الکترومغناطیس
در مجموع میتوان این طور برداشت کرد که رویهی طراحی سؤال در دو سال اخیر در درس الکترومغناطیس بیشتر به سمت مطرح کردن سؤالات اصلی و متداول سوق پیدا کرده است به گونهای که دیگر خبری از سؤالات به شدت پیچیده، خلاقیت محور و نوآورانه نیست و عملاً دانشجو با مطالعهی نه چندان عمیق چند مبحث اصلی و آشنایی با اصول اولیهی این درس قادر است به درصد قابل قبولی دست یابد. نکتهی قابل توجه دیگر توزیع مباحث مورد سؤال است که ملاحظه میشود سوالات در میان مباحث مختلف بطور یکسان توزیع نشدهاند و عملاً 7 سوال از 12 سوال به مباحث نیرو ـ انرژی و شرایط مرزی اختصاص دارد.
سطح و نوع سؤالات آزمون 97 بسیار شبیه به آزمون 96 است ولی ذکر چند تفاوت آن حائز اهمیت است. اولاً سوالات مبهم و گمراه کننده درآزمون اخیر بسیار کمتر دیده میشود. ثانیاً از مباحث و روابطی که در کنکورهای سالهای گذشته کمتر مورد توجه واقع میشدند، سؤال آمده است. ثالثاً برای حل سؤالات نیاز به محاسبات طولانی و فهم عمیق مباحث نیست و اکثر سؤالات با دانش عمومی از درس الکترومغناطیس میتوانند قابل حل باشند. همچنین سطح سؤالات دو کنکور اخیر نسبت به کنکورهای ماقبل آن (بخصوص 95) نسبتاً سادهتر شده است.
روند کلی سؤالات مؤسسه مدرسان شریف هم به گونهای است که ابتدا در آزمونهای مرحلهای، داوطلب با سوالات مفهومیتر و جزئیات بیشتری از درس محک میخورد و سعی شده است که هر سوال علاوه بر ارزیابی داوطلب، نکات آموزشی متعددی را نیز در برگیرد. سپس در آزمونهای جامع روند سؤالات کاملاً مطابق کنکورها بوده است یعنی سؤالات کلی و مفاهیم اصلی بیشتر مورد سوال قرار گرفته است و همچنین سعی شده است تا از سوالات مبهم و مورد بحث دوری شود و تا حدامکان به سبک سؤالات کنکور اخیر نزدیک باشد.
علاوه بر این شباهت زیادی به لحاظ مفهومی و بودجهبندی سؤالات میان کنکور اخیر و سوالات مؤسسه مدرسان شریف مشاهده میگردد. همچنین در آزمونهای مدرسان شریف تمرکز سعی شده است بر روی مباحثی که بیشتر سؤالات کنکور از آن ها میآید، بیشتری باشد و این مباحث بیشتر مورد توجه قرار گیرند و نکات و مطالبی که مد نظر طراحان کنکور است، بیشتر مورد سؤال قرار گرفته شود، که این امر سبب شد امسال داوطلبانی که آزمونهای مؤسسه را شرکت کرده بودند بتوانند به درصد بالایی از سوالات کنکور 97 پاسخ دهند .
الکترونیک و سیستم های دیجیتال
در آزمون امسال همانند سال گذشته این درس 15 سؤال را به خود اختصاص داده بود که 9 سؤال آن مربوط به مباحث الکترونیک و 6 سؤال آن مربوط به مباحث سیستم های دیجیتال می باشد. در کل می توان گفت سؤالات این مباحث به مراتب ساده تر از سؤالات سالهای قبل بوده و همچنین داوطلبانی که در آزمونهای مدرسان شریف شرکت کرده اند می توانستند درصد قابل قبولی از این مبحث را کسب نمایند.
- در بحث الکترونیک از مبحث دیود یک سؤال طراحی شده بود که سؤال مورد نظر شبیه به کنکور 84 می باشد. از مبحث MOS دو سؤال آمده بود که این نوع سؤالات در کنکورهای سالهای قبل و همچنین آزمونهای دهگانه مدرسان بارها تکرار شده بود و داوطلبان می توانستند به راحتی به دو سؤال پاسخ دهند.
- از مبحث فیدبک یک سؤال بسیار ساده ارائه شده بود. از مبحث تقویت کننده های تفاضلی یک سؤال طراحی شده بود که نسبت به سؤالات طراحی شده در سالهای قبل از این مبحث نکته دارتر و بصورتی متفاوت تر بیان شده بود. و همچنین مبحث تقویت کننده های عملیاتی دو سؤال آمده بود که یک سؤال آن ساده و طبق روال قابل حل بود ولی سؤالی دیگر با ماسفت ترکیب شده بود که علی رغم حجم سؤال، سؤال سطح ساده ای داشت.
- مباحث آینه جریان و رگولاتور ولتاژ هر کدام یک سؤال را به خود اختصاص داده بودند. که سؤال مربوط به مبحث آینه جریان حجم محاسباتی نسبتاً بالایی داشت و نسبت به سؤال طراحی شده در 96 دشوارتر بود. اما سؤال مربوط به رگولاتور ولتاژ بارها در آزمون سالهای قبل و آزمونهای مدرسان شریف تکرار شده بود و داوطلبان می توانستند به راحتی به سؤال پاسخ دهند.
- در درس سیستم های دیجتیال از مبحث مدارهای منطقی یک سؤال در سطح ساده طراحی شده، مبحث مدارهای منطقی ترکیبی دو سؤال طراحی شده بود که با جدول کارنو و کمی وقت گذاشتن به سادگی قابل حل بودند. از مباحث شمارنده ها و Verilog هر کدام یک سؤال طراحی شده بود که سؤالات طراحی شده به مراتب ساده تر از سؤالات سالهای قبل اما کمی وقت گیرتر بودند.
- مبحث ساختار کامپیوتر نیز یک سؤال را به خود اختصاص داده بود و در سال های 96 و 97 سؤالات مربوط به این مبحث نیازمند درک حداقلی از سیستم های کنترلی است و سؤالات اصولاً در سطحی ساده و مشابه طراحی می شوند.
تجزیه و تحلیل سیگنالها و سیستمها
در کنکور امسال طبق روال هر ساله 12 سؤال سیگنال آمده بود سطح سؤالات بسیار ساده بودند و داوطلب می توانست به راحتی به تمام سؤالات پاسخ دهد و حتی برای برخی سؤالات نیاز به حل تشریحی نبود و در نتیجه داوطلبانی که تمام مطالب را مطالعه کرده بودند به راحتی میتوانستند به تمامی سؤالات پاسخ دهند و هیچ سؤالی نکته خاصی نداشت.
مانند سال های گذشته بیشتر سؤالات مربوط به مباحث تحلیل فوریه سیگنال های پیوسته و گسسته و کم ترین سؤالات از مباحث تبدیل لاپلاس و تبدیل Z بود. با توجه به سطح سؤالات کنکور امسال، سؤالات آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف از سطح سختتری برخوردار بودند و داوطلبانی که کنکورهای آزمایشی مدرسان شریف را شرکت کرده و روی سؤالات تمرکز کرده باشند به راحتی میتوانستند درصد بالایی را کسب کنند.
تحلیل سیستمهای انرژی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 97 از درس تحلیل سیستم های انرژی 5 سؤال طرح شده است که بجز یک سؤال (90) که پاسخ آن در گزینه ها نبوده است 4 سؤال مطرح شده بسیار معقول و ساده به نظر می آیند. نکته جالب توجه در آزمون امسال توجه کمتر طراح به فصل سؤم (مدل و عملکرد خط انتقال) است که تنها یک سؤال از این فصل آمده است. البته یک سؤال دیگر نیز به صورت ترکیبی از فصل 2 و 3 آمده است. سؤال مربوط به فصل پخش بار در زمینه پخش بار با روش گاوس – سایدل بوده است که در نوع خود بسیار سؤال ساده ای از این مبحث طرح شده است.
در کل می توان گفت از 5 سؤال درس بررسی به راحتی می توان به همه سؤالات پاسخ داد و نکات استفاده شده در این سؤالات کاملاً تکراری و سؤالی با نکتهای جدید طرح نشده است. و لازم به ذکر است که سؤالات مطرح شده در آزمونهای امسال مدرسان شریف می توانست کمک شایانی به داوطلب کند زیرا تمامی مباحث را در سطح مطلوبی پوشش داده بود.
ریاضیات (معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمالات)
معادلات دیفرانسیل: 5 سؤال طرح شده از این درس نسبتاً ساده بودند و به راحتی میشد به تمامی آنها پاسخ داد. معادله مربوط به سؤالی که از مبحث معادلات مرتبه دوم طرح شده بود دقیقاً در کنکور سال 96 هم آورده شده بود و به همین دلیل انتظار میرود تمام داوطلبانی که کنکور 96 را حل کرده بودند به این سؤال پاسخ دهند. همچنین سؤال مربوط به معادله مرتبه سوم و بالاتر صرفاً با قرار دادن شرایط مرزی در گزینهها قابل حل بود.
ریاضیات مهندسی: سؤالات این درس سطح متوسطی داشتند و داوطلبان با مطالعه درست میتوانستند به تمامی سؤالات پاسخ دهند. سطح سؤالات مانند سؤالات سال قبل بود و تفاوت چندانی نداشت. و داوطلبان با مطالعه دقیق مطالب میتوانستند به درصد بالایی از سؤالات پاسخ دهند.
آمار و احتمالات: همانند سال گذشته 5 سؤال از این درس طرح شده بود که نسبت به سؤالات سالهای قبل (به جز سال 96) مفهومیتر و سختتر بودند. البته با توجه به تجربه کنکور سال گذشته انتظار میرود داوطلبان آمادگی بیشتری برای درس آمار و احتمالات داشته باشند و بتوانند بهتر به سؤالات پاسخ دهند. همانند سال پیش بیشتر سؤالات از مبحث توزیعهای آماری بود.
در کل سطح سؤالات درس ریاضیات مانند کنکور سال گذشته بود، اما به علت تجربهای که داوطلبان از درس آمار در سالهای گذشته داشتند انتظار میرود میانگین درصدهای این درس بالاتر از سال 96 باشد.
زبان عمومی و تخصصی
در کنکور امسال هم، همانند کنکور سالهای اخیر درس زبان انگلیسی (عمومی) دارای 15 سؤال بود، که بخش اول آن شامل 10 سؤال لغات و بخش دوم شامل 5 سؤال cloze test بود. سؤالات لغات امسال به ویژه در زمینهی کلمات مترادف (synonyms) به مطالعهی بیشتری نیاز داشت. اما در مقابل، در بخش cloze test با داشتن دانش گرامری، پاسخگویی به سؤالات به راحتی امکانپذیر بود. توصیهی ما به داوطلبانی که سال آینده قصد شرکت در کنکور را دارند این است که، علاوه بر یادگیری کلمات جدید و افزایش دایره لغات خود، سعی کنند که همزمان لغات هم معنی را نیز یاد بگیرند. اکثر داوطلبان این بخش را رها میکنند، در حالی که با کمی مطالعه میتوان به راحتی به سؤالات این بخش پاسخ داد.
درس زبان تخصصی نیز، 15 سؤال از 30 سؤال را به خود اختصاص داده که این 15 سؤال مربوط به 3 متن تخصصی میباشد. همانطور که مشاهده میشود، قدم اول در پاسخگویی به این سؤالات، آشنایی کامل با کتابهای تخصصی و متون اختصاصی این رشته میباشد. به این معنا که داوطلب حتی اگر معنی کلمات آورده شده در متنها را نداند، میتواند با دانش پیشین خود دربارهی مباحث تخصصی برق معانی آنها را دریابد.
همواره نکات تستزنی در کنکور و قدرت تحلیل بالا از موارد ضروری برای پاسخگویی به سؤالات و یکی از راههای مهم در کسب یک رتبه خوب در کنکور برای داوطلبان محسوب میشود، که شرکت در کلاسها و آزمونهای آزمایشی، مطالعهی کتب مرجع و کتاب مدرسان شریف راه را برای داوطلبان هموارتر میسازد.
سیستمهای کنترل خطی
طبق روند کنکور سالهای گذشته، امسال هم سؤالات درس سیستمهای کنترل خطی مفهومی بودند و داوطلب با مطالعه سطحی قادر به پاسخگویی سؤالات نبود. هرچند در بین سؤالات، سؤال بسیار سختی وجود نداشت و با مطالعه درست و مفهومی داوطلب میتوانست به راحتی به سؤالات جواب دهد. همانند کنکورهای چند سال اخیر سؤالات زیادی از مباحث مکان ریشه و پاسخ فرکانسی طرح شده بود، که البته در آزمونهای مدرسان شریف هم این موضوع رعایت شده بود و انتظار میرفت داوطلب تمرکز ویژهای روی این دو مبحث داشته باشد.
با توجه به ترکیبی بودن راه حل اکثر سؤالات در درس سیستمهای کنترل خطی، برای پاسخگویی به سؤالات داوطلب باید به تمام مباحث مسلط باشد و مطالعه تنها چند فصل کافی نیست. با رعایت تمام نکات فوق داوطلبان میتوانستند به تمام سؤالات امسال پاسخ دهند و با وجود سؤالات نوآوری شدهای که در کنکور امسال مطرح شد، در مجموع سؤال خیلی دشواری در این درس وجود نداشت. و در نهایت میتوان گفت سؤالات آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و کتب مؤسسه میتواند کمک شایانی به داوطلبان کند.
ماشینهای الکتریکی (1 و 2)
در آزمون کارشناسی ارشد سال 97 از درس ماشین های الکتریکی (1و2) در کل 10 سؤال طرح شده است که اگر چه از سؤالات ماشین های الکتریکی سال 96 کمی سخت تر شده بود اما باز هم سطح سؤالات خوب و نکات به کار رفته در سؤالات تکراری بوده است. از 10 سؤال ماشین های الکتریکی:
- 3 سؤال از فصل ماشین های DC آمده است که سطح این سؤالات متوسط بودند و 2 سؤال آن مشابه سؤالات سال های گذشته بوده است (78 و 82). همچنین 3 سؤال از فصل ماشین های القایی آمده است که بسیار زیاد ساده و نکته سؤالات کاملا تکراری بود و با آمادگی معمولی در این فصل می شود به این 3 سؤال پاسخ داد.
- 2 سؤال نیز از فصل ترانسفورماتور آمده است که نسبتاً جدید بودند و می توان گفت این 2 سؤال جزو سخت ترین سؤالات آزمون به حساب می آیند. (اگر چه با فهم درست این فصل حل این 2 سؤال نیز خیلی سخت نبود.) از فصول 1 و 2 نیز هر کدام یک سؤال طرح شده است که سطح این سؤالات نیز ساده و نکته به کار رفته در سؤالات تکراری بودند.
مدارهای الکتریکی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 97 همانند سال گذشته 15 سؤال مدار طرح شده بود که در کل سطح سؤالات متوسط بودند. بجز یک سؤال آزمون که اشتباه بود به نظر داوطلبان نباید مشکل خاصی در آن 14 سؤال دیگر داشته باشند. نکات و مفاهیم به کار رفته در سؤالات آزمون نسبتاً تکراری و به مانند آزمون سال های قبل بود.
مهمترین تفاوت آزمون ارشد امسال نسبت به آزمون سالهای قبل توجه طراح به فصل مدارهای غیرخطی مدارهای الکتریکی است که 3 سؤال از این مبحث طرح شده است که در نوع خود اتفاق جالبی بود. فصل دیگری که برای طراح جذاب بوده است (به مانند سالهای قبل) فصل فرکانس طبیعی بوده است که 3 سؤال از این فصل طرح شده است.