تاریخ معماری و شهرسازی
سؤالات در کل از سال 95 مفهومیتر و دشوارتر شده است و داوطلب برای پاسخگویی به سؤالات نیازمند مطالعه جزوات و کتابهای متعدد هم در زمینه معماری و هم شهرسازی است. روند افزایش سؤالات معماری در این درس، امسال نیز قابل مشاهده است.
هرچند موضوع خارج از مبحث وجود نداشت، اما پاسخگویی به همه سؤالات نیازمند تسلط کافی بر زمینههای معماری ایران و جهان و سیر اندیشهها و تاریخ شهرنشینی ایران و جهان داشت، زیرا سؤالات به نکات ریز و جزئیات معماری پرداخته و از این رو پاسخگویی به همه سؤالات امری بسیار دشوار بوده است.
از سویی در برخی سؤالات به نسبت آسان گزینهها به گونهای نزدیک به هم آورده شده بود که نیازمند دقت و توجه و فهم درست سؤال و مبحث بوده است. سؤالات سیر اندیشهها رو به کاهش و سؤالات اکثراً متعلق به تاریخ جهان به ویژه تاریخ معماری جهان است.
تحلیل فضاهای معماری و شهری
با مقایسه دقیق میان سؤالات سال 95 و 96 میتوان دریافت که در سؤالات طراحیشده آزمون سراسری امسال، درصد سؤالات حفظی درس تحلیل فضای شهری از سؤالات مفهومی بیشتر بوده است.
در واقع با مطالعه صحیح منابع، تعداد بالایی از سؤالات بدون استفاده از مفاهیم و بهرهگیری از آن در پاسخگویی، قابل جواب بوده است. متوسط سؤالات سال 96 به نسبت سؤالات مطرحشده در سال 95 قابل درکتر و آسانتر بوده است. از نظر سرفصلهای مورد پرسش، با وجود اینکه سؤالات از نظر شکلی مشابه سال قبل نیست، اما مفاهیم مشابه است. تنها شیوه طراحی سؤال از آن مفهوم متفاوت بوده است.
غالب سؤالات مفهومی تحلیل فضای شهری در سؤالات دارای تصویر گنجانده شده است، به این ترتیب، دقت به شکلها و مفاهیم مستتر در آن اهمیت بالایی دارد.
زبان عمومی و تخصصی
فرمت و نحوه چینش سؤالات درس زبان انگلیسی عمومی و تخصصی کنکور ارشد طراحی شهری سال 1396 همانند سالهای گذشته از 3 بخش تشکیل شده است. در قسمت اول بخش Vocabulary شامل 10 سؤال می باشد که عمده تمرکز سؤالات بر سنجش سطح آشنایی داوطلب با لغات تخصصی و عمومی است.
بهترین راه برای پاسخگویی به سؤالات این بخش، افزایش دایره لغات داوطلب و استفاده از کتاب ها 504 لغت و ESSENTIAL WORD FOR TOEFL است.
در بخش دوم cloze test تمرکز سؤالات بر سنجش توانایی داوطلب در استفاده از گرامرها و دستور زبان ها به صورت صحیح در جمله است. بهترین کتاب و راهنما در این بخش را می توان کتاب ENGLISH GRAMMER IN USE دانست.
بخش سوم که شامل متن ها می باشد، معمولاً از 3 متن عمدتاً تخصصی تشکیل شده است. روش معمول در مواجهه با این بخش و استفاده از حداقل زمان در وهله اول انتخاب کوتاهترین متن است و در صورت وجود زمان اضافه می توان ادامه متن ها را برای پاسخگویی انتخاب کرد. در حل سؤالات این بخش ابتدا مروری سریع و با دقت به سؤالات داشته باشید و پس از آن به سراغ متن رفته و به دنبال جواب سؤالات مطروحه بگردید.
نکته ای که در درس زبان عمومی و تخصصی مورد اهمیت است، ضریب این درس و تأثیرگذاری بالای آن در قبولی داوطلبان است، به گونه ای که به دلیل عدم توجه اکثر داوطلبان به این بخش می توان با تمرکز بر سؤالات این درس و کسب حتی درصدهای نه چندان بالا (بسته به سطح آزمون در هر سال)، فاصله امتیازی خود را با رقبا افزایش داد. بزرگترین اشتباه داوطلبان در کنکور را می توان عدم توجه به این درس و پاسخ ندادن به سؤالات آن دانست.
مباحث عمومی شهرسازی
در بخش مربوط به سؤالات دروس مباحث عمومی در سال 96، سطح سؤالات متوسط و نرمال ارزیابی می شود، به گونه ای که شاهد تغییرات بعضاً وسیع و عمیقی در طرح سؤالات نیستیم. با توجه به جدول موضوعی شاهدیم که بخش قوانین و مراجع به روال هر ساله جزو اولویتها و مهمترین بخشهای مباحث عمومی می باشد. همچنین توجه بیشتری به طرح سؤالات در بخش تاریخ ایران و سؤالات تاریخی شده و این مطلب ضرورت توجه به منابع تاریخی را روشن می کند.
در بخشهای مربوط به بافت فرسوده، تراکم کاربری، و … تغییر منابع و استفاده از منابعی که در سالهای گذشته زیاد مورد استفاده طراحان سؤال قرار نمی گرفت، واضح است.کتاب زیرساخت های شهری (دکتر بهزادفر) از همین منابع مذکور می باشد.
در کل سطح سؤالات بخش مباحث عمومی، متوسط ارزیابی شده و به نسبت سال قبل از دشواری کمتری برخوردار هستند. تنها نکته این بخش تغییر منابع در بعضی سرفصل ها است و این مطلب لزوم توجه به همه منابع را متذکر می شود.
مبانی نظری معماری
پس از بررسی دقیق سؤالات آزمون سراسری 95 و 96 میتوان بیان کرد که سؤالات سال 95 از سؤالات مطرحشده در آزمون 96 مفهومیتر بوده است. باید توجه داشت که بسیاری سؤالات درس مبانی و سؤالات درس تحلیل فضا از منابع مشابهی طرح شده و تنها تفاوت در شیوه طراحی سؤالات بوده است. برای مثال کتاب مبانی طراحی شهری پاکزاد هم در درس مبانی و هم در درس تحلیل مورد پرسش قرار گرفته است.
لزوماً بررسی مفهومی سؤالات سال گذشته در پاسخگویی به سؤالات سال 96 بسیار مؤثر بوده است و تأکید بر آن است که داوطلبان تستهای 5 سال اخیر کنکور را با دقت بررسی کنند. در مطالعه جزوات و رفرنسهای اصلی، توجه به تصاویر دارای اهمیت است، به گونهای که در صورت تسلط داوطلبان به تصاویر، پاسخگویی به سؤالات آن بسیار ساده خواهد بود.