ارزیابی محیط زیست
نسبت به سال گذشته سؤالات مربوط به GIS افزایش یافتند و از لحاظ سطح دشواری نیز سؤالات ریزتر و نکتهدارتری طراحی شده بود که نشان از آن دارد توجه داوطلبان به این مبحث باید افزایش یابد. بهترین منبع نیز برای این مباحث، کتاب GIS نوشته مخدوم و درویشصفت (فصول یک تا پنج) میباشد که تمامی سؤالات مربوط به این بخش نیز از همین کتاب طراحی شدهاند.
همچون روال سالهای گذشته سؤالات مشابه با سالهای پیش دیده شد که سؤالات 107، 108، 110، 112، 116، 117، 119، 120، 122، 126 و 128 با تغییرات اندکی نسبت به سالهای گذشته آورده شده بودند. این مهم نیز نشان از آن دارد مرور کنکورهای سالهای گذشته و دریافت نکات مربوط به آنها اهمیت بسیار بالایی در حل درست تستها دارد. همچون سالهای گذشته 2 سؤال از عکسهای هوایی و ماهواره ها آمده است. با توجه به اینکه تعداد سؤالات در مجموع 5 سؤال کاهش پیدا کرده، گستردگی مباحث مربوط کاهش یافته و از مدلهای اکولوژیکی که از مباحث پرسؤال و مهم درس ارزیابی هستند تنها یک سؤال طرح شده است.
در مجموع به مانند سالهای گذشته، مهمترین منبع درس ارزیابی، کتاب شالوده آمایش سرزمین از دکتر مخدوم می باشد که با مطالعه دقیق آن می توان بیش از پنجاه درصد سؤالات را به درستی پاسخ داد. در کنار این کتاب نیز در چند سال اخیر کتابGIS از مخدوم و درویشصفت نیز از منابع پرسؤال هستند که سالانه نیز بر تعداد سؤالات طرحشده از آن افزوده می شود.
در بحث موجودی منابع، از منابع ایران سؤال طرح شده بود که هر دو در فصول ابتدایی کتاب دکتر مخدوم بوده و قابل پاسخ بودند و ازجمله سؤالات ساده بودند.
درس ارزیابی محیط زیست با توجه به ضریب 3 و بالایی که دارد همواره یکی از مهمترین دروسی است که میتواند در جابهجایی رتبه داوطلبان اثرگذار باشد.
همچنین قابل ذکر است تمامی سؤالات کنکور به جز یک تا دو سؤال به طور مستقیم و غیر مستقیم در سؤالات آزمونهای مدرسان شریف آورده شده بودند.
اکولوژی حیات وحش
نکته اولیه در مورد این درس سادهتر بودن سؤالات نسبت به سالهای قبل است. تلفیق سؤالات بیشتر شامل سؤالهای متوسط و ساده است و به طور کلی سؤال خیلی سختی وجود ندارد که داوطلب نتواند آن را پاسخ دهد.
سؤالهای 59، 60، 67، 70، 71، 75 و 78 به کرات در سالهای قبل تکرار شده است. در کنکور امسال یک مسئله داده شده بود که آن هم به کرات در کنکورهای سال قبل تکرار شده بود.
از آنجایی که سؤال 64 هم در جزوات و هم در کنکورهای سال گذشته به کرات در درس بیولوژی آورده شده است، بهتر بود برای درس بیولوژی طرح میشد.
این درس شامل مباحث زیادی میشود که در کنکور امسال سعی شده از تمامی مباحث سؤال طرح شود و لیکن به دلیل مباحث گسترده و وجود منابع زیاد، پاسخ دادن به همه سؤالات برای داوطلب کمی دشوار میشود.
اکثر داوطلبان رشته محیط زیست حتی رتبههای برتر، همیشه پایینترین درصد را در درس اکولوژی حیات وحش دارند و لیکن کسب درصد بالا در این درس هرچند دشوار ولی امکانپذیر است و داوطلب با مطالعه تمامی مباحث و منابع اصلی به درصد مورد خود نظر دست مییابد.
آلودگیهای محیط زیست
سؤالات درس آلودگیهای محیط زیست امسال از 2 بخش عمده آلودگی هوا و آلودگی آب (به همراه تصفیه آب و فاضلاب) طرح شده بود و حتی سؤالات کمی در مورد آلودگی خاک مطرح شده بود.
نکته بسیار مهم و قابل توجه، کاهش چشمگیر سؤالات در رابطه با فلزات سنگین نسبت به سال گذشته و افزایش قابل توجه تعداد سؤالات مربوط به آلودگی آب و تصفیه است.
طرح سؤالات امسال غیر قابل پیشبینی بوده و نکته حائز اهمیت دیگر بینهایت سهل بودن تعدادی از سؤالات از جمله سؤالهای 33، 43، 45، 46، 54 و 55 میباشد. همچنین سؤال 49 امسال مبحث مشترکی با سؤال 57 کنکور سال 95 دارد.
در مجموع سطح دشواری سؤالات آسان ارزیابی میشود. میتوان گفت سؤالات طرحشده، مگر در موارد محدود، فاقد سؤالات دشوار بودهاند. آسان شدن سؤالات نسبت به سال گذشته در درس آلودگی محسوس است.
بیولوژی حیوانات شکاری
در آزمون کارشناسی ارشد سال 96 رشته مهندسی منابع طبیعی ـ محیط زیست، در درس بیولوژی حیوانات شکاری سؤالات بخش پرندهشناسی همانند سال گذشته، بخش اعظم سؤالات را به خود اختصاص میداد. 4 سؤال از 12 سؤال مربوط به بخش پرندگان شکاری بود که چند سالی است (از سال 93) در کنکور رواج پیدا کرده است و همگی سؤالات مربوط به جزوه پرندهشناسی دکتر همامی (دانشگاه صنعتی اصفهان) هستند. همچنین از آنجا که بسیاری از داوطلبان درس پرندهشناسی را کمتر مطالعه مینمایند، افزایش تعداد سؤالات و به ترتیب آمدن آنها در سؤالات امسال، به نوعی به بسیاری از داوطلبان ترس القا کرده است. البته ناگفته نماند در سؤالات آزمونهای امسال مدرسان، چندین بار این کار انجام شد تا داوطلبان آمادگی برای انواع مختلف از شرایط را داشته باشند. اگرچه عمدتاً ماهیت مطلبی که از داوطلب خواسته شده متفاوت از کنکور سال گذشته میباشد، اما داوطلبان میتوانستند با مطالعه کنکورهای قریب به 4 سال اخیر با کلیت مطالبی که از آنها خواسته شده و با نمونه سؤال آشنایی کامل داشته باشند.
در قسمت سؤالات مربوط به پستانداران نیز تقریباً همان شرایط پرندگان تکرار شده است. سؤالات عموماً با سال قبل قرابت زیادی نداشته، اما تقریباً تمامی سؤالات مشابه آن در چند سال اخیر مطرح بوده و فقط 2 سوال ترکیبی با اکولوژی سؤال جدید این بخش محسوب میشد. پاسخ به اکثر سؤالات این بخش با خواندن کتابهای راهنمای صحرایی پستانداران ایران، راهنمایی صحرایی پرندگان، جزوه پرندهشناسی دکتر کابلی (دانشگاه تهران)، جزوه پرندهشناسی دکتر هماهی (دانشگاه صنعتی اصفهان) و جزوه بیولوژی و شناخت حیوانات شکاری دکتر علیزاده (دانشگاه تهران) مقدور میباشد.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان عمومی و تخصصی سال 96، به طور مرسوم و مشابه سالهای قبل، شامل 30 سؤال است که 15 سؤال مربوط به زبان عمومی و در تمامی آزمونهای عصر جمعه به صورت یکسان با دیگر رشتهها میباشد. 15 سؤال شامل سؤالات زبان تخصصی است. سؤالات زبان عمومی شامل 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک از این متون شامل 5 سؤال است.
بخش واژگان شامل 10 سؤال است و در صورتی که داوطلب دایره لغات مناسبی داشته باشد، می تواند به سؤالات این بخش پاسخ دهد. داوطلبانی که به طور کلی زبان انگلیسی آنها در سطح مطلوبی قرار ندارد، می توانند با افزایش دایره لغات خود با مطالعه کتابهایی نظیر 400 واژه ضروری برای تافل و کتاب Essential words for the TOEFL، از این بخش نمره کسب کنند.
سؤالات بخش گرامر، از قواعد زبان طرح می شود و با توجه به این که اکثراً در گزینه ها از شکلهای مختلف افعال استفاده می شود و گزینهها شبیه به هم هستند، توصیه می شود داوطلبین فقط در صورتی به این بخش از سؤالات پاسخ دهند که دانش کافی از قواعد زبان انگلیسی داشته باشند.
در بخش زبان تخصصی مشابه سال گذشته 3 متن و هر یک با 5 سؤال آورده شده است. مهم ترین نکتهایی که در متن های تخصصی زبان انگلیسی باید در نظر گرفته شود این مطلب است که داوطلب باید ابتدا به سراغ سوالات رفته و پس از آن برای پیدا کردن پاسخ به سراغ متن برود، چرا که در بیشتر انواع سؤالات از جزئیات متن سوال شده است و با توجه به طولانی بودن متون و زمان کم موجود برای پاسخدهی به سؤالات، توصیه میشود ابتدا به سراغ سؤالات رفته و سپس برای یافتن پاسخ هر سؤال با توجه به خطوط اولیه هر پاراگراف که مؤید مطالب داخل آن پاراگراف است، به جستجوی پاسخ بپردازد.
شناخت و حمایت محیط زیست
همچون سالهای گذشته درس شناخت و حمایت محیط زیست سادهترین درس کنکور کارشناسی ارشد بود.
سؤالات 85 و 88 را می توان دشوارترین سؤالات امسال دانست که شاید برای داوطلبان، این سؤالات تا حدی تازگی داشتند ولی اینها نیز سؤالات دشواری نیستند.
سؤالات امسال در مجموع همسطح سال گذشته هستند که با مطالعه منابع موجود میتوان به بیش از 90% سؤالات به راحتی پاسخ داد.
نکته بسیار جالب تکرار سؤالهای 99، 91 و 89 است که بارها در کنکورهای سالهای گذشته تکرار شده بودند.
تعداد زیادی سؤالات تعریفی وجود دارد که باعث سادهتر شدن سطح سؤالات شده است.
در بخش حمایت محیط زیست، از کنوانسیون رامسر سؤال مطرح شده است.
همانند سالهای گذشته سؤال 89 از مبحث بیومهای عمده کره زمین مطرح شده بود.
طرح سؤال از بخش آشیان بومشناختی نیز در سالهای اخیر بسیار زیاد شده به طوری که در سالهای 93، 94 و 95 و امسال، مورد سؤال قرار گرفته است.