تاریخ معماری و شهرسازی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 93 (بهمن 92) تعداد سؤالات درس تاریخ شهر و شهرسازی همانند سال 92، 25 تست بود که میتوان به طور كل سؤالات را به چهار مبحث تاریخ جهان، ایران، سیر اندیشهها در شهرسازی و دوران معاصر دستهبندی كرد.
در این دوره نکته قابل توجه تعداد سؤالات سیر اندیشهها در شهرسازی هم در سال گذشته و هم آزمون 93 میباشد که 9 سؤال را به خود اختصاص داده است و نسبت به چند سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. مبحث تاریخ شهرنشینی جهان با 7 سؤال نسبت به سال گذشته کاهش یافته ولی با این حال تعداد سؤالات این مبحث از مبحث تاریخ شهرنشینی ایران با 5 سؤال بیشتر می باشد.
در این آزمون چند سؤال نیز در رابطه با دوران معاصر مورد توجه بوده است. میزان سختی سؤالات نسبت به سالهای گذشته متوسط بوده و با دقت و تأمل سؤالات این دوره قابل پاسخگویی می باشد.
تحلیل فضاهای شهری
در آزمون كارشناسی ارشد سال 93 (بهمن 92) تغییر در تعداد سؤالات درس تحلیل فضا مشاهده نشد و در هر دو سال 25 تست را شامل میشد.
سؤالات آزمون 92 در این درس بیشتر مربوط به مبحث تحلیل فضا و اصول و مبانی طراحی فضا بوده و كمتر سؤال غیر مرتبط دیده میشد. در این آزمون مبحث پایداری مورد توجه بوده و تعدادی سؤال در این رابطه وجود دارد.
همچنین تعداد سؤالات مربوط به پاسخده بودن فضاها افزایش یافته که میتواند نشانه افزایش آن در سال های بعد نیز باشد. از لحاظ نوع طراحی سؤالات میتوان گفت بیشتر مفهومی بوده اما درعین حال سبك سؤالات و میزان دشواری آنها نسبت به سال گذشته کمی دشوارتر بوده است.
مباحث عمومی شهرسازی ایران
در درس مباحث عمومی آزمون کارشناسی ارشد رشته طراحی شهری سال 93 (بهمن 92) بیشترین حجم سؤالات در وهله اول به مباحث عمومی و گذشته شهرسازی ایران به ویژه با نگاهی به تاریخ شهرسازی ایران بر میگردد و در مرحله بعد سؤالات مراجع شهر و شهرسازی و طرحهای توسعه شهری در رتبه دوم قرار گرفتهاند و در رتبه سوم سؤالات مربوط به بحث جمعیت و آمار در شهرسازی که بیشتر سؤالات حفظی نیز هستند، مطرح شده است.
در هنگام بررسی روند تغییر سؤالات و بررسی و مقایسه تطبیقی سؤالات در سال 93 و 92 به این مهم رسیدیم که در سال 93 بیشتر سؤالات در بین کتب مختلف توزیع شده است. سؤالاتی از کتاب هویت شهر، مدیریت شهری و … مطرح شده است که در آزمون دکترای شهرسازی نیز دیده میشود و میتوان به این نتیجه رسید که سطح سؤالات کارشناسی ارشد و دکترا در رشته شهرسازی به یکدیگر نزدیک میباشد. به طور کلی در مورد مباحث مورد سؤال، به نظر میرسد در آزمون سال 93 جامعیت طرح تست از كلیه مباحث، بیشتر از آزمون سال 92 میباشد.
از سوی دیگر به دلیل ماهیت درس مباحث عمومی در شهرسازی غالب سؤالات به صورت حفظی میباشد و داوطلبان بهتر است علاوه بر تسلط مفهومی بر مباحث شهرسازی ، نکات خاص و ویژه را به خاطر بسپارند.
مبانی نظری معماری
در آزمون كارشناسی ارشد سال 93 (بهمن 92)، درس مبانی نظری معماری بیشترین حجم سؤالات آزمون به مباحث نظری مربوط میشود و سؤال های کاربردی از اهمیت کمتری برخوردار است.
سؤالات آزمون 92 دارای سطح دشواری بالاتری بوده و با توجه به نوع سؤالات زمان بیشتری را برای پاسخ دادن به سؤالات طلب میکرد و نسبت به سؤالات آزمون 93 مباحث جدیدتری (جدید تر نه از لحاظ زمان چاپ منبع، بلکه از نظر بداعت به کارگیری در سؤالات این درس) را مورد پرسش قرار میداد، به عبارتی سال 92 را میتوان سالی بر شمرد که سؤالهایی نسبتاً متفاوت در آن طرح شد اما در سال 93 روال طرح سؤال با اینکه از منابع جدیدتر استفاده شده، به شیوه پیشین است.
در مورد مباحث مورد سوال، به نظر میرسد در آزمون سال 93 (بهمن 92) جامعیت طرح تست از كلیه مباحث، بیشتر از آزمون سال 92 میباشد. این در حالی است كه در هر دو آزمون به مباحث مبانی طراحی، تعاریف، اصطلاحات، نظریههای شهرسازی و ویژگیهای فضای شهری توجه ویژهای شده است.