آمار و احتمالات
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 رشته علوم و مهندسی آب، در درس آمار و احتمالات، بودجهبندی طرح تست از قسمتهای شاخصهای مرکزی و پراکندگی، احتمالات، توزیعهای احتمالی، رگرسیون، همبستگی، برآورد خطا و مجموع مربعات، اختلاط دو گروه و کای اسکوئر بوده است که سه مبحث آخر نسبت به سال 97 جدید بوده و همین باعث یالا رفتن سطح سوالات نسبت به سال قبل بوده است. در سال 98 تعداد سؤالات حفظی به یک سوال رسیده و سؤالات مفهومی و محاسباتی افزایش یافته است.
سطح سؤالات سال 98 در مقایسه با سؤالات سال 97 سخت تر بوده است. باتوجه به مقایسه آزمون مدرسان و کنکور 97 میتوان این نتیجه را گرفت که بالای درصد سؤالات در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف، شبیهسازی شده بودند و در آزمونهای جامع مدرسان شریف همین سطح سؤالات تکرار شده است.
رابطه آب و خاك
در درس رابطه آب و خاک گیاه، در کنکور کارشناسی ارشد سال 1398 و در رشته آبیاری و زهکشی، سوالات پنجاه درصد محاسباتی و مابقی به صورت حفظی و به صورت ساده ارائه شده است. این در حالی است که سوالات در سال 1397، سی درصد سوالات محاسباتی و هفتاد درصد سوالات حفظی و مفهومی بود. حدود پنجاه درصد از سوالات سال 98 بسیار شبیه به سوالات سال 97 بود که به راحتی با مطالعه سوالات سال 97، نیمی از سوالات امسال حل می شد.
در حالت کلی سوالات سال 98 بسیار ساده تر از سال پیش بود و با یک مطالعه ساده 50 درصد از سوالات به سادگی حل می شد . منبع اصلی سوالات امسال، فصول ابتدایی کتاب آبیاری سطحی و کل کتاب رابطه آب و خاک و گیاه به تالیف امین علیزاده است.
مدیریت منابع آب
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 (خرداد 98) رشته مهندسی منابع آب، میتوان با مطالعه و تحلیل تستهای سالهای قبل بین 70 تا75 درصد از سؤالات درس مدیریت منابع آب را جواب داد. در این آزمون سؤالات مربوط به اطلاعات اولیه هیدرولوژی بیشترین تعداد سؤالات را به خود اختصاص دادند و همچنین از مباحث برنامه ریزی خطی، مفاهیم در جزوه دکتر میلانی و دکتر حداد و نشریه راهنمای مطالعات بهرهبرداری از مخازن سدها هرکدام 4 سوال آمده است. ت
عداد کمی از سؤالات نیز به کلیات منابع آّب مربوط بودند. لازم است داوطلب آمار و ارقام بهروز شده در زمینههای بهرهبرداری و تخصیص منابع آب همچنین در زمینه بارش، تبخیر و آب تجدیدپذیر را بداند. باید توجه داشت در آزمون سال 98 با اطلاعات اولیه هیدرولوژی و تنها مطالعه مبحث برنامه ریزی خطی می توان 50 درصد سوالات را پاسخ داد.
مكانيك خاك
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 (خرداد 98) رشته مهندسی آب، درس مکانیک خاک، به نسبت سال 97 سادهتر بوده است. از لحاظ مباحث مورد سؤال تقریباً مشابه آزمون سال 97 بوده با این تفاوت که در سال 98 از تعداد سؤالات مبحث تراکم خاک کاسته و به مبحث تحکیم و نشست تحکیمی خاک افزوده گردید. توزیع سؤالات بین مباحث مختلف درس متعادل نبوده و بیشترین سوال از مباحث تحکیم و نشست تحکیمی و حرکت آب در خاک و تنش موثر طرح شده است.
سؤالات مشکلتر در کنکور سال 98 مربوط به مبحث تحکیم و نشست تحکیمی است، ولی در مجموع سطح سؤالات متوسط ارزیابی میشود. در این آزمون 8 سؤال کاملاً شبیه تست های آزمون سال گذشته و 11 سؤال تا حد زیادی مشابه کنکورهای پیشین بوده و تنها 1 سؤال دارای تیپ جدید و ابتکاری بودند.
در پایان میبایست به این نکته اشاره کرد که سؤال صرفاً حفظی در سال جاری طرح نشده و سؤالات مفهومی ـ محاسباتی اهمیت بسیار بیشتری در این آزمون داشتند. بيشتر سؤالات هم از كتاب مکانیک خاک ام داس و کتاب شاپور طاحونی طرح شده بود.
مهندسي زهكشي
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 رشته آبیاری و زهکشی، در درس مهندسی زهکشی اکثر سوالات مفهومی بودند. از 20 سوال طرح شده فقط 7 سوال نیاز به محاسبات داشت که از آن 7 سوال تنها یک سوال کمی زمان بر و پیچیده بود. سوالات مفهومی و حفظی نسبتا ساده و سطح آن ها هم سطح سوالات سال 97 بود.
با مطالعه کنکور سال 97، حدود 50 درصد از سوالات کنکور سال 98 به راحتی حل می شد. در این درس به هیچ عنوان مشکل زمانی وجود ندارد چون اکثر سوالات مفهومی و حفظی با حداکثر 20 ثانیه فکر، حل می شد. در سال 98 برای طراحی سوالات نوآوری خاصی انجام نشده است و سوالات بسیار شبیه سوالات سال های پیش است. در حالت کلی سوالات سال 98 کمی سخت تر از سوالات سال 97 بود.
هیدرولوژی آبهای سطحی و زیرزمینی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 (خرداد 98) رشته مهندسی منابع آب، برخلاف سال گذشته که تنها 4 سوال از مبحث آب زیرزمینی طرح شده بود امسال مورد توجه بیشتری قرار گرفته بود و 10 سوال طرح شده بود. همچنین مبحث روندیابی نیز برخلاف سال قبل 2 سوال مفهومی از آن امده بود. بقیه مباحث به ماییند سال 97 بوده اما تعداد سوالات در آن ها کاهش یافته است.
از مباحث تبخیر و کیفیت آب به مانند سال گذشته سؤالات هیچ سؤالی نیامده است. در مجموع سؤالات این درس در مقایسه با سالهای اخیر از نظر مفهومی دشوارتر بود و از نظر محاسباتی در یک سطح قرار داشت. اکثر سؤالات آن از كتاب هیدرولوژی کاربردی دکتر امین علیزاده و هیدرولوژی مهندسی دکتر حمیدرضا صفوی طرح شده بود.
هیدرولوژی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 (خرداد 98) رشته مهندسی آب، سؤالات بیشتر از مبحث بارش و تبخیر، خصوصیات حوضه بوده و نسبت به سال های قبل مبحث سیل طرح و خشکسالی نیز مورد توجه قرار گرفته بود.سوالات بیشتر در قالب تست های کنکور سال های پیش بود و همچنین شبیه به آزمون های مدرسان شریف. بنابراین مطالعه تستهای دورههای قبل و تاکید بر مباحث آن ها بسیار اهمیت دارد.
- اکثر سؤالات در این آزمون از کتاب هیدرولوژی دكتر امين علیزاده طرح شده بودند.
هیدرولیک و هیدرولیک انهار
در آزمون کارشناسی ارشد سال 98 (خرداد ماه سال 98) رشته علوم و مهندسی آب، 12 سؤال از درس هیدرولیک کانالهای باز و 8 سؤال از درس مکانیک سیالات آمده بود. در این آزمون نوع و سبک سایر سؤالات نسبت به سالهای اخیر تفاوت چندانی نداشت و بیشتر سؤالات مفهومی بود. در درس سیالات، سؤالات بیشتر در قالب استاتیک و مخصوصاً جریان در مجاری تحت فشار بوده و برای هیدرولیک کانال های باز اغلب تستها پیرامون مباحث طراحی کانال های رو باز، انرژی مخصوص و جریان متغیر تدریجی بودند.
اکثر سؤالات در این درس از کتاب هیدرولیک کانالهای باز ابریشمی برای سؤالات انهار و کتاب سیالات استریتر برای سؤالات سیالات استفاده شده بود. در این آزمون 9 سؤال کاملاً شبیه تست های آزمون سال گذشته و 9 سؤال تا حد زیادی مشابه کنکورهای پیشین بوده و تنها 2 سؤال دارای تیپ جدید و ابتکاری بودند. لازم به ذکر است که بیش از نیمی از سؤالات این آزمون با آزمون های آزمایشی مؤسسه مدرسان شریف کاملاً مشابه بودند.
ریاضی
در درس ریاضی، دروسی که از آنها در سال 98 سؤال مطرح شده بود، مانند سال گذشته بود. بهطور کلی در این سال از دروس ریاضی عمومی 1، ریاضی عمومی 2، سؤال طرح شده بود. داوطلبان با مطالعه كتابهاي رياضي مدرسان شريف قادر بودند به تمامي سؤالات پاسخ دهند.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان عمومی و تخصصی سال 98، به طور مرسوم و مشابه با سال های قبل، شامل 30 سؤال است که 15 سؤال مربوط به زبان عمومی و 15 سؤال شامل سؤالات زبان تخصصی است. سؤالات زبان عمومی شامل 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است.
سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک از این متون شامل 5 سؤال است. بخش واژگان شامل 10 سؤال است و در صورتی که داوطلب دایره لغات وسیعی در ذهن داشته باشد، می تواند به سرعت به سؤالات این بخش پاسخ دهد.
داوطلبانی که به طور کلی زبان انگلیسی آن ها در سطح مطلوبی قرار ندارد، می توانند با افزایش دایره لغات خود با مطالعه کتاب هایی نظیر 504 و 1100، از این بخش نمره کسب کنند. سؤالات بخش cloze، از قواعد زبان طرح می شود و با توجه به این که اکثراً در گزینه ها از شکل های مختلف افعال استفاده می شود و گزینهها شبیه به هم هستند، توصیه می شود داوطلبین فقط در صورتی به این بخش از سؤالات پاسخ دهند که دانش کافی از قواعد زبان انگلیسی داشته باشند. در بخش زبان تخصصی مشابه سال گذشته 3 متن و هر یک با 5 سؤال آورده شده است.
با این حال سطح این متن ها نسبت به سال های گذشته دشوار تر شده و با توجه به طولانی بودن هر سه متن توصیه می شود داوطلب بعد از نگاه اجمالی به متن از تکنیک های پاسخگویی به سؤالات درک مطلب استفاده کنند و وقت خود را صرف مطالعه و بازگشت به متن نکنند (ابتدا سؤالات مطالعه شود و سپس در متن به دنبال جواب باشند).
در صورتی که داوطلبی در مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متنی آسان تر را انتخاب کند که مفهوم آن قابل درک تر باشد.