ارزیابی محیط زیست
نسبت به سال گذشته تعداد سؤالات مربوط به GIS کاهش یافتند و از لحاظ سطح دشواری نیز سؤالات تقریبا هم سطح و کمی دشوارتر طراحی شده بود. بهترین منبع نیز برای این مبحث کتاب GIS نوشته مخدوم و درویش صفت (فصول یک تا پنج) میباشد که تمامی سؤالات مربوط به این بخش نیز از همین کتاب طراحی شدهاند. همچون روال سالهای گذشته سؤالات مشابه با سالهای پیش دیده شد که سؤالات 110-115-117-118-122-125-128 با تغییرات اندکی نسبت به سالهای گذشته آورده شده بودند. این مهم نیز نشان از آن دارد مرور کنکورهای سالهای گذشته و دریافت نکات مربوط به آنها اهمیت بسیار بالایی در حل درست تستها دارد.
در مجموع به مانند سالهای گذشته مهمترین منبع درس ارزیابی کتاب شالوده آمایش سرزمین دکتر مخدوم میباشد که با مطالعه دقیق آن میتوان بیش از پنجاه درصد سؤالات را به درستی پاسخ داد. در کنار این کتاب نیز در چند سال اخیر کتاب GIS مخدوم و درویش صفت نیز از منابع پرسؤال هستند که سالانه نیز بر تعداد سؤالات طرح شده از آن نیز افزوده میشود. در بحث مدلهای اکولوژیکی سؤالهای زیادی طرح شده بود که هر دو در فصول انتهایی کتاب دکتر مخدوم بوده و قابل پاسخ بودند و ازجمله سؤالات مرسوم امسال بودند.
درس ارزیابی محیط زیست با توجه به ضریب بالایی که دارد (ضریب 3) همواره یکی از مهمترین دروسی است که میتواند در جابجایی رتبه داوطلبان اثرگذار باشد همچنین قابل ذکر است تمامی سؤالات کنکور به جز یک تا دو سؤال به طور مستقیم و غیر مستقیم در سؤالات آزمونهای مدرسان شریف آورده شده بودند.
اکولوژی حیات وحش
در سالهای گذشته درس اکولوژی حیات وحش سختترین درس کنکور کارشناسی ارشد بوده و دانشجویان همیشه در این درس با مشکل مواجه بودند به نحوی که رتبههای تک رقمی کنکور هم به کمتر از نیمی از سؤالات پاسخ صحیح میدهند و دلیل آن منابع متعدد، گستردگی مطالب و مفهومیبودن این درس است. با توجه به درصدهای پایین داوطلبان در این درس و ضریب (2) آن، درس اکولوژی حیات وحش میتواند برگ برندهای برای دانشجویانی که میخواهند رتبه تک رقمی کسب کنند، باشد و میتواند نقش بسیار موثری در رتبه و قبولی داوطلبان داشته باشد. از این رو توجه ویژه به این درس بهشدت توصیه میشود.
تعداد سؤالات دشوار امسال به نسبت سالهای گذشته کمتر بود. در کنکور امسال تعداد زیادی از سؤالات مربوط به بخش فنون و مدیریت حیات وحش بود که از بخشهای به نسبت سادهتر در درس اکولوژی حیات وحش است. سؤالات امسال در مجموع تقریبا هم سطح یا کمی سادهتر از سال گذشته بودند که با مطالعه منابع موجود میتوان به بیش از 90% سؤالات پاسخ داد. همچنین قابل ذکر است اکثر سؤالات کنکور به طور مستقیم و غیر مستقیم در آزمونهای مدرسان شریف آورده شده بودند.
آلودگی های محیط زیست
همچون سالهای گذشته درس آلودگیهای محیط زیست از سادهترین دروس کنکور کارشناسی ارشد بود. که در سال 97 با اندکی تغییر بیشتر از جنبه تئوریک به سمت جنبه عملی (راهکارهای کاربردی و آزمایشگاهی) تغییر کرد و این یک نکته مثبت جهت کاربردی کردن دروس است. در سالهای گذشته این تغییرات را در آزمون دکتری مشاهده کرده بودیم که امسال به کنکور کارشناسی ارشد هم کشیده شد. سؤالات 38 ،54،53،45 را میتوان دشوارترین سؤالات امسال دانست که شاید برای داوطلبان، این سؤالات تا حدی تازگی داشتند در مجموع این سؤالات نیز از سطح دشواری برخوردار نبودند.
سؤالات امسال در مجموع کمی دشوارتر از سال گذشته هستند که با مطالعه منابع موجود میتوان به بیش از 80% سؤالات به راحتی پاسخ داد.
نکته بسیار جالب تکرار مجدد سؤالات 33، 44، 46و 51 است که بارها در کنکورهای سالهای گذشته تکرار شده بودند. همچنین قابل ذکر است قسمت اعظم سؤالات کنکور به جز تعداد اندکی به طور مستقیم و غیرمستقیم در سؤالات آزمونهای مدرسان شریف آورده شده بودند که با مطالعه دقیق این آزمونها میشود تعداد زیادی از سؤالات را به راحتی پاسخ داد.
بیولوژی حیوانات شکاری
در آزمون کارشناسی ارشد سال 97 رشته علوم و مهندسی محیط زیست، در درس بیولوژی حیوانات شکاری سؤالات بخش، پرندهشناسی نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشت. 3 سؤال از 7 سؤال مربوط به بخش پرندگان شکاری بود که چند سالی است در کنکور رواج پیدا کرده است (از سال 93) که همگی سؤالات مربوط به جزوه پرنده شناسی دکتر همامی (دانشگاه صنعتی اصفهان) هستند. همچنین در کنکور سال 97 سؤالات زیادی در مورد بخش همپوشانی زیستگاهی جانوران آمده بود که در سالهای اخیر تعداد این سؤالات کم شده بود از آنجا که بسیاری از دانشجویان این بخش را کمتر مطالعه مینمایند افزایش تعداد سؤالات به نوعی به بسیاری از دانشجویان استرس وارد کرده است.
البته نا گفته نماند در سؤالات آزمونهای امسال مدرسان چندین بار این کار انجام شد تا دانشجویان آمادگی برای انواع مختلفی از شرایط را داشته باشند. اما در مورد سؤالات قسمت زیستگاهی عمدتاً ماهیت مطلبی که از دانشجو خواسته شده همانند کنکور سال گذشته میباشد و دانشجویان میتوانند با مطالعه کنکورهای 4 سال اخیر کلیت مطالبی که از آنها خواسته شده را آشنایی داشته باشند و با نمونه سؤال آشنایی کامل داشته باشند. در قسمت سؤالات مربوط به پستانداران نیز تقریباً همان شرایط سالهای قبل تکرار شده است.
سؤالات عموماً با 4 ـ 5 سال قبل قرابت زیادی داشته و تقریباً تمامی سؤالات مشابه آن در چند سال اخیر مطرح بوده و فقط 3 سؤال ترکیبی با مدیریت زیستگاه و زیست حفاظت بود که سؤالات جدید این بخش محسوب میشد. پاسخ به اکثر سؤالات این بخش با خواندن کتابهای راهنمای صحرایی پستانداران ایران، راهنمایی صحرایی پرندگان،جزوه پرنده شناسی دکتر کابلی (دانشگاه تهران)، جزوه پرنده شناسی دکتر هماهی (دانشگاه صنعتی اصفهان) و جزوه بیولوژی و شناخت حیوانات شکاری دکتر علیزاده (دانشگاه تهران) مقدور میباشد.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان عمومی و تخصصی سال 97، به طور مرسوم و مشابه سالهای قبل، شامل 30 سؤال است که 15 سؤال مربوط به زبان عمومی و در تمامی آزمونهای عصر جمعه به صورت یکسان با دیگر رشتهها میباشد. 15 سؤال شامل سؤالات زبان تخصصی است. سؤالات زبان عمومی شامل 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک از این متون شامل 5 سؤال است.
بخش واژگان شامل 10 سؤال است و در صورتی که داوطلب دایره لغات مناسبی داشته باشد، می تواند به سؤالات این بخش پاسخ دهد. داوطلبانی که به طور کلی زبان انگلیسی آن ها در سطح مطلوبی قرار ندارد، می توانند با افزایش دایره لغات خود با مطالعه کتا ب هایی نظیر 400 واژه ضروری برای تافل و کتاب Essential words for the TOEFL، از این بخش نمره کسب کنند.
سؤالات بخش گرامر، از قواعد زبان طرح می شود و با توجه به این که اکثراً در گزینه ها از شکل های مختلف افعال استفاده می شود و گزینهها شبیه به هم هستند، توصیه می شود داوطلبین فقط در صورتی به این بخش از سؤالات پاسخ دهند که دانش کافی از قواعد زبان انگلیسی داشته باشند.
در بخش زبان تخصصی مشابه سال گذشته 3 متن و هر یک با 5 سؤال آورده شده است. مهم ترین نکتهایی که در متن های تخصصی زبان انگلیسی باید در نظر گرفته شود این مطلب است که داوطلب باید ابتدا به سراغ سوالات رفته و پس از آن برای پیدا کردن پاسخ به سراغ متن برود، چرا که در بیشتر انواع سؤالات از جزئیات متن سوال شده است و با توجه به طولانی بودن متون و زمان کم موجود برای پاسخدهی به سؤالات، توصیه میشود ابتدا به سراغ سؤالات رفته و سپس برای یافتن پاسخ هر سؤال با توجه به خطوط اولیه هر پاراگراف که مؤید مطالب داخل آن پاراگراف است، به جستجوی پاسخ بپردازد.
شناخت و حمایت محیط زیست
سالهای گذشته درس شناخت و حمایت محیط زیست سادهترین درس کنکور کارشناسی ارشد بود ولی در سال 97 با تغییراتی که سؤالات صورت گرفته است به یکی از سختترین درسهای این کنکور تبدیل شده بود. با توجه به ضریب 3 این درس، درس شناخت و حمایت محیط زیست میتواند نقش بسیار موثری در رتبه و قبولی داوطلبان داشته باشد. از این رو توجه ویژه به این درس بسیار توصیه میشود. تعداد سؤالات دشوار امسال به نسبت سالهای گذشته بیشتر بود که شاید برای داوطلبان، این سؤالات تا حدی تازگی داشتند. سؤالات امسال در مجموع از سطح بالاتری برخوردار بودند، که با مطالعه منابع موجود میتوان به بیش از 75% سؤالات پاسخ داد.
نکته بسیار جالب تکرار سؤال87 و 105 است که بارها در کنکورهای سالهای گذشته تکرار شده بودند.تعداد زیادی سؤالات مفهومی وجود دارد که باعث دشوارترشدن سطح سؤالات شده است. همانند سالهای گذشته سؤال 88 از مبحث بیومها زمین مطرح شده بود.