زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان شامل دو بخش عمومی و تخصصی، به روال سالهای قبل در سه بخش و عنوان کلی (واژگان، نکات دستوری و Reading) تقسیمبندی شده است. 15 سؤال زبان عمومی در دو بخش جای داده شده که 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک شامل 5 سؤال می باشد.
بخش واژگان شامل 10 سؤال است و داوطلب در صورت مطالعه دقیق منابعی مانند 504، واژه و لغات ضروری تافل میتواند در این بخش عملکرد بهتری داشته باشد. در بخش Cloze test نیز 5 سؤال طرح شده و داوطلب در صورتی که نکات گرامری را مورد مطالعه قرار دهد، توانایی پاسخ به سؤالات این بخش را خواهد داشت. بهتر است داوطلبان در صورت عدم مطالعه در هر کدام از این بخشها از طریق حدس و گمان به سؤالات پاسخ ندهند.
بخش زبان تخصصی همانند سال گذشته شامل 3 متن و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. در صورتی که داوطلبی برای مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متنی را كه به لحاظ محتوا سادهتر است برای پاسخگویی انتخاب کند.
فرهنگ و هنر و ادبیات ایران و جهان
در کنکور 98 سؤالات هنر ایران بیشتر از مباحث نقاشی قاجار و معماری ایران طرح شده بودند. در سال 97 در بخش هنر ایران نقاشی دورههای مختلف (سلجوقی- تیموری) و همچنین معماری ایران مورد پرسش قرار گرفته بود.
سؤالات هنر جهان از موضوعات نقاشی قرن بیستم ( گوگن، هنر پاپ)، هنر مصر (1 سؤال، مثل سال 97) و هنر باروک طرح شده بودند. در سال 97 نیز مانند سال 98 بیشتر سؤالات هنر جهان از هنر جدید (قرن 19 و 20) طرح شده بودند. در سال 98 در سؤالات تاریخ ادبیات، مانند سال 97 از نویسندهی کتابهای خاصی سؤال مطرح شده است، ضمن اینکه یک سؤال از تاریخ ادبیات در هر دو سال اختصاص به اصول مکتب کلاسیک در ادبیات دارد که اهمیت مبحث را نشان میدهد.
با توجه به گستردگی مباحث، آزمونهای مدرسان شریف توانسته است تمام مباحث فوق را تحت پوشش قرار دهد. در آزمونهای مدرسان شریف از جمله آزمونهای جامع همواره مبحث نقاشی ایران در دورههای متفاوت با توجه به اهمیت موضوع مورد پرسش قرار میگیرد و این دربارهی مبحث معماری ایران نیز صادق است. به علاوه هنر دورههای مختلف از دورهی باستان تا هنر مدرن نیز به ترتیب در این آزمونها مورد سنجش قرار میگیرند.
اصول فلسفه و عرفان اسلامی
در کنکور ۹۸، از مجموع ۲۰سؤال مختص این درس مانند سال گذشته بیشترین درصد سؤالات مربوط به مبحث فلسفه اسلامی و عرفان نظری و کلام میباشد، بطوریکه ۷سؤال از فلسفه،۶ سؤال از عرفان نظری و ۶ سؤال از علم کلام طراحی شده است و فقط ۱سؤال از مبحث هنر و زیبایی در اسلام میباشد و سؤالی از مبحث ترجمه و تفسیر حدیث و اشعار عرفانی طرح نشده است و بیشتر سؤالات علمی و حفظی میباشند و تمامی سؤالات و مباحث در منابع مدرسان شریف موجود می باشند که داوطلبان در صورت مطالعه دقیق جزوات و شرکت در آزمونهای جامع و مرحلهای مدرسان شریف می توانستند به درصد بالایی از سؤالات پاسخ دهند.
موزه داری
سؤالات بخش موزه و موزه داری در کنکور 98 نشان میدهد که اصطلاحات و قوانین موزه، بیشترین سهم را در میان سؤالات به خود اختصاص داده است، در این آزمون از مبحث موزه های ایران 6 سوال و از مبحث اصطلاحات و قوانین موزه ای 10 سوال مطرح شده است و این خود اهمیت بسیار زیاد این مباحث را نشان میدهد. چرا که از 20 سؤال مطرح شده 6 سؤال از موزه های ایران، 10 سؤال از اصطلاحات و قوانین موزه ای، 1 سؤال از موزه های جهان، 2 سوال از اشیا در موزه های جهان و 1 سوال از اشیاء در موزه های ایران میباشد.
در صورت مطالعه دقیق و کامل کتب مربوط به موزه و موزه داری، امکان پاسخگویی به همه ی سؤالات برای داوطلبان امکانپذیر است. و بیشتر تستها از كتابهای موزه و موزه داری در ایران و کتب و منابع مدرسان شریف طرح شده است.
شناخت مواد و مصالح
در آزمون سراسری سال ۹۸، از مجموع ۲۰سؤال مختص این درس مانند سال گذشته بیشترین درصد سؤالات مربوط به مباحث فلزات و نافلزات و سپس سفال و سرامیک میباشد. بعد از آن مباحث رنگ و نساجی و بافندگی در رتبه دوم فراوانی سؤالات قرار دارند. در کنکور 98 مبحث چوب از ۴ سؤال در سال ۹۷ به ۱ سؤال در سال ۹۸کاهش یافته است.
مباحث دیگر در کنکور امسال نسبت به کنکور سال گذشته تغییر قابل توجهی نکرده اند. از نظرسطح دشواری، سؤالات سال ۹۸ از سطح دشواری کمتری نسبت به سال ۹۷ برخوردار هستند و سؤالات از جزوات مدرسان شریف و کتاب خواص مواد مریم افسری وکتاب هنرهای دستی خلیل مشتاق آمده است که داوطلبان با مطالعه دقیق این منابع می توانستند درصد قابل قبولی در این درس کسب نمایند.
نقد هنری و ادبی
در کنکور 98 در درس نقد هنری دو سؤال از مبحث فرانمایی (تولستوی، کروچه و کالینگوود) آمده است که در آزمون 97 دیده نمیشود. در مبحث نقد ادبی سؤالات در هر دو سال 97 و 98 سخت طراحی شدهاند و نیاز به آشنایی با مباحث هرمنوتیک،ساختارگرایی، رولان بارت و انواع نقد دارند.
ساختارگرایی و انواع نقد در کنکور 97 هم از مباحث مهمی به شمار می آمدند. سؤالات مربوط به اساطیر در سال 98 دشوارتر از سال 97 بودند. در مجموع تمام سؤالات نقد ادبی احتیاج به مطالعۀ دقیق و جزئی مباحث داشتند.
با توجه به گستردگی مباحث در طول آزمونهای متعدد مدرسان شریف تمامی مباحث فوق در این آزمونها تحت پوشش قرار گرفتهاند. در آزمونهای مدرسان شریف از جمله آزمونهای جامع همواره مبحث فلسفهی هنر در دورههای متفاوت از کتاب بابک احمدی با توجه به اهمیت موضوع مورد پرسش قرار میگرفت و این دربارهی مبحث تاریخ زیباشناسی نیز صادق است. به علاوه انواع نقد و اساطیر ایران و جهان نیز مکرراً در آزمونها مورد سنجش قرار میگیرند.
هنرهای دستی و سیر تحول آن در ایران و جهان
در کنکور ۹۸ در این درس توجه طراحان سؤال بیشتر به مباحث نگارگری ونساجی بوده است.از سایر هنرهای دیگر از جمله تذهیب و هنرهای مرتبط، فلزکاری، چوب، شیشهگری، خط وخوشنویسی و سفالگری تقریباً به طور یکسانی سؤال طرح شده است و مبحث شیشهگری مانند سال ۹۷ از کمترین اهمیت در بین مباحث برخوردار بوده است. بطور کلی از نظر سطح و دشواری، سؤالات کنکور 98 در سطح یکسانی با کنکور 97 قرار دارد و در هر دو رویکردی حفظی لحاظ شده است.
داوطلبان با مطالعه دقیق جزوات مدرسان شریف و کتاب خلیل مشتاق ،کتابهای حسین یاوری،کتاب محمد افروغ و شرکت در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و استفاده از راهنماییهای مشاور مربوطه، میتوانند درصد قابل قبولی را کسب نمایند.