آب و هواشناسی
سؤالات کنکور 97 درس آب و هوا تغییرات چندانی نسبت به سالهای گذشته نداشته و مانند چند سال اخیر بیشتر سؤالات از کتاب مبانی آب و هواشناسی دکتر علیجانی مطرح شده است. سؤالاتی از مبحث فشار و بارش طرح شده است و سؤالات آب و هوای ایران نسبت به سال گذشته تعداد بیشتری را به خود اختصاص داده است و (5 سوال) نکته قابل توجه این می باشد که از کتاب نگاشت و تفسیر سینوپتیک دکتر قویدل نیز سوال طرح شده است و سوالات تکراری سال های گذشته نیز در بین سوالات به چشم می-خورد،که نشان دهنده اهمیت مطالعه دقیق آزمون های سال های قبل است. به طور کلی سوالات کنکور 97 به سال گذشته از سطح نسبتاً دشواری برخوردار می باشد که داوطلبان با شرکت در آزمون های آزمایشی و مطالعه کتب مدرسان شریف می توانستند بسیار موفق در این درس عمل کنند.
آمار و احتمالات
سؤالات درس آمار و احتمال طی چند سال گذشته تغییر و تحولات چندانی نداشته و معمولاً سؤالات در یک طیف خاص طراحی میشوند. کنکور 97 نیز همانند سال های گذشته بوده است به با این وجود سطح دشواری سؤالات نسبت به سال 96 کمی آسان تر می باشد. به طوری که 2 سؤال مربوط به میانگین و مد برای داوطلبانی که کمی با مباحث آماری آشنا هستند به راحتی قابل پاسخگویی می باشد. از مباحث رگرسیون، ضریب تغییرات و توزیع آماری هر کدام یک سؤال طرح شده است و 5 سؤال نیز از مبحث احتمال مطرح شده است، که این مبحث همانند سال گذشته بیشترین تعداد سؤالات را به خود اختصاص داده است که نشان دهنده اهمیت آن در کنکور می باشد. مطالعه کتاب آمار و احتمال مدرسان شریف امکان پاسخگویی به بخش زیادی از سؤالات این درس را فراهم می کند. تعدادزیادی از سؤالات تکرار سال های گذشته بوده است که مطالعه سؤالات سال های گذشته پاسخگویی به آن ها را تسهیل مینماید.
برنامهریزی روستایی
در کنکور 97 درس برنامه ریزی روستایی تا حدودی با کنکور سال 96 متفاوت و بیشتر سوالات طراحی شده به صورت حفظی بوده است و از تعداد سوالات مفهومی کاسته شده است. بیشتر سوالات این درس از کتاب برنامه ریزی روستایی دکتر رضوانی طرح شده اند که همانند روال سال های گذشته به عنوان منبع اصلی این درس مطرح می باشد و در این آزمون نیز حدود 80 درصد سوالات این درس را به خود اختصاص داده است. داوطلبان با مطالعه دقیق این کتاب به راحتی می توانستند درصد بالایی را برای خود به ارمغان آورند. مبحث برنامه ریزی و توسعه روستایی مثل سال های گذشته تعداد بیشتری از سوالات را به خود اختصاص داده است و بقیه مباحث به صورت پراکنده از هر کدام سوال هایی طرح شده است. از دیگر نکات قابل توجه، تکرار در برخی سوالات است که مطالعه آزمون های ده سال اخیر می توانست کمک زیادی به داوطلبان کند. به طور کلی سطح سوالات آزمون 97 در قیاس با سال 96 کمی ساده تر به نظر می رسد و بیشتر حفظی بودهاند. که داوطلبان با شرکت در آزمون های آزمایشی مدرسان شریف می توانستند آمادگی لازم برای شرکت در کنکور را بدست آورند.
برنامهریزی شهری
سؤالات کنکور 97 همچون سال گذشته به صورت پراکنده و از منابع متعدد و البته با تأکید بیشتر بر روی برخی منابع همچون کتاب برنامه ریزی شهرهای جدید دکتر زیاری و کتاب مقدمه ای بر برنامه ریزی شهری دکتر اسماعیل شیعه طرح شده بودند. بیشتر سؤالات به صورت حفظی می باشد، ولی برخلاف سال گذشته که هیچ سؤال مفهومی و یا محاسباتی وجود نداشت در آزمون امسال 3 سؤال از 15 سؤال مفهومی بوده و همچین یک سؤال عددی از مبحث مقیاس نقشه ها را به خود اختصاص داده بودند که البته برای داوطلبانی که روی این مبحث شناخت داشته و یا کتاب مدرسان شریف را مطالعه کرده بودند، پاسخگویی به این سؤالات و به طور کلی بخش زیادی از سؤالات این درس به سهولت امکان پذیر بوده است. منابعی که سؤالات از آن طرح شده است تفاوت قابل توجهی با سال های گذشته نداشته و تأکید آن نیز بر روی کتاب هایی بوده است که در ابتدا به آنها اشاره شد. همچنین از دیگر نکات قابل توجه درس برنامه ریزی شهری می توان به نحوه طراحی سؤالات اشاره کرد که به صورت جزئی طراحی شده اند و نیازمند مطالعه دقیق جزئیات می باشند. به طور کلی سؤالات کنکور 97 تفاوت چندان زیادی با سال های گذشته نداشته، ولی سطح سؤالات نسبت به سال 96 کمی دشوارتر بوده است.
برنامهریزی منطقهای وآمایش سرزمین
در کنکور 97 بر خلاف سال 96 بیشتر سؤالات به صورت مفهومی طراحی شده بودند، سؤالات آزمون امسال بیشتر حفظی می باشند و سؤالات از مفاهیم نظری به سؤی مباحث کاربردی و فنون مربوط به برنامه ریزی گرایش داشته است. تعدادی از سؤالات از کتاب برنامه ریزی منطقه ای دکتر زیاری و برخی نیز از کتاب برنامه ریزی منطقه ای، شهری و روستایی دکتر کلانتری و تعداد دیگری از سؤالات به صورت پراکنده از منابع دیگر طرح شده اند. همچنین برخلاف سال گذشته که سؤالات با حجم بیشتر و پاسخ های طولانی طراحی شده بودند و نیاز به کمی فکر کردن بر روی سؤالات وجود داشت در این آزمون سؤالات دارای پاسخ های کوتاه و حتی یک کلمه ای بوده اند و مطالعه دقیق منابع متنوع از ضروریات این درس بوده است. البته برخی سؤالات نیز بسیار ساده بوده و برای داوطلبانی که از رشته های علوم جغرافیایی به ویژه جغرافیای انسانی در این آزمون شرکت کرده اند پاسخگویی به این سؤالات به راحتی امکان پذیر بوده است. به طور کلی سؤالات این آزمون نسبت به سال گذشته از سطح ساده تری برخوردار می-باشد.
جغرافیای نظامی ایران و كشورهای همجوار
کنکور 97 در درس جغرافیای نظامی ایران و كشورهای همجوار مبحث کلیات و تعاریف همانند سال های گذشته بیشترین تعداد سؤالات را به خود اختصاص داده است و نسبت به سال 96 دارای روند صعودی می باشد، به طوری که در آزمون امسال 8 سؤال و آزمون 96، 6 سؤال از این مبحث طرح شده است. به طور کلی در آزمون 97 بیش از 50 درصد سؤالات از مباحث مربوط به مفاهیم و کلیات طرح شده است که نشان دهنده اهمیت این مباحث در کنکور 97 می باشد. همچنین مبحث جغرافیای نظامی جنوب و منطقه خلیج فارس 4 سؤال و مبحث جغرافیای نظامی استان های شمال غرب و غرب کشور نیز 2 سؤال را به خود اختصاص داده اند. به طور کلی مباحثی که سؤالات کنکور 97 را تشکیل می دهد نسبت به سال 96 دارای تغییرات هستند. منبع اصلی طراحی سؤالات همانند سال های گذشته 5 جلد کتاب جغرافیای نظامی ایران از دکتر صفوی می باشد. سطح سؤالات 97 نیز نسبت به سال گذشته از دشواری بالاتری برخوردار است، که داوطلبان با مطالعه کتاب مدرسان شریف میتوانستند به اکثر سؤالات پاسخ دهند.
جغرافیای انسانی
در کنکور 97 مفاهیم پایه مربوط به جغرافیای انسانی کمتر مورد توجه بوده و از این مبحث فقط یک سؤال طرح شده است، که از جمله تغییرات مهم آن نسبت به سال های گذشته است. نکته قابل توجه در این آزمون افزایش تعداد سؤالات مبحث ساختارها و سیستم های شهری می باشد، به طوری که 8 سؤال از15 سؤال این درس را به خود اختصاص داده است. از طرفی سؤالات مربوط به مباحث جغرافیای روستایی نیز نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و تعداد آن ها به 5 سؤال رسیده است. به طورکلی سؤالات این درس از مفاهیم و مباحث پایه و نظری فاصله گرفته و به مباحث کاربردی در برنامه ریزی شهری و روستایی نزدیک شده است. عمده سؤالات نیز از دو کتاب برنامه ریزی شهرهای جدید از دکتر زیاری و مقدمه ای بر برنامه ریزی توسعه روستایی در ایران از دکتر رضوانی طراحی شده اند. سطح سؤالات از لحاظ میزان دشواری و آسان بودن نسبت به سال گذشته تفاوت محسؤسی نداشته و در یک طیف قرار دارند. تعداد سؤالات مفهومی در کنکور 97 کمتر و بخش عمده آن را سؤالات حفظی در برگرفته است.
جغرافیای روستایی و عشایری
سوالات کنکور 97 این درس تفاوت چشم گیری نسبت به سال گذشته داشته است، به طوری که بر خلاف روال همیشگی که بخش زیادی از سوالات از کتاب مبانی جغرافیای روستایی دکتر سعیدی طرح می شد، در این آزمون کاهش قابل توجهی داشته و از طرفی بیشتر سوالات از کتاب جغرافیای روستایی دکتر مهدوی طرح شده اند که نسبت به سال های قبل افزایش زیادی داشته و بحث کوچ نشینی نیز مانند روال طبیعی سال های گذشته دو سوال را به خود اختصاص داده است که البته در سال 96 فقط یک سوال از این مبحث طرح شده بود و منبع آن نیز کتاب کوچ نشینی دکتر مشیری است. همچنین در آزمون امسال به طور کلی تعدد منابع و پراکندگی منابعی که سوالات از آن طرح شده است دیده می شود، این قضیه به نوعی غافل گیری داوطلبانی را که همچون سال های قبل تأکیدشان بر روی مطالعه کتاب مبانی جغرافیای روستایی دکتر سعیدی بوده به همراه داشته است. سوالات از حالت مفهومی به حالت حفظی گرایش پیدا کرده اند و پاسخگویی به سوالات نیازمند مطالعه دقیق مباحث مربوطه است. به طور کلی سطح سوالات نسبت به سال گذشته دشوارتر بوده است و داوطلبان با مطالعه کتاب جغرافیای روستایی و عشایری مدرسان شریف و کتاب کنکورهای سالهای گذشته میتوانستند به درصد بالایی از سؤالات پاسخ دهند.
جغرافیای سیاسی
سؤالات کنکور 97 درس جغرافیای سیاسی تفاوت زیادی با سال های گذشته نداشته، تنها تفاوت آن در این نکته بوده است که سؤالات بیشتر به سمت مباحث حفظی گرایش داشته است و از مفاهیم و تعاریف کاسته شده است. همچون سال های گذشته منابع اصلی این درس کتاب جغرافیای سیاسی ایران از حافظنیا، مبانی جغرافیای سیاسی از میرحیدر و کتاب سیاست جغرافیایی و جغرافیای سیاسی از مجتهدزاده طراحی شده است. در این میان تعداد سؤالات طرح شده از کتاب دکتر حافظ نیا بیشتر از سال قبل بوده است. از نکات قابل توجه در این آزمون وجود برخی سؤالات است که در آزمون های سال های قبل و همچنین آزمون های آزمایشی مدرسان شریف بوده است. بنابراین داوطلبان با مطالعه سؤالات آزمونهای سال های گذشته (ده سال اخیر کنکور) و شرکت در آزمون های آزمایشی مدرسان شریف و بررسی دقیق پاسخنامه های آن می توانست بسیار موفق عمل کند. به طور کلی سطح سؤالات در کنکور 97 نسبت به سال قبل تفاوت محسؤسی نداشته و سؤالات در سطح یکسانی طراحی شده اند.
جغرافیای شهری
سؤالات کنکور 97 در درس جغرافیای شهری تفاوت محسؤسی با سال گذشته نداشته است. تعداد بیشتری از سؤالات به صورت حفظی بوده است و از آنجایی که سؤالات از منابع مختلف طراحی شده بودند، داوطلبان می بایست تسلط زیادی بر روی تمامی منابع داشته باشند و صرفا مطالعه یک منبع خاص نمی تواند پاسخگوی تمامی سؤالات باشد. نکته قابل توجه این است که سؤالات درس جغرافیا شهری دارای تکرار بوده اند، به طوری که مطالعه سؤالات آزمونهای سال های گذشته می توانست کمک زیادی برای داوطلبان باشد. همچنین مباحثی که سؤالات از آن طرح شده است نیز تا حدودی مباحث سال های قبل بوده است، تعدادی از سؤالات همانند سال های گذشته از کتاب پویای نظام شهری و برخی دیگر نیز از کتاب دیدگاه های نو در جغرافیای شهری به عنوان مهمترین منابع و سؤالاتی نیز به صورت پراکنده از منابع دیگر طراحی شده بود، به همین دلیل داوطلبانی که در پی کسب رتبه های تک رقمی بوده اند می بایست تمامی منابع اصلی و فرعی را مطالعه می کردند، مطالعه کتاب مدرسان شریف و شرکت در آزمونهای آزمایشی آن می توانست کمک شایانی برای داوطلبان باشد.
جغرافیای طبیعی
کنکور 97 در درس جغرافیای طبیعی بیشتر سؤالات از مباحث مبانی آب و هوا و آب و هوای ایران طرح شده اند که منبع آنها همانند سال های گذشته کتاب های دکتر علیجانی بوده است و تمامی 9 سؤالی که از مباحث آب و هوا می باشد را به خود اختصاص داده است که همچنان این دو کتاب به عنوان اصلی ترین و مهمترین منابع دروس جغرافیای طبیعی و آب و هوا به شمار می آیند. از مباحث ژئومورفولوژی نیز 6 سؤال طرح شده که نسبت به سال گذشته از تعداد آنها کاسته شده است. سؤال های ژئومورفولوژی بیشتر از دو کتاب ژئومورفولوژی ساختمانی و ژئومورفولوژی دینامیک از دکتر محمودی و همچنین یک سؤال نیز از کتاب ژئومورفولوژی ایران طرح شده است. سؤالات بیشتر به صورت حفظی و از بین 15 سؤال 2 مورد آن مفهومی و بقیه موارد حفظی می باشند. همچنین بیشتر سؤالات به طور جزئی طرح شده اند و پاسخگویی به آنها نیازمند مطالعه دقیق مباحث همراه با جزئیات می باشد. سطح سؤالات نسبت به سال 96 از دشواری بالاتری برخوردار می باشد. داوطلبان با استفاده از کتب مدرسان و شرکت در آزمونهای آزمایش میتوانستند به اکثر سؤالات پاسخ دهند.
روش تحقیق و فناوریهای جغرافیایی
در کنکور 97 درس روش تحقیق نسبت به سال های گذشته تغییرات زیادی داشته است و تعداد سوالات آن افزایش پیدا کرده، به طوری که تعداد سوالات روش تحقیق از 7 سوال در آزمون 96 به 10 سوال در آزمون 97 افزایش پیدا کرده است. همچنین تعداد سوالات سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) نسبت به قبل بیشتر شده و از 3 سوال در آزمون 96 به 5 سوال در آزمون 97 رسیده است تا دو مبحث روش تحقیق و (GIS) به تنهایی 15 سوال را به خود اختصاص دهند. این موضوع نشان دهنده اهمیت این دو مبحث به ویژه برای داوطلبانی که متقاضی رشته های برنامه ریزی گردشگری و طبیعت گردی هستند می باشد. بخش عمده سوالات درس روش تحقیق از کتاب مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم انسانی از دکتر حافظ نیا طراحی شده است. و سوالات (GIS) نیز از کتاب سیستم اطلاعات جغرافیایی دکتر علی محمدی بوده است، با این وجود، داوطلبانی که با نرم افزار Arc GIS آشنایی داشته باشند پاسخگویی به سوالات این بخش تا حدودی برای آنها امکان پذیر است. سطح سوالات نسبت به سال قبل تفاوت چندانی نداشته است و در یک طیف قرار دارند که با مطالعه دقیق کتب مدرسان شریف و شرکت در آزمونهای مدرسان شریف و بررسی پاسخنامه آزمون ها می توانستند به آنها پاسخ دهند.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان شامل دو بخش عمومی و تخصصی، به روال سالهای قبل در سه بخش و عنوان کلی (واژگان، نکات دستوری و Reading) تقسیمبندی شده است. 15 سؤال زبان عمومی در دو بخش جای داده شده که 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. بخش واژگان شامل 10 سؤال است و داوطلب در صورت مطالعه دقیق منابعی مانند 504، واژه و لغات ضروری تافل میتواند در این بخش عملکرد بهتری داشته باشد. در بخش cloze test نیز 5 سؤال طرح شده و داوطلب در صورتی که نکات گرامری را مورد مطالعه قرار دهد، توانایی پاسخ به سؤالات این بخش را خواهد داشت. بهتر است داوطلبان در صورت عدم مطالعه در هر کدام از این بخشها از طریق حدس و گمان به سؤالات پاسخ ندهند. بخش زبان تخصصی همانند سال گذشته شامل 3 متن و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. در صورتی که داوطلبی برای مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متنی را كه به لحاظ محتوا سادهتر است برای پاسخگویی انتخاب کند.
ژئوپلیتیك
در کنکور 97 درس ژئوپلیتیک نسبت به سال های گذشته تفاوت چندانی نداشته است و شکل سؤالات به همان روال سال های قبل می باشد. در نگاه اول به سؤالات معلوم می شود که کتاب اصول و مفاهیم ژئوپلیتیک از دکتر حافظ نیا همچنان به عنوان منبع اصلی طرح سؤالات این درس محسؤب می شود و به تنهایی بیش از نیمی از سؤالات را به خود اختصاص داده است، و داوطلبانی که با دقت این کتاب را مطالعه کرده باشند قادر به پاسخگویی به بخش زیادی از سؤالات خواهند بود. البته در کنار این منبع سؤالاتی نیز از کتاب جغرافیای سیاسی و سیاست جغرافیایی دکتر پیروز مجتهدزاده طرح شده است و این دو کتاب در کنار هم به عنوان منابع اصلی طراحی سؤالات در کنکور امسال می باشند. سؤالات بیشتر به صوت حفظی طراحی شده اند و پاسخگویی به آنها نیازمند مطالعه دقیق و جز به جز منابع مربوطه می باشد. برای داوطلبانی که منابع آزمون را به خوبی مطالعه کرده اند، آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف را نیز به خوبی بررسی کرده اند، پاسخگویی به سؤالات به سهولت امکان پذیر بوده است. سطح سؤالات این درس نسبت به سالهای قبل یکسان و در قیاس با آزمون سال 96 می توان گفت سؤالات در هر دو سال به یک شکل طراحی شده و دریک سطح می باشند.
ژئومورفولوژی
سؤالات کنکور 97 درس ژئومورفولوژی همانند سال 96 نسبت به سالهای گذشته تغییرات چشمگیری داشته است به طوری که سؤالات از حالات مفهومی به سمت سؤالات حفظی سوق پیدا کرده است. در آزمون 97 بیش از 85 درصد سوالات حفظی می باشد و با مطالعه دقیق منابع مربوطه به راحتی قابل پاسخگویی می باشند. در همین راستا با استفاده از کتاب مدرسان شریف می توان بخش زیادی از سوالات را به درستی پاسخ داد. همچنین بیشتر سؤالات از ژئومورفولوژی ایران مطرح شده است. منبع طرح سؤالات ژئومورفولوژی دینامیك، ساختمانی، اقلیمی و ایران بوده است. کمترین سؤال از مبحث ژئودینامیک مطرح شده و در کل می توان گفت سؤالات نسبت به سال گذشته از سطح ساده تری برخوردار بوده است.
مبانی سنجش از دور
در کنکور 97 سطح سؤالات درس مبانی سنجش از دور نسبت به سال های گذشته دشوارتر بوده است، همچنین سؤالات مربوط به مبحث سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)نسبت به سالهای گذشته از سطح دشوارتری برخوردار بوده است. سؤالات درس سنجش از دور بیشتر مربوط به خصوصیات طیفی اجسام و همچنین مبحث سنجده ها و سیستم مختصات می باشد. بیشتر سؤالات GIS از کتاب مبانی GIS دکتر علی محمدی و سوالات سنجش از دور از کتاب دور حسن علیزاده ربیعی و کتاب آشنایی با فن سنجش از دور و کاربرد آن در منابع طبیعی، محمود زبیری و علیرضا مجد بوده است. به طور کلی سطح سوالات این درس دشوار بوده و داوطلبان آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف می توانستند در این درس بسیار موفق عمل کنند.
فلسفه جغرافیا
در سال های اخیر سؤالات فلسفه جغرافیا از سؤالات حفظی به سؤالات مفهومی تغییر پیدا کرده است. کتاب های اصلی و منبع برای این درس فلسفه جلد قهوه ای شکویی و قلمرو فلسفه جغرافیا از پوراحمد میباشند. روال طبیعی سال های گذشته به این شکل بوده است که سعی میشد از این دو کتاب به صورت یکسان سؤال طرح شود، اما بعضی سال ها هم از کتاب شکویی تعداد بیشتری سؤال طرح شده است.در کنکور 97 نیز همانند سال های گذشته حدود 80 درصد سؤالات از کتاب شکوئی و 20 درصد از کتاب پوراحمد طرح شده است. آنچه باعث تفاوت سوال های فلسفه با چند سال اخیر شده است تعداد زیاد سوالات حفظی نسبت به سوالات مفهومی می باشد. با کمی تأمل در سؤالات فلسفه 97 این نکته نمایان می شود که حدود 60 درصد سؤالات، تکرار سالهای پیش بوده و اگر داوطلب کتاب ده سال کنکور مدرسان شریف را به صورت کامل مطالعه میکرد، بالای60 درصد سؤالات را میتوانست پاسخ دهد. لازم به ذکر است که امسال هم طبق روال سالهای گذشته از قسمت پارادایمها سؤال طرح شده است و سؤالات به طور پراکنده و از تمام مباحث می باشند. سطح سوالات نیز نسبت به سال گذشته از دشواری بالاتر برخوردار بوده است.
گردشگری
سؤالات درس طبیعت گردی در کنکور 97 تا حدودی روال سال های گذشته را حفظ کرده است و در قیاس با کنکور 96 می توان گفت کمی دشوارتر بوده است. از تعداد سؤالات مربوط به مبحث جاذبه های گردشگری ایران که هر ساله بخش زیادی از سؤالات را شامل می شود کم شده است و تعداد سؤالات مربوط به برنامه ریزی گردشگری بیشتر شده است. همانطور که مشخص است سؤالات به سمت مباحث کاربردی در برنامه ریزی توریسم گرایش داشته اند. در این آزمون مطالعه کتاب گردشگری مدرسان برای پاسخگویی به سؤالات مبحث جاذبه ها دارای اهمیت زیادی بوده است. تعداد زیادی از سؤالات از کتاب جغرافیا و صنعت توریسم دکتر رضوانی و تعدادی نیز از کتاب گردشگری (ماهیت و مفاهیم) از دکتر پاپلی یزدی طرح شده است.