اصول فقه
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس اصول فقه مانند سال گذشته 20 سوال مطرح شده است. از لحاظ بودجهبندی از مبحث وضعالفاعل كه در سال گذشته سوالی مطرح نشده بود، 1 سوال در سال 91 مطرح شد، از فصل اوامر كه از فصول مورد توجه طراحان میباشد در سال 90، 4 سوال و در سال 91، 2 سوال مطرح شد از فصل مفاهیم كه در سال 90 سوالی مطرح نشده بود بر خلاف انتظار داوطلبان 3 سوال مطرح شد كه این نشان میدهد، داوطلبان برای سالهای آینده باید توجه ویژهای به این مبحث داشته باشند. مبحث مهم عام و خاص در سال 90، 4 سوال و در سال 91، 3 سوال را به خود اختصاص داد.یکی از فصولی كه مورد توجه طراحان میباشد و حاوی نكات بسیاری است، فصل مطلق و مقید، محمل و مبین میباشد كه در سال گذشته 3 سوال و در سال 91 نیز 3 سوال از آن مطرح شده است. از فصل قیاس 1سوال، عقل 2 سوال، اصل تخییر 1 سوال، تعارض اصول و قواعد با یكدیگر 1 سوال، تعارض ادلّه 3 سوال، مطرح شد. فصلهایی كه در 2 سال اخیر سوالی از آن طرح نشده است شامل: نواهی، قرآن، سنت و اجماع، قاعدة استصلاح، استحصان، سر ذرایع، عرف و عادت، اصل برائت را میباشد. در آزمون 91 سوالی نبود که داوطلب قادر به پاسخگویی به آن نباشد.
آیین دادرسی کیفری
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90) همچون آزمون سال گذشته، 15 سؤال به این درس اختصاص پیدا كرد كه بودجهبندی سوالات آزمون به شرح زیر است:
1 سؤال از فصل دعوای عمومی (بحث تكلیف تعقیب)، 1 سؤال از تحقیقات مقدماتی، 1 سؤال از قرارهای تأمین كیفری، 4 سؤال از خاتمه تحقیقات مقدماتی و چگونگی رسیدگی، 2 سؤال از طریق شكایت از احكام، 3 سؤال از قوانین متفرقه، 2 سؤال از آراء وحدت رویه و بالاخره 1 سؤال از بحث تشكیل دادگاههای عمومی جزایی و انقلاب. آنچه مشهود است، بخش اعظم توجه طراحان محترم به متن قانون آیین دادرسی كیفری، قانون اصلاح تشكیل دادگاههای عمومی و انقلاب، آراء وحدت رویهی جدید و متن قوانین متفرقه بود. مؤید این مطلب وجود 3 سؤال از قوانین دادرسی نیروهای مسلح، ویژه روحانیت و مطبوعات و 1 سؤال از رأی وحدت رویهی صادره در تیرماه 90 میباشد. به طور كل میتوان گفت 14 سؤال از متن قوانین طراحی شده كه تنها یك سؤال آن ساده است و پاسخ آن در قسمت بحثهای تئوریك كتابهای آیین دادرسی كیفری مشاهده میشود. لازم به ذكر است در یك سؤال (سؤال 267 از دفترچه B201) گزینههای طراحی شده خیلی دقیق نبود و با آن نحوهی طراحی سطح سواد داوطلبین قابل سنجش نبود، بلكه پیدا كردن جواب صحیح به شانس داوطلبین مربوط بود!! چرا كه گزینهی 4 اعم از گزینهی 3 بوده و به نوعی هر دو میتوانست پاسخ سؤال باشند. به طور كلی در آزمون امسال وجود سؤالاتی كه مكرراً در سالهای گذشته مورد توجه طراحان واقع شده بود در كنار سؤالات بدیع از قوانین متفرقه، سطح سؤالات را در حد معمول و متوسط نگه داشته بود.
جزای عمومی
تعداد سؤالات جزای عمومی در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90) مانند سال گذشته 15 سؤال بود. از این 15 سؤال، 7 سؤال به جزای عمومی (1)، 2 سؤال به جزای عمومی (2)، 5 سؤال به جزای عمومی (3) اختصاص پیدا كرده بود. 1 سؤال هم متفرقه بود كه باید داوطلب از اعمالی كه جرم انگاری شدهاند اطلاع میداشت. آنچه كه در سؤالات درس جزای عمومی در آزمون سال 91 جلب توجه میكرد، عدم طرح سؤال از مباحث مهم حقوق جزای عمومی مثل تعلیق مجازات، آزادی مشروط، علل رافع مسئولیت و… و در عوض وجود سؤالاتی از مبحث وابستگیهای حقوق جزا و… بود كه از مباحث نه چندان مهم هستند و اغلب كمتر مورد توجه طراحان قرار میگرفتند. در آزمون ارشد 91 سبك سؤالات و نحوهی طراحی تغییر كرده بود. از قوانین متفرقه كه تقریباً هر سال از آنها سؤال طرح میشد، سؤال بودجه نبود البته سعی شده بود، به روز بودن سؤالات حفظ شود. (سؤال مربوط به ماده 48 مكرر ق. م. ا) از تستهای شاهكار (!!!) امسال سؤالی در مورد جرمانگاری بود، اینكه كدام یك از اعمال جرم هست یا نه!!!
این سؤال اگرچه دشوار نبود ولی به عنوان یك سؤال در آزمون كارشناسی ارشد كه قرار است با آن سطح علمی داوطلبین از مباحث مورد مطالعه در دورهی كارشناسی سنجیده شود مناسب نبود. همچنین سوال مربوط به حالت ضرورت هم خوب طراحی نشده بود یا حداقل در انتخاب گزینههای آن باید دقت بیشتری به عمل میآمد. چون طبق وضع كنونی قانون مجازات اسلامی جواب گزینهی 1 میشد، (ماده 55 ق. م. ا) ولی طبق نظر اساتید این درس و اصول كلی پاسخ گزینهی 3 بود. (بر اساس دفترچه B201) این نحوهی طراحی باعث سردرگمی داوطلبین قوی و با سواد میشود، چرا كه آنها، هم اضطراب اشتباه پاسخ ندادن را دارند و هم زوایای دقیق بحث مربوط را میدانند و سر جلسه آزمون تشخیص اینكه بر اساس نظر اكثر اساتید پاسخ دهند یا بر اساس قانون، موجب سردرگمی آنان شده بود. به طور كلی سطح سؤالات آسان و متوسط بود و جا داشت سؤالاتی با كیفیت بالاتر و سطح بهتری طراحی میشد.
حقوق اداری
آزمون حقوق اداری سال 1391 (بهمن 1390) مانند سال گذشته دارای 15 سوال بود.برای دومین بار متوالی در طی سالهای اخیر سوالات مجموعه حقوق در 1 دفترچه توزیع شد.مشاهده میشود كه سوالات این درس هرسال سختتر و مفهومیتر میشود. در مورد بودجهبندی آزمون سال 91 میتوان گفت که در این آزمون طراحان محترم،2سوال از مبانی نظری حقوق اداری، 1سوال ازنهادهای اداری کشور(نهاد وزارتخانه)، 2سوال ازمبحث اشخاص حقوقی حقوق عمومی، 2سوال از قانون تخلفات اداری، 3 سوال از قانون شوراها وقوانین مرتبط، 1سوال ازقانون مدیریت خدمات کشوری، 1سوال از قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی و 3 سوال از مباحث مربوط به دیوان عدالت اداری مطرح کرده بودند. در مقابل در آزمون سال 1390، 6 سوال از مبحث مبانی نظری حقوق اداری، 1 سوال از مبحث دیوان عدالت اداری، 2 سوال از مبحث شوراها، 5 سوال از قانون مدیریت خدمات کشوری و 1 سوال از مراجع اداری اختصاصی طرح شده بود. در مقایسه بین این دو آزمون میتوان با قاطعیت بیان کرد که سوالات آزمون 91 نسبت به آزمون 90 سختتر و مفهومیتر طرح شده بود و این بدین معناست که داوطلبان عزیز آزمون سراسری 92 این درس وقوانین مربوط به آن را میبایست با دقت نظر بیشتری مطالعه نمایند. درسالهای اخیر(90و91) شاهد هستیم که طراحان به مباحث مربوط به سازمان بازرسی کل کشور و قراردادهای اداری(سال90، 1سوال طرح گردید) توجه خاصی نمیکنند؛ كه البته منظور این نیست که داوطلبان محترم به چنین مباحثی اصلاً توجهی نکنند. به داوطلبان توصیه مینمایم قوانین مربوط به حقوق اداری را با دقت مطالعه کنند چون تقریباً 50 درصد سوالات 90 و91 از قوانینی چون:ق دیوان عدالت اداری،ق مدیریت خدمات کشوری،ق رسیدگی به تخلفات اداری،ق شوراها طرح شده بود.
در پایان لازم است كه به نکات زیر توجه شود:
- در مورد سوال 236 سال 91 باید گفت که گزینههای مربوط به این سوال، هیچ کدام درست نیستند زیرا طبق قانون رسیدگی به تخلفات اداری مقامات صالح برای اعمال مجازات انفصال موقت دقیقاً مشخص شدهاند ودر این میان سخنی از معاون وزیر(معاون پشتیبانی وزیر تعاون)به عنوان مقام صالح برای اعمال مجازات انفصال موقت نیامده است. (برای دقت و مطالعه بیشتر به این قانون رجوع کنید)
- داوطلبان محترم توجه نمایند که قوانین پراکنده مرتبط به حقوق اداری را حتماً به دقت مطالعه نمایند (مانند قانون خدمت نیمه وقت بانوان، قانون شهرداریها، قانون اراضی زمین شهری، قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی، قانون سازمان بازرسی کل کشور و آییننامه آن و….)
- با توجه به اینکه به احتمال خیلی زیاد قانون جدید آیین دادرسی دیوان عدالت اداری امسال اجرایی میشود به شما توصیه میشود همیشه خبرهای جدید در این مورد و همچنین سایر قوانین مربوط به حقوق اداری را پیگیری نمایید تا حقی از شما عزیزان ضایع نشود.
حقوق اساسی
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق اساسی مانند سال گذشته 15 سوال مطرح شد. به طور كلی سوالات سال 90 از آزمون سال 91 دشوارتر بود. از لحاظ بودجهبندی از فصل مورد توجه طراحان قوة مقننه 4 سوال و قوه مجریه 2 سوال، مطرح شد. از فصل ویژگیهای حقوق اساسی و قانون اساسی كه در سال گذشته 3 سوال مطرح شده بود تنها 1 سوال طرح شد، قوة قضائیه 1 سوال، انتخابات 1 سوال، شوراها 1 سوال، حقوق مردمی و آزادیهای عمومی 2 سوال، رژیمهای سیاسی 1 سوال، اقتصاد و امور مالی 1 سوال بارگذاری در قانون اساسی 1 سوال مطرح شد. سرفصلهایی كه در سال گذشته از آنها، سوال مطرح شده بود اما در آزمون 91 سوالی نداشت، دولت و كشور، اشكال دولت، زبان، خط، تاریخ و پرچم رسمی كشور را میتوان نام برد كه امكان طرح سوال در سال آینده از این مباحث بیشتر است و از جمله مباحثی كه در 2 سال اخیر سوالی را به خود اختصاص ندادهاند دستگاه حكومت، حقوق ملت را میتوان نام برد. بهطور كلی در آزمون سال 91 از درس حقوق اساسی سوالی مطرح نشده بود كه داوطلب با مطالعه، قادر به پاسخگویی به آن نباشد.
حقوق بین الملل خصوصی
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق بینالملل خصوصی مانند سال گذشته 15 سوال مطرح شد. از لحاظ بودجهبندی از مقدمة حقوق بینالمللی خصوصی سوالی در دو سال اخیر طراحی نشده ولی از مبحث تابعیت 5 سوال مطرح شد كه نسبت به سال گذشته 2 سوال كاهش یافته و از لحاظ ضریب دشواری، سوالهای هر دو سال در یك سطح بودند. از مبحث كلیات تعارض قوانین در سال 90، 2 سوال و در آزمون امسال، 3 سوال مطرح شده است. از رابطة بین سیستمهای حل تعارض 1 سوال، در سال 90 و 2 سوال در سال 91 مطرح شده، مسائل مهم تعارض قوانین در هر دو سال مورد توجه طراحان بود كه 5 سوال در سال 90 و 4 سوال در سال 91 مطرح شده است كه از لحاظ ضریب دشواری در یك سطح بوده است و در آخر از مبحث تأثیر بینالمللی (اجرای احكام خارجی) كه در سال 90 سوالی نداشتیم در آزمون سال 91، 1 سوال مطرح شد كه نسبتاً دشوار بود. در صورتی كه داوطلبان با مطالعه مستمر به تمام فصول مسلط باشند به راحتی به تمامی سوالات پاسخ صحیح میدهند.
حقوق بین الملل عمومی
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق بینالملل عمومی مانند سال گذشته 20 سوال مطرح شده است كه به لحاظ ضریب سختی سوالات 91 از سال گذشته سختتر میباشد. از نظر بودجهبندی از مبحث حقوق دیپلماتیك و كنسولی در هر دو سال 90 و 91، 1 سوال مطرح شده كه سوال مربوط به سال 91 سختتر میباشد، از مبحث منابع حقوق بینالملل كه در سال گذشته 5 سوال مطرح شده بود در آزمون 91 تنها 1 سوال مطرح شد و دانشجویانی كه این مبحث را با توجه به تعداد سوالات سال 90 بیشتر مورد مطالعه قرار داده بودند با مشكل مواجه شدند. از مبحث مسئولیت بینالمللی كه در سال گذشته 2 سوال مطرح شد در سال 91 سوالی مطرح نشد.
از حقوق بینالملل هوایی و فضایی 2 سال متوالی سوالی مطرح نشده است و امكان طرح سوال در سال آینده نیز نمیباشد. مبحث اعضای جامعة بینالمللی در آزمون حقوق سال 91 مورد توجه طراحان قرار گرفته و 13 سوال مطرح شده است كه در سال 90 طراحان به 6 سوال اكتفا كرده بودند. از سرفصل حقوق مخاصمات در طی این 2 سال سوالی طرح نشده است اما پیشنهاد میشود به صورت اجمالی مطالعه شود تا در صورت مطرح شدن سوال در سالهای آینده دانشجو قادر به پاسخگویی باشد. از مبحث حقوق دریاها در هر دو سال 3 سوال مطرح شده كه این روال نشان دهنده اهمیت این مبحث است. در مبحث حل و فصل اختلافات بینالمللی شاهد كاهش 1 سوال در سال 91 و افزایش ضریب سختی بودیم كه به طور كلی میتوان گفت كه سوالهای حقوق بینالملل عمومی آزمون كارشناسی ارشد سال 91 از آزمون سال گذشته سختتر و مفهومیتر بوده است.
حقوق تجارت
آزمون كارشناسی ارشد حقوق در سال 91 تحت شرایطی برگزار شد كه همة اساتید و دانشجویان حقوق منتظر تصویب نهایی لوایح قانونی در مجلس شورای اسلامی بودند. یكی از این لوایح، لایحة حقوق تجارت بود كه سرانجام تصویب آن به تعویق افتاد و نهایتاً از قانون تجارت 1311 و لایحة اصلاحی سال 1347 سوالاتی مطرح شد، در این آزمون مانند سالهای گذشته 15 سوال از فصلهای مهم ارائه شد كه عبارتند از:
شركتهای تجاری 4 سوال، اسناد تجارتی 5 سوال، قراردادهای تجارتی 2 سوال، ورشكستگی و تصفیه 4 سوال. همانطور كه ملاحظه گردید در سال 91 از فصول كلیات حقوق، معاملات تجارتی، دفاتر تجارتی و حقوق مالكیت معنوی سوالی طرح نگردید. در مقام مقایسة سوالات سال 91 با ادوار گذشته لازم به ذكر است كه سوالات بیشتر بر پایة مفهوم و استدلال مطرح شده است و برنامهریزی به گونهای بود كه داوطلبان با قدرت تحلیل بالای حقوقی، موفق به پاسخگویی به سوالات مربوطه شوند. مباحث حقوق تجارت از جمله دروسی است كه داوطلبان برای تسلط بر آن همیشه با مشكل روبرو هستند و شاید دلیل آن هم مبهم بودن مواد قانونی میباشد. كه به داوطلبان توصیه میگردد هر روز 1 ساعت را به مطالعه قانون و آرای وحدت رویه اختصاص دهند. در این مسیر سعی شود در روزهای آخر هفته تستهای هر مبحث را با دقت كامل تمرین نمایند. با مطالعة دقیق منابع ارائه شده میتوان سوالات مفهومی را كه مبنای كار طراحان سوال قرار گرفته است پاسخ داد.
حقوق جزای اختصاصی
در آزمون كارشناسی ارشد رشته حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس جزای اختصاصی مانند سالهای گذشته 20 سوال طرح شده بود. جزای اختصاصی 1 (جرایم علیه اشخاص)، 8 سوال را به خود اختصاص داد كه در این بین 4 سوال از مبحث مجازات جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص (قصاص ـ دیه ـ تعزیر) و 2 سوال از مبحث همكاری در ارتكاب جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص و 2 سوال از مبحث سایر جرایم علیه اشخاص طراحی شده بود.
از جزای اختصاصی 2 (جرایم علیه اموال و مالكیت) 3 سوال مطرح شده بود كه 2 سوال مربوط به مبحث خیانت در امانت و صور خاص آن و 1 سوال هم مربوط به صدور چك پرداخت نشدنی میباشد. نكتهی قابل ملاحظه در این مورد عدم وجود سوال از مبحث سرقت است، حال آنكه هر سال ما شاهد طرح سوالاتی از این بخش بودیم به گونهایی كه در سال قبل 2 سوال از این مبحث در آزمون موجود بود. همچنین از مبحث كلاهبرداری به طور خاص سوالی طرح نشد بلكه این بحث به صورت تلفیقی با سایر مباحث (مثلاً بحث قلب سكه و ترویج آن) مورد سؤال قرار گرفت. از جزای اختصاصی 3 (جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی) 9 سوال مطرح شده بود. 3 سوال از بحث جرایم علیه امنیت، 1 سوال از مبحث جعل، 2 سوال از بحث قلب سكه و ترویج آن و 2 سوال از بحث رشاو ارتشاء. از ویژگیهای این آزمون وجود سؤالات حفظی، مفهومی و البته مسألههای تلفیقی از مباحث مختلف بود.
هر سوال حاوی چند نكته بود. عموماً سؤالات به صورت مسأله و مفهومی طراحی شده بود كه نشاندهندهی این امر است كه داوطلبین علاوه بر فهم مطلب باید قوهی استدلال و تطبیق مفاهیم یاد گرفته را با موارد خاص و صورت مسأله داشته باشند تا بتوانند به پاسخ صحیح برسند. به عبارت دیگر استدلال نادرست برابر است با پاسخ اشتباه اگرچه اصل مطلب را بدانند (تستهای 102، 97، 94 از دفترچه B201 مؤید این مطلبند). البته برخی سؤالات از متن صریح مواد قانونی طراحی شده بود كه این امر بیشتر در مباحث جرایم علیه امنیت و سایر جرایم علیه اشخاص دیده میشد. سؤالات از كتابهای جرایم علیه اشخاص، جرایم علیه اموال و مالكیت و جرایم به طور كلی طراحی شد. سطح سؤالات كاملاً استاندارد بود و سطح علمی داوطلبین به خوبی مورد سنجش قرار میگرفت.
حقوق سازمان های بین المللی
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق سازمانهای بینالمللی مانند سال گذشته 15 سوال مطرح شده است كه .به طور کلی سوالات این درس درآزمون سال 91 مفهومی و به روز طرح شده بود.به طور قطع و یقین میتوان گفت که بیش از 80 درصد سوالات این درس از قسمت سازمانهای جهانی مطرح شده است و در این میان مبحث سازمان ملل متحد دارای بیشترین فراوانی سوال و از مبحث سازمانهای منطقهای و فرا منطقهای تنها یک سوال طرح شده بود. حال به صورت جزیی این درس را در آزمون 91 با آزمون 90 مورد تحلیل و بررسی قرار می دهم:
در سال 91 از مبحث شخصیت سازمانهای بین المللی 1 سوال، جامعه ملل 1 سوال، سازمان ملل متحد و ارکان آن 9 سوال، سازمانهای تخصصی وابسته به سازمان ملل متحد 1 سوال، منشور ملل متحد 2 سوال و در نهایت از مبحث سازمانهای منطقهای و فرامنطقهای تنها 1 سوال طرح شده بود.
در مقابل در آزمون 90 از مبحث خصوصیات کلی سازمانهای بین المللی(عضویت،حقوق و مزایاو …)3 سوال،جامعه ملل 1 سوال،سازمان ملل متحد و ارکان آن 6 سوال،سازمان های منطقه ای و فرا منطقه ای 2 سوال،منشور ملل متحد 1 سوال و2 سوال نیز به صورت متفرقه مطرح شده بود.
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 سوالات حفظی بیشتر مطرح شده است و به شما اطمینان میدهم که با خواندن دقیق کتب مربوط به این درس میتوانید در آزمون امسال درصد بالایی را کسب کنید.علاوه بر این به دانشجویان توصیه میشود منشور ملل متحد، اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری و مواردی از این قبیل را نیزبه دقت مطالعه نمایید. در آزمون امسال و سال گذشته طراحان از مسایل روز بینالمللی، سوال طرح کردند و این بدین معناست که شما باید مسایل روز بین المللی را به دقت پیگیری نمایید تا سوالات از این قبیل را بتوانید پاسخگو باشید. در آزمون 90 همانند سال 91 بیشترین سوالات از مبحث سازمان ملل متحد و ارکان آن طرح شده بود و این نشانگر اهمیت این مبحث است و البته نباید از سایر مباحث غافل شد.
در پایان باید بگویم متاسفانه طراحان محترم تقسیم سوالات بین فصول را رعایت نکرده بودند و از سایر مباحث به ندرت سوال طرح شده بود.
حقوق مدنی
با توجه به اینكه حقوق مدنی مجموعه قواعدی است كه در ارتباط با حقوق شخصی، اصلی و مالكیت خصوصی شهروندان یك جامعه میباشد و از آنجا كه نظریات حقوق دانان و فقها نیز میتواند در تفسیر قوانین مورد استفاده قرار گیرد، دقت در مطالعه این درس بسیار ضروری است. در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق مدنی مانند سال گذشته 20 سوال مطرح شد. به طور كلی سوالات سال 91 از آزمون سال 90 دشوارتر بود. از لحاظ بودجهبندی از فصل عقود و تعهدات به طور كلی 1 سوال ، معاملة فضولی 1 سوال ، شروط ضمن عقد 1 سوال ، عدم اجرای تعهد و آثار آن 2 سوال ، انحلال قرارداد 1 سوال ، سقوط تعهدات 1 سوال ، آثار نكاح 1سوال مطرح شد و برخلاف سال گذشته از فصول شرایط اساسی صحت معاملات ، آثار قراردادها و تعهدات سوالی مطرح نشده بود.در حقوق مدنی 6 بودجه بندی سوالا به صورتی بود که از فصل بیع 4 سوال ، اجار، جعاله، قرض 1 سوال ، عقد صلح و شركت 1 سوال ، عقد رهن 2 سوال ، در ودیعه و عاریه 2 سوال ، در ارث 1 سوال ، هبه 1 سوال مطرح شد واز فصول زیر در 2سال اخیر سوالی مطرح نشده است: عقد ضمان ، عقد حواله ، عقد كفالت ، در اخذ به شفعه ، در وصایا در كل سوالی مطرح نشده بود كه داوطلب با مطالعه قادر به پاسخگویی به آن نباشد.
حقوق مدنی تعهدات
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، از درس حقوق مدنی (تعهدات) كه در سال 90، 20 سوال مطرح شده بود، 15 سوال مطرح شد كه كاهش 5 سوالی در این درس را شاهد بودیم. از لحاظ ضریب سختی سوالات سال 90 در سطح بالاتری قرار داشته و سختتر بودند. از لحاظ بودجهبندی از فصل عقود و تعهدات به طور كلی 1 سوال، شرایط اساسی برای صحت معامله 3 سوال، اثر معاملات 2 سوال، شروط ضمن عقد 3 سوال، سقوط تعهدات 2 سوال، بیع 1 سوال، خیارات 3 سوال مطرح شده بود از جمله مباحثی كه در سال گذشته سوالاتی را به خود اختصاص داده بودند اما در آزمون ارشد 91 از آنها سوالی نیامده بود مباحث اقسام عقود و معاملات، معاملات فضولی میباشد و از فصل الزامات خارج از قرارداد در 2 سال اخیر سوالی مطرح نشده است . در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 رشته حقوق، در درس حقوق مدنی سوالی مطرح نشده بود كه از مباحث خارج باشد و داوطلب قادر به پاسخگویی نباشد.
متون فقه
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، همانند سالیان گذشته از این درس 20 سوال مطرح شده بود. اگر بخواهیم مقایسهای بین سوالات کارشناسی ارشد سال 91 با سال 90 انجام دهیم در مجموع میتوان گفت: سوالات امسال به لحاظ ضریب سختی، دشوارتر از سوالات سال گذشته بوده است. از نظر بودجهبندی، 1سوال از مبحث “قضا و شهادات”، 2 سوال از مبحث “متاجر” ، 1 سوال از مبحث “دین، رهن و حجر”، 2 سوال از مبحث “ضمان، حواله و کفالت”، 2 سوال از مبحث “صلح و شرکت”، 1 سوال از مبحث “مضاربه، ودیعه و عاریه”، 3 سوال از مبحث “اجاره و وکالت”، 2 سوال از مبحث “نکاح”، 2 سوال از مبحث “ارث”، 3 سوال از مبحث “حدود” و 1 سوال از مبحث “السبق و الرمایه” طرح شده بود. در آزمون کارشناسی ارشد 91، تغییر ملموس، طرح 1 سوال از مبحث “السبق و الرمایه” بود که تا کنون در آزمونهای کارشناسی ارشد اعم از دولتی و آزاد از آن سوال طرح نشده بود. این تغییر، این نکته را یادآوری میکند که کلیه مباحث میبایست مد نظر داوطلبان قرار بگیرد.
البته واضح است که مباحث مهمتر نظیر فصول “متاجر، اجاره، وکالت، ارث، نکاح، طلاق، حدود و قصاص” میبایست از نظر مطالعه و تست زنی در اولویت بوده و سپس به سایر فصول پرداخته شود. تغییر قابل توجه دیگر در آزمون 91، تحلیلی شدن هر چه بیشتر سوالات است که داوطلبان میبایست به این موضوع توجه داشته باشند. از میان سوالات آزمون 91، 3 سوال (که عبارتند از سوالات شماره 1،13، 20) به راحتی قابل پاسخ گویی نبودند، به این علت که سوالات مذکور تالیفی بوده و متن آنها در کتب فقهی ذکر نشده بلکه از سوی طراحان محترم تالیف شده بود. نکته دیگر که میبایست به آن توجه شود پیرامون سوال شماره 4 است، با مطالعه فصل “صلح” که این سوال مربوط به آن است مشخص میشود که دلیل حکم عبارت ذکر شده در صورت سوال، گزینه 2 و 3 میباشد که این دو گزینه در متن کتب فقهی پشت سر هم ذکر شده حال آن که در میان پاسخهای ارائه شده به پاسخ (گزینههای 1 و 2 ) بر میخوریم که شاید به علت بیدقتی طراحان سوال باشد. در پایان باید به این نكته توجه كرد که در صورت مطالعه صحیح فصول و تسلط کافی بر محتوای آنها ، داوطلب به راحتی میتواند به اکثر تستهای آزمون کارشناسی ارشد پاسخ دهد.
زبان تخصصی
در آزمون كارشناسی ارشد حقوق سال 91 (بهمن 90)، مانند سال گذشته 15 سوال زبان تخصصی مطرح شد. در آزمون زبان تخصصی حقوق سال 91 متون كوتاه و كلی بودند، بنابراین داوطلب با درك كلی متون قادر بود به بیشتر سوالات پاسخ صحیح بدهد، درصورتی كه سوالات سال 90، تخصصیتر بودند. در تحلیل سوالات زبان تخصصی حقوق میتوان گفت تقسیمبندی سوالات به دو بخش لغات تخصصی و درك مطلب با این هدف بوده است كه داوطلبان گرامی متوجه باشند كه پاسخدهی به سوالات زبان دو توانایی ایشان را میطلبد.
- تسلط به لغات تخصصی
- تسلط به مهارتهای 16 گانه درك مطلب
توجه داشته باشید كه حتی برای پاسخدهی به سوالات درك مطلب نیز باید لغات تخصصی را بدانید. اما مهارتهای 16گانه برای نیل به این هدف است كه اگر داوطلبان در سر آزمون ارشد به متونی برخوردند كه مشكل بوده یا غیر فهم است برای پاسخدهی به این گونه سوالات از مهارتهای 16گانه درك مطلب استفاده كنند. مهارتهای درك مطلب به عنوان فصل Reading comprehension در كتب زبان تخصصی مدرسان شریف آورده شده است. بعد از مهارتها یك سری متون آورده شده است كه شما میتوانید به عنوان تمرین یادگیری مهارتها از این متون استفاده كنید. با آرزوی موفقیت شما در آزمون كارشناسی ارشد.