اصول روابط بین الملل و سیاست خارجی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 رشته علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس اصول روابط بینالملل و سیاست خارجی بودجهبندی طرح تست از مباحث نظریههای لیبرالیسم، همگرایی منطقهای، واقعگرایی، نوواقعگرایی، نظام جهانی، انتقادی و تجزیه و تحلیل سیاست خارجی نسبتاً مشابه سال 94 بوده است و از لحاظ سطح دشواری این مباحث نسبت به كنكور 94، طرح سؤالات آسانتر شده است. در مبحث لیبرالیسم كه شامل آرمانگرایی، لیبرالیسم، نولیبرالیسم و نظریه همگرایی است، 8 سؤال طرح شده است كه با مباحث لیبرالیسم در كنكور 94 كاملاً هماهنگی دارد و از نظر تعداد سؤالات بیشتر شده است. در مبحث نوواقعگرایی و واقعگرایی 4 سؤال مطرح شده است كه البته در ماهیت سؤال 71 كه آیا مربوط به نوواقعگرایی است یا نظریه كاركردی رژیمها شك و شبهه وجود دارد. در مبحث نظام جهانی نیز 2 سؤال مطرح شده است كه در كنكور 94 اصلاً به آن اشاره نشده است و همچنین 3 سؤال از رویكردهای انتقادی و پست مدرنیسم و فرانظری در كنكور 95 مطرح شده است كه از سطح نسبتاً آسانی برخوردار میباشد.
در مبحث تجزیه و تحلیل سیاست خارجی و منافع ملی هم 3 سؤال مطرح شده است كه از سطح نسبتاً آسانی برخوردار میباشد. در كنكور 95 از مبحث تجزیه و تحلیل سیستمها هیچ سؤالی مطرح نشده است و سطح سؤالات 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر بوده است و حدود 8 سؤال به صورت مفهومی و 12 سؤال به صورت حفظی طراحی شده است. منابع درس اصول روابط بینالملل به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل: 1) كتاب اصول سیاست خارجی دكتر قوام و كتاب روابط بینالملل (نظریهها و رویكردها) دكتر قوام 2) كتاب رژیمهای منطقهای و جزوه درسی نظریههای مختلف روابط بینالملل دكتر فیروزآبادی 3) كتاب اصول روابط بینالملل دكتر قاسمی میباشد.
اندیشههای سیاسی در اسلام و ایران
در آزمون كارشناسی ارشد 95 رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس اندیشه سیاسی غرب 2 سؤال از قرن بیستم و 5 سؤال از دوران باستان و سدههای میانه و 3 سؤال از عصر جدید طرح شده است كه نوع طراحی سؤالات نسبت به سال 94 مشكلتر و مفهومیتر شده است. این در حالی است كه در كنكور 94، 7 سؤال از عصر جدید طراحی شده بود و هیچ سؤالی از سدههای میانه و یونان باستان طراحی نشده بود. در درس اندیشه سیاسی در اسلام طراحی سؤالات از مباحث اندیشمندان سنی و شیعی از كتاب مبانی اندیشه سیاسی در اسلام دكتر حقیقت بوده است كه تا به امروز بیسابقه بوده است و از تلههای بصری و علمی بسیاری استفاده شده است كه این نوع طراحی سؤال باعث سختتر شدن سؤالات نسبت به كنكور 94 شده است. میتوان گفت در درس اندیشه سیاسی (غرب و اسلام) 10 سؤال به صورت حفظی و 10 سؤال به صورت مفهومی طراحی شده است. منابع درس اندیشه سیاسی در اسلام به ترتیب الویت شامل: 1) كتاب تاریخ فلسفه سیاسی غرب دو جلدی دكتر عالم، قرن بیستم دكتر قادری و قرن بیستم دو جلدی دكتر بشریه و كتاب مبانی اندیشههای سیاسی در اسلام دكتر حقیقت، اندیشههای سیاسی در اسلام و ایران دكتر قادری و نظام سیاسی و دولت در اسلام دكتر فیرحی.
تاریخ روابط بین الملل
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بین الملل در درس تاریخ روابط بینالملل بودجهبندی طرح تست از قسمت جنگ جهانی اول تا پایان جنگ جهانی دوم تعداد 2 سؤال كمتر از كنكور طراحی شده است یعنی در مجموع 10 سؤال از این مبحث در كنكور 95 طراحی شده است. در كنكور 95 از مباحث كنگره وین و انقلابات پس از آن هیچ سؤالی طرح نشده است در حالی كه در كنكور 94 حدود 4 سؤال طراحی شده است. در كنكور 95 از مبحث بیسمارك تا جنگ جهانی اول 7 سؤال طراحی شده است و 3 سؤال نیز مربوط به دوران جنگ سرد است كه در كنكور 94 به هیچ عنوان از این مبحث (جنگ سرد) سؤالی مطرح نشده است. به صورت اجمالی باید گفت كه در كنكور 95 حدود 30% سؤالات از كنكور سنوات گذشته بوده است مانند كنكور 94 و همچنین از لحاظ سطح دشواری و آسانی سؤالات كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر بوده است. منابع درس تاریخ روابط بینالملل به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- تاریخ دیپلماسی و روابط بینالملل دكتر نقیبزاده
- تاریخ روابط بینالملل دكتر بزرگمهری
متأسفانه امسال نیز سازمان سنجش برای سؤال 228، دو گزینه ی صحیح انتخاب کرده است.
تاریخ سیاست خارجی ایران
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس تاریخ سیاست خارجی ایران طراحی سؤالات از لحاظ مبحث مانند سال 94 بوده است و از لحاظ سطح دشواری و آسانی كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر شده است. در كنكور 95 مجموعاً 7 سؤال از تاریخ صفویه و قاجاریه و تا پایان جنگ جهانی اول مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 8 سؤال طرح شده بود در كنكور 95 از مبحث رضاشاه و محمدرضاشاه مجموعاً 5 سؤال طرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 7 سؤال مطرح شده بود. در كنكور 95 از مبحث جمهوری اسلامی ایران مجموعاً 8 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 5 سؤال مطرح شده بود. به طور اجمالی طرح سؤال در كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر شده است. منابع درس سیاست خارجی ایران از صفویه تا امروز به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- تاریخ روابط خارجی ایران دكتر مهدوی
- روابط خارجی ایران 57-1320 دكتر ازغندی
- سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دكتر فیروزآبادی
تحولات سیاسی اجتماعی ایران (از مشروطیت تاکنون)
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران طرح سؤالات نسبت به كنكور 94 و سایر كنكورهای سالهای گذشته آسانتر شده است و سؤالات به صورت كلی مطرح شده است كه نشانگر آسانتر شدن این درس دركنكور 95 میباشد. در كنكور 95 از مبحث تاریخ اجتماعی ایران و انقلاب مشروطه و گروههای شركتكننده در مجلس شورای ملی و زمینههای پیدایش عصر رضاشاه و دوره رضاشاه مجموعاً 10 سؤال طرح شده است. در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 7 سؤال طرح شده بود. در كنكور 95 از دوره محمدرضا شاه مجموعاً 9 سؤال طرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 7 سؤال طراحی شده بود. در كنكور 95 از مباحث انقلاب اسلامی ایران و دوران پس از آن یك سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 3 سؤال مطرح شده بود. به طور اجمالی طرح سؤال در درس تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران سؤالات آسانتر از كنكور 94 بوده است. منابع درس تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- ایران بین دو انقلاب آبراهامیان
- تاریخ سیاسی معاصر ایران جلالالدین مدنی
- تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران دكتر ازغندی
- تحولات سیاسی و اجتماعی ایران پس از انقلاب اسلامی دكتر فوزی
متأسفانه امسال نیز سازمان سنجش برای سؤال 118، دو گزینه ی صحیح انتخاب کرده است.
جامعه شناسی سیاسی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس جامعهشناسی سیاسی طرح سؤالات نسبت به سال 94 سختتر شده است. در كنكور 95 از مبحث بازیگران و نیروهای سیاسی مجموعاً 8 سؤال طرح شد، كه در كنكور 94 تنها 2 سؤال مطرح شده است همچنین در كنكور 95 از مبحث شكافهای اجتماعی و پایگاههای اجتماعی دولت و انواع جامعهشناسی سیاسی مجموعاً 4 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها 2 سؤال طرح شده بود. در كنكور 95 از مبحث سیاسی شدن جامعه و قدرت و سلطه و چهارچوبهای نظری در جامعهشناسی سیاسی مجموعاً 8 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها 4 سؤال مطرح شده در مجموع طراحی سؤالات در درس جامعهشناسی سیاسی در كنكور 95 نسبت به كنكور 94 سختتر شده است. منابع درس جامعهشناسی سیاسی به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- جامعهشناسی سیاسی دكتر بشریه
- درآمدی بر جامعهشناسی سیاسی دكتر نقیبزاده
- جامعهشناسی معاصر كیت نش
- نگرشی بر جامعهشناسی سیاسی دكتر ابوالحسنی
- جامعهشناسی سیاسی دورژه.
جهان سوم
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس جهان سوم و مسائل آن بودجهبندی سؤالات به طور كامل تغییر كرده است و اكثر سؤالات مربوط به تاریخچه پیدایش استعمار و امپریالیسم و تأثیر آن بر ساختار كشورها از دیدگاه نظریهپردازان لیبرال و ماركسیسم بوده است كه این نوع طراحی سؤالات در كنكور بیسابقه بوده است و به مسائل روز جهان سوم كمتر اشاره شده است. از لحاظ سختی و آسانی سؤالات كنكور 95 در درس جهان سوم از سالهای گذشته بسیار سختتر طراحی شده است و در گزینههای آن تلههای بصری و علمی بسیاری به كار رفته است كه منجر به گمراهی دانشجو در زدن تست میشود.
از آنجا كه درس جهان سوم یكی از دروس مشكل گرایش علوم سیاسی و روابط بینالملل است و دارای كثرت منابع بسیار در این حوزه میباشد برای موفقیت در این درس میبایست تا آنجا كه میشود منابع مربوط به جهان سوم را مطالعه كرد. در كنكور 95 بر خلاف سایر كنكورهای سنوات گذشته كمتر از منابع اصلی این درس كه مربوط به كتابهای جهان سوم دكتر ساعی میشود سؤال طراحی شده است كه این امر منجر به سخت شدن این درس برای دانشجویان آزمون 95 شده است. منابع درس جهان سوم و مسائل آن: 1) مسائل سیاسی و اقتصادی جهان سوم دكتر ساعی 2) مسائل جهان سوم دكتر ساعی 3) درآمدی بر شناخت مسائل اقتصادی و اجتماعی جهان سوم دكتر ساعی 4) امپریالیسم دكتر ساعی 5) امپریالیسم دكتر الهی 6) توسعه در مكاتب متعارض دكتر ساعی 7) عقلانیت و آینده توسعهیافتگی ایران دكتر سریعالقلم
حقوق بین الملل
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس حقوق بینالملل عمومی طراحی سؤالات نسبت به سال 94 آسانتر شده است. در كنكور 95 حدود 50% از سؤالات عیناً از كنكور سنوات گذشته طراحی شده است كه در این مورد همانند كنكور سال 94 میباشد. در كنكور 95، 8 سؤال از مبحث دریاها و فضا طراحی شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 4 سؤال طراحی شده است و همچنین از مبحث معاهدات و جانشینی و شناسایی در كنكور 95، 5 سؤال طراحی شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مباحث 7 سؤال طراحی شده بود. در كنكور 95 از مبحث مفهوم كلی حقوق بینالملل و مبانی حقوق بینالملل و اعضای جامعه ملل 5 سؤال طراحی شده و 1 سؤال نیز از مبحث مسئولیت بینالمللی طراحی شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مباحث 7 سؤال طراحی شده بود. به طور میانگین سطح سؤالات در كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر شده است. پس با توجه به سؤالات طرح شده در كنكور 95 این مهم قابل تبیین است كه تنها از نیمی از مباحث از این درس سؤال طرح شده است چرا كه به مباحثی چون عرف بینالملل، سازمان ملل متحد، جنگ و توسل به زور، حقوق دیپلماتیك و كنسولی و فیصله مسالمتآمیز اختلافات هیچ اشاره نشده است. منابع شامل موارد زیر میباشد:
- كتاب مدرسان شریف
- حقوق بینالملل عمومی (دكتر ضیایی بیگدلی)
- بایستههای حقوق بینالملل عمومی (دكتر موسیزاده)
- حقوق بینالملل عمومی (دوجلدی) (دكتر سیدباقر میرعباسی)
- حقوق بینالملل (ترجمه دكتر سیدقاسم زمانی)
- حقوق بینالملل عمومی (هوشنگ مقتدر)
- حقوق بین الملل عمومی (دکتر حمید نظری)
روش پژوهش
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل برای درس روش پژوهش حدود 10 سوال از مبحث روششناسی (اثباتگرایی گفتمانی، تفسیری، انتقادی، پست مدرن) مطرح شده است در حالی كه در آزمون 94 از این مباحث مجموعاً 4 سؤال مطرح شده بود و این امر نشانگر توجه به مبانی و مباحث ایجاد كننده روش پژوهش در كنكور 95 است كه باعث آسانتر شدن كنكور 95 نسبت به 94 شده است. در كنكور 95 از روشهای كیفی و كمی كه شامل (انواع مصاحبهها، پیمایشها، تحلیل محتوا و مشاهدات میدانی و …) میباشد. مجموعاً 8 سؤال مطرح شده است در حالی كه در آزمون 94 از این مباحث مجموعاً 12 سؤال مطرح شده بود. در كنكور 95 از مباحث طراحی پژوهش و انواع متغیرها 2 سؤال مطرح شده است. در كنكور 94 از این مباحث هم 2 سؤال مطرح شده بود. به طور اجمالی طراحی سؤال روش پژوهش در كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر شده است. منابع درس روش پژوهش به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- كتاب پژوهش در علوم سیاسی دكتر امامی
- كتاب روش و نظریه در علوم سیاسی دكتر حاجی یوسفی
- كتاب روش تحقیق در علوم سیاسی دكتر طاهری
سازمانهای بین المللی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس سازمانهای بینالمللی بودجهبندی طرح تست مانند كنكور 94 میباشد و حدود 30% از سؤالات تكرار سنوات گذشته است. در كنكور 95 از تاریخچه سازمانهای بینالمللی و نحوه شكلگیری و انواع آن 4 سؤال طرح شده بود، ولی در كنكور 94 تنها 3 سؤال مطرح شده بود. از مبحث جامعه ملل در كنكور 95 مجموعاً 2 سؤال طرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها 1 سؤال طرح شده بود. از مبحث سازمان ملل متحد و اركان و مؤسسات تخصصی آن در كنكور 95 مجموعاً 10 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 12 سؤال مطرح شده بود. از مبحث سازمانهای فرامنطقهای در كنكور 95 مجموعاً 4 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مبحث 3 سؤال مطرح شده بود. در مجموع طرح سؤال سازمانهای بینالمللی در سال 95 نسبت به سالهای گذشته آسانتر شده است. منابع درس سازمانهای بینالمللی به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- سازمانهای بینالمللی دكتر آقایی
- سازمانهای بینالمللی دكتر موسیزاده
- حقوق سازمانهای بینالمللی دكتر بیگزاده
متأسفانه امسال نیز سازمان سنجش برای سؤالات 193 و 199، دو گزینه ی صحیح انتخاب کرده است.
نظامهای سیاسی تطبیقی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس نظامهای سیاسی تطبیقی 10 سؤال تنها از كتاب سیاستشناسی دكتر قوام از مبحث سیاستشناسی مقایسهای كه حدود 60 صفحه است، طرح شده و این نوع طراحی در نوع خود در كنكور 95 بیسابقه بوده و نشان از آسانتر شدن طرح سؤالات در كنكور 95 دارد. و مابقی سوالات از كتاب سیاستهای مقایسهای دكتر قوام از مباحث فرهنگ سیاسی، رهیافت توسعه و نوسازی، طبقهبندی نظامهای سیاسی، شاخصهای عمده بررسی در مطالعه سیاستهای مقایسهای و كتاب نظریه سیاست مقایسهای رونالد چیلكوت طرح شده است. در مجموع میتوان گفت كنكور 95 در درس سیاستهای مقایسهای نسبت به كنكور سنوات گذشته بسیار آسانتر شده است. منابع درس نظامهای سیاسی تطبیقی به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- كتاب سیاستشناسی دكتر قوام
- كتاب سیاستهای مقایسهای دكتر قوام
- كتاب نظریه سیاستهای مقایسهای رونالد چیلكوت
- كتاب چالشهای توسعه سیاسی دكتر قوام
سیاست و حکومت در منطقه
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس سیاست و حكومت منطقه سؤالات همانند سال 94 مطرح شده بود و میتوان گفت از سطح سادهتری هم برخوردار است. در كنكور 95 از ویژگیهای عمومی جمهوری آسیای مركزی 2 سؤال طرح شده است در حالی كه در كنكور 94 مجموعاً 3 سؤال مطرح شده بود. از بحث كشورهای مستقل مشتركالمنافع در كنكور 95 مجموعاً 5 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها 4 سوال مطرح شده بود. در كنكور 95 از مبحث سیاست و حكومت در آلمان و ایتالیا و فرانسه و انگلیس و آمریكا 7 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 مجموعاً 9 سؤال مطرح شده بود. در كنكور 95 از مبحث تركیه و ظهور تكامل ناسیونالیسم عرب 7 سؤال طرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها 4 سؤال مطرح شده بود. منابع شامل موارد زیر میباشد:
- كتاب مدرسان شریف
- سیاست و حکومت در اروپا (دکتر نقیب زاده)
- اتحادیه اروپا (دکتر نقیب زاده )
- سیاست و حکومت در ایالات متحده آمریکا (محمد امجد)
- جزوه دكتر دهشیار دانشگاه علامه طباطبایی
- سیاست و حکومت در آسیای مرکزی (الهه کولایی)
- سیاست و حکومت در اوراسیای مرکزی (الهه کولایی)
- ریشه های بحران در خاورمیانه (دكتراحمدی)
- جنبشهای معاصر (دكتر احمدی)
- جزوه دكتر احمدی دانشگاه تهران
متأسفانه امسال نیز سازمان سنجش برای سؤال 284، دو گزینه ی صحیح انتخاب کرده است.
مبانی علم سیاست
در آزمون كارشناسی ارشد سال 95 در رشته علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس مبانی علم سیاست از پیشینه تاریخی، نظریه دولت و خاستگاه دولت مجموعاً 3 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مباحث هم 3 سؤال مطرح شده است. در كنكور 95 مانند كنكور 94 از مفاهیم جدید علم سیاست 5 سؤال مطرح شده است. از مبحث احزاب سیاسی و گروههای فشار و رژیمهای پارلمانی و ریاستی در كنكور 95 مانند كنكور 94 مجموعاً 4 سؤال مطرح شده است. در كنكور 95 از مبحث سیاست شناسی مقایسهای و سیاستشناسی 3 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مباحث هیچ سؤالی طرح نشده بود. در كنكور 95 در مبحث مكاتب و ایدئولوژیهای سیاسی 2 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 تنها یك سؤال مطرح شده بود. در كنكور 95 از مبحث دموكراسی و انواع سرمایه مجموعاً 3 سؤال مطرح شده است در حالی كه در كنكور 94 از این مباحث جمعاً 4 سؤال مطرح شده است. به طور اجمالی طرح سؤالات در درس مبانی علم سیاست در كنكور 95 نسبت به كنكور 94 آسانتر شده است. منابع درس روش پژوهش به ترتیب اولویت طرح سؤال شامل موارد زیر میباشد:
- كتاب بنیادهای علم سیاست دكتر عالم
- سیاستشناسی دكتر قوام
- كتاب آموزش دانش سیاسی دكتر بشریه