فرهنگ، هنر و ادبیات ایران و جهان
در آزمون كارشناسی ارشد سال 94 (بهمن 93) در درس فرهنگ، هنر و ادبیات ایران و جهان بیشترین حجم سؤالات آزمون به حوزه تاریخ هنر ایران مربوط میشد و تعداد سوالات در ارتباط با مبحث معماری ایران و جهان نیز قابل توجه بود. تعداد سؤالات تاریخ هنر جهان در مقایسه با آزمون سال 93 كاهش داشته و به طوركلی میتوان گفت در آزمونهای سالهای 94 و 93 به مباحث تاریخ هنر ایران و تاریخ هنر جهان توجه ویژهای شده بود.
تعداد سؤالات در مبحث ارتباط با نقاشی ایرانی و تاریخ نقاشی جهان یکسان طرح شده بود. تاریخ هنر ایران نظر طراحان سؤال را به خود جلب كرده بود. به طوری كه شاهد افزایش تعداد سؤالات این مبحث در مقایسه با آزمون 93 بودیم. در هر دو آزمون توجهی به مباحث ادبیات ایران و ادبیات جهان نشده بود. در آزمون 94 سوالی از ادبیات جهان طرح نشده بود ولی سوالاتی از بخش عکاسی و همچنین سینما طراحی شده بود. همچنین سؤالات آزمون 93 دارای سطح دشواری بالاتری نسبت به سؤالات آزمون 94 بوده است، زیرا در آزمون 93، سؤالات جنبه تحلیلی و مفهومی داشتند ولی در آزمون 94 سوالات بسیار حفظی بودند.
گزینهها در آزمون 93 طولانیتر و مفهومیتر از آزمون 94 بودند و جامعیت طرح سوالها از كلیه مباحث بوده ولی در آزمون سال 94 گستردگی مباحث كمتر دیده شده و بیشتر سوالات از هنر ایران مطرح شده بود. با توجه به آزمون 93 و قبل از آن، به سوالات مبحث اسطوره کمتر توجه شده بود. با توجه به بررسی انجام شده آزمون 94در مقایسه با آزمون 93 از جهت سطح دشواری سؤالها متوسط بوده است و حتی بعضی از سوالات بسیار ساده طراحی شده بودند.
داوطلبان میتوانستند با مطالعه دقیق منابعی از قبیل منابع ذیل به راحتی به سوالات پاسخ دهند:
- تاریخ هنر جنسن
- حقیقت و زیبایی بابك احمدی
- مكتبهای ادبی سید رضا حسینی
نقد هنری و ادبی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 94 در درس نقد هنری و ادبی تعداد سؤالات آزمون در حوزه نقد ادبی و در حوزه نقد هنری تقریبا یکسان بودند. اما در مقایسه با سؤالات آزمون 93 کاهش تعداد سؤالات نقد ادبی را در این قسمت شاهد بودیم. گستردگی مباحث در هر دو آزمون یكسان بوده است.
در حوزه نقد ادبی در آزمون 93 توجه بیشتری به مبحث نقد نو (مدرن و پست مدرن) شده است. ولی نکته قابل توجه سوالات آزمون 94 در مبحث نقد ادبی سنتی یا کلاسیک و نقد هنری بود که با توجه به افزایش تعداد سوالات نسبت به آزمون 93 نقد ایران هم به نقد غرب اضافه شده بود و در نقد هنری تمام سوالات از هنر ایران مطرح شده بود و این روند جدیدی در طرح سوالات آزمون 94 به حساب میآید.
همچنین در بخش نقد هنری و ادبی سوال تصویری اضافه شده بود و در سوالات مربوط به مباحث حوزه نقد هنری در آزمون 93، به مدرنیسم و پستمدرنیسم و در آزمون 94 به هنر و نقد ایران توجه ویژهای شده بود.
سؤالات آزمون 94 دارای سطح دشواری بالاتری نسبت به سؤالات آزمون 93 است. اما نمی توان گفت سطح دشواریشان بسیار متفاوت است. در آزمون 93 گزینهها طولانیتر، مفهومیتر و تا حدودی پیچیدهتر طراحی شده بودند در صورتی كه در آزمون 94 جدید بودن سؤالات از بخش نقد ایران عامل دشواری سوالات بود ولی تعداد سوالات حفظی افزایش یافته بود که با مطالعه دقیق امكان پاسخگویی به آنها وجود داشت.
در كل در آزمون 93 به حوزه نقد ادبی توجه ویژهای شده بود ولی در آزمون 94 نقد هنری مورد توجه قرار گرفته بود. تعدیل بین دو حوزه نقد ادبی و نقد هنری در آزمون 94 بیشتر از آزمون 93 بود. همچنین بیشتر سوالات 94 از منابع زیر طرح شده بود:
- نقد ادبی سیروس شمیسا
- تاریخ فلسفه در جهان اسلامی حنا الفخوری
- مكتبهای ادبی سیدرضا حسینی و …
زبان عمومی و تخصصی
سوالات زبان رشته هنرهای تصویری و طراحی که در آزمون 94 (بهمن 93) مانند سال های گذشته از 30 تست اعم از 15 تست زبان عمومی و 15 تست زبان تخصصی تشکیل شده است. 10
تست زبان عمومی مربوط به واژگان عمومی بود که همگی آنها در کتاب”Barron`s 1100 Words You Need To Know” موجود است و با خواندن آنها دانشجو مشکلی از بابت این قسمت نخواهد داشت.
5 سوال بعدی زبان عمومی مربوط به گرامر در قالب کلوز تست میباشد که سطح آن نسبت به سال پیش تفاوتی نداشته است. برای زدن تست های این قسمت باید غیر از دانش گرامر متن را نیز ترجمه کنید. سطح کلی این 15 تست نسبت به سال پیش تغییری نداشته است.
سوالات تخصصی از 3 متن نسبتاً طولانی بوده است و سطح دشواری آزمون امسال نسبت به سال پیش 15 درصد افزایش یافته است که البته از یك طرف میتوان این افزایش سختی سوالات را بررسی کرد: اینکه متون امسال نسبت به سال پیش طولانیتر شده است و البته نسبت به پارسال شما زمان بیشتری را باید به خواندن این متون اختصاص میدادید.
فن شناسی عکاسی
در آزمون 94 (بهمن 93) تعداد سوالات مربوط به مبحث دوربینها و حرکات آنها افزایش قابل توجهی یافته بود و 5 سوال را به خود اختصاص داده بود در حالیکه در آزمون 93 تنها یک سوال از این مبحث مطرح شده بود.
همچنین از بخش فیلترها نیز در آزمون 94 تنها یک سوال مطرح شده بود در صورتیکه در آزمون 93 این بخش 4 سوال را به خود اختصاص داده بود.
سوالات مربوط به لنزها و خطاهای آنها در آزمون 93 به نسبت آسانتر بودند اما در آزمون 94 سوالات این بخش بیشتر جنبه مفهومی به خود گرفتند و علاوه بر این منابع طرح سوالات به طور مشخص نبود.
در آزمون 93 اکثر سوالات از کتابهای عکاسی پایه و پیشرفته مایکل لنگفورد ترجمه رضا نبوی طرح شده بودند اما در آزمون 94 سهم این دو کتاب در طرح سوالات به شدت کاهش یافته بود. در آزمون 94 تعداد سوالات مفهومی افزایش یافته بودند.
و به طور کلی سوالات آزمون 94 نسبت به آزمون 93 دارای سطح دشواری بالاتری بوده است.
مبانی نظری عكاسی
سوالات آزمون 94 (بهمن 93) در مقایسه با آزمون سال قبل بیشتر به مباحث تاریخی پرداخته بود. نکته عجیب در طرح سوالات آزمون 94 این بود که از مبحث نقد عکس و نظریههای عکاسی که در سالهای گذشته تقریباً یک سوم سوالها را به خود اختصاص داده بود، تنها یک سوال مطرح شده بود.
در آزمون سال 94، 3 سوال از عکاسی معاصر ایران مطرح شده بود در حالی که در آزمون 93 از این مبحث هیچ سوالی به مطرح نشده بود. علاوه بر این در بخش تاریخ عکاسی ایران نیز با افزایش تعداد سوالها در سال 94 مواجه بودیم این بخش در آزمون سال گذشته تنها یک سوال و در آزمون 94، 2 سوال را به خود اختصاص داده بود.
طراحان سوال بیشتر به جنبههای تاریخی و حفظی اهمیت داده بودند که این موضوع در تضاد با روندی بود که در سالهای قبل در سوالات مشاهده میکردیم. در سالهای گذشته شاهد این مسئله بودیم که مباحث نظری که جنبه مفهومی دارند نسبت به مباحث تاریخی و حفظی بیشتر مورد توجه قرار میگرفتند.
در رابطه با سطح سوالات میتوان بطور کلی گفت که آزمون 94 از آزمون 93 دشوارتر بوده است. همچنین بیشتر سوالات 94 از كتابهای سیر تحول عكاسی، پطرتاسك ترجمه محمد ستاری مطرح شده بود.