولینبار در دروس آزمون گنجانده شده است. باتوجه به اینکه این درس تاحدودی با دروس مطروحه حسابداری فاصله دارد و تنها در قالب یک واحد درسی در دوره کارشناسی طرح شده است، بنابراین پاسخگویی به آن تا حدودی سختتر از بقیه دروس میباشد. چینش سؤالات به گونهای بوده است که تمام فصول را دربرگرفته است.
از آنجاییکه این درس برای اولینبار در آزمون کارشناسیارشد گنجانده شده است به نسبت سؤالات سختتری نسبت به سایر دروس بوده است، در مجموع سؤالات از باب سختی در حد متوسط به بالا بوده است.
زبان تخصصی
زبان تخصصی طبق معمول شامل سه متن پنج سؤالی (در مجموع 15 سؤال) بود. متون و سؤالات هماندازه و همسطح سالهای قبل بودند. بنابراین حتماً سؤالات سالهای قبل را که به همراه ترجمه و پاسخ تشریحی در کتاب زبان تخصصی انتشارات مدرسان شریف جمعآوری شده، مطالعه کنید.
زبان عمومی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1399درس زبان عمومی مثل همیشه شامل دو بخش واژگان (10 سؤال) و کلوز تست ( 5 سؤال) بود. سؤالات بخش اول تقریباً دشوار بودند، خصوصاً سؤالات 2، 4، 5، 6، 7 و 9. البته ناگفته نماند که بسیاری از این واژگان در آزمونها و کتاب زبان عمومی مدرسان شریف پوشش داده شده و تکرار سالهای قبل بود و بهطبع کسانی که سؤالات سالهای پیش را مطالعه کرده بودند، مطمئناً مشکل خاصی با این واژگان نداشتند. سؤالات بخش کلوز تست هم همگی در کتاب مدرسان شریف کار شده بودند و مباحث همان مباحث همیشگی بود و کسانی که کتاب مدرسان شریف را خوانده بودند میتوانستند به هر پنج سؤال این بخش پاسخ دهند.
ریاضی عمومی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1399سطح کیفی سؤالهای ریاضی در رشتههای حسابداری و مدیریت بسیار دشوار بوده و پاسخگویی به آنها زمان زیادی را از داوطلبان میگرفت. تعداد 15 سؤال در آزمون رشته حسابداری به درس ریاضی اختصاص یافته است. سؤالات استاندارد نبوده و طراحان تقریباً از هر مبحث، دشوارترین سؤال را طراحی کردهاند.
بیشترین تعداد سؤالات مربوط به فصل «انتگرال و کاربردهای آن» میباشد و پس از آن «توابع چندمتغیره» که در هر دو فصل سطح کیفی سؤالات دشوار میباشد.
داوطلبان در صورت خواندن کتاب میکرو ریاضیات عمومی (ویژه رشتههای مدیریت، اقتصاد و حسابداری) انتشارات مدرسان شریف و تسلط به مباحث و مرور سؤالات سالهای گذشته میتوانستند به اکثر سؤالات پاسخ بدهند.