زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان شامل دو بخش عمومی و تخصصی، به روال سالهای قبل در سه بخش و عنوان کلی (واژگان، نکات دستوری و Reading) تقسیمبندی شده است. 15 سؤال زبان عمومی در دو بخش جای داده شده که 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک شامل 5 سؤال می باشد.
بخش واژگان شامل 10 سؤال است و داوطلب در صورت مطالعه دقیق منابعی مانند 504، واژه و لغات ضروری تافل میتواند در این بخش عملکرد بهتری داشته باشد. در بخش Cloze test نیز 5 سؤال طرح شده و داوطلب در صورتی که نکات گرامری را مورد مطالعه قرار دهد، توانایی پاسخ به سؤالات این بخش را خواهد داشت. بهتر است داوطلبان در صورت عدم مطالعه در هر کدام از این بخشها از طریق حدس و گمان به سؤالات پاسخ ندهند.
بخش زبان تخصصی همانند سال گذشته شامل 3 متن و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. در صورتی که داوطلبی برای مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متنی را كه به لحاظ محتوا سادهتر است برای پاسخگویی انتخاب کند.
فرهنگ و هنر و ادبیات ایران و جهان
سؤالات کنکور 97 نشان میدهد که از مجموع 20 سؤال در این درس، 9 سؤال از مبحث تاریخ هنر جهان، 8 سؤال از مبحث تاریخ هنر ایران و 3 سؤال از مبحث ادبیات جهان و ایران را به خود اختصاص داده است. در آزمون سراسری 96 از مجموع 20 سؤال 11 سؤال تاریخ هنر جهان، 9 سؤال تاریخ هنر ایران و از مبحث ادبیات جهان و ایران سؤال نیامده است.
با مقایسه این دو آزمون می توان به توجه طراح سؤال به بحث ادبیات با طرح 3 سؤال در آزمون 97 اشاره کرد. سؤالات این درس در مقایسه با آزمون 96 آسان تر بوده و درصد سؤالات حفظی نسبت به مفهومی افزایش یافته است به گونه ای که می توان گفت تمامی سؤالات رویکرد حفظی داشته اند. مباحث آزمون 96 بیشتر مربوط به مبحث معماری بود در صورتی که در آزمون 97 مبحث معماری کمتر و مبحث نقاشی بیشتر مورد اهمیت بوده است.
به طور کلی آزمون 97 نسبت به آزمون 96 سطح سؤالات آسان تر و پراکنده تر می باشد و با مطالعه دقیق امکان پاسخگویی به 50 درصد سؤالات ممکن بوده و بیشتر تست ها از کتاب های مدرسان شریف، نقاشی ایرانی رویین پاکباز و کتاب محمد افروغ بوده است.
اصول فلسفه و عرفان اسلامی
سؤالات آزمون سراسری سال 97 نشان میدهد که همچون سال 96، فلسفه اسلامی و اقسام آن، بیشترین سهم را در میان سؤالات به خود اختصاص دادند، چرا که از 20 سؤال مطرح شده، 8 سؤال از فلسفه، 4 سؤال از عرفان و 3 سؤال از کلام می باشد. همچنین نوع سؤالهای طرحشده در آزمون 97، که وجود دو سؤال خارج از کتب فلسفی و عرفانی و تعداد 4 سوال از مبحث هنر و زیبایی در اسلام می باشد و اینکه شاهد سؤالی از فرقههای تصوف و دراویش نبودیم که حاکی از تمایل طراحان سؤال به سمت طرح سؤالهای علمی می باشد و از تعداد سوالات در بخش فلسفه و عرفان کاسته شده است. از آنجایی که از 20 سؤال طرح شده،
18 سؤال آن حفظی است، میتوان نتیجه گرفت که در صورت مطالعه دقیق و کامل کتب مربوط به فلسفه و عرفان، امکان پاسخگویی به بیش از 50 درصد سؤالات برای داوطلبان امکانپذیر است. بیشتر تستها از كتابهای تاریخ فلسفه در ایران و جهان اسلام، تاریخ فلاسفه، فلسفه عرفان و عرفان نظری طرح شده بود که همه این منابع در كتب درسی مدرسان شریف گنجانده شده است. که داوطلبان با مطالعه دقیق کتب و شرکت در آزمونهای آزمایشی شریف می-توانستند بسیار موفق در این درس عمل کنند.
موزه داری
سؤالات بخش موزه و موزه داری در آزمون سراسری سال 97 نشان میدهد که همچون سال 96، اصطلاحات و قوانین موزه، بیشترین سهم را در میان سؤالات به خود اختصاص داده است، اما در این آزمون از مبحث موزه های ایران نیز به تعداد مساوی با قوانین، سوال مطرح شده است و این اهمیت مبحث موزه های ایران را نشان می دهد.
چرا که از 20 سؤال مطرح شده 7 سؤال از موزه های ایران، 7 سؤال از اصطلاحات و قوانین موزه ای، 3 سؤال از موزه های جهان، 2 سوال از اشیا در موزه های جهان و 1 سوال از اشیاء در موزه های ایران می باشد. همچنین نوع سؤالهای طرح شده در آزمون 97 نیز نشان می دهد همچون سالهای پیش تمامی سوالات حفظی بوده است. 20 سؤال طرح شده، همه سؤالات آن حفظی است.
میتوانیم نتیجه بگیریم که در صورت مطالعه دقیق و کامل کتب مربوط به موزه و موزه-داری، امکان پاسخگویی به همه ی سؤالات برای داوطلبان امکانپذیر است. بیشتر تستها از كتابهای موزه و موزه داری در ایران و کتب و منابع مدرسان شریف طرح شده بود.
شناخت مواد و مصالح
سؤالات آزمون سراسری سال 97 نشان میدهد که از مجموع 20 سؤال در این درس، بیشترین درصد سؤالات مربوط به مباحث فلزات و نافلزات و مبحث چوب می باشد و با بررسی می توان دریافت که مباحث دیگر در آزمون 97 نسبت به آزمون 96 تغییر قابل توجهی نکرده و رویکرد سال قبل در آزمون 97 دنبال شده است و تنها در مبحث رنگ از 4 سؤال در آزمون 96 به 1 سؤال در آزمون 97 کاهش یافته است.
با توجه به اینکه طراح سؤال در آزمون 97 در طراحی سؤالات رویکردی کاملا حفظی داشته است، ولی سطح سؤالات در مقایسه با آزمون 96 اندکی دشوارتر است و همچنین اهمیت به تصاویر کتب در آزمون 97 از نکات قابل توجه می باشد. سؤالات خواص مواد از کتب مدرسان شریف، کتاب خواص مواد مریم افسری، کتاب حسین یاوری، کتاب هنرهای سنتی خلیل مشتاق و … آمده است و با مطالعه دقیق می-توان به درصد قابل قبولی از این درس دست یافت.
نقد هنری و ادبی
سؤالات بخش نقدهنری و ادبی آزمون سراسری سال 97 نشان میدهد که همچون سال 96، مباحث نقد ادبی، بیشترین سهم را در میان سؤالات به خود اختصاص داده است، چرا که از 20 سؤال مطرح شده،10 سؤال از نقدادبی، 5 سؤال از نقد هنری و بر خلاف سال 96، تعداد 5 سؤال از مبحث اساطیر می باشد.
همچنین از نوع سؤالهای طرح شده در آزمون 97، متوجه می شویم سؤالی خارج از مباحث در آزمون مطرح نشده بود و این حاکی از تمایل هرچه بیشتر طراحان سؤال به سمت طرح سؤالهای علمی و طبقهبندی شده در این مبحث می باشد.
و از آنجایی که از 20 سؤال طرحشده، 12 سؤال آن حفظی و تعداد 8 سؤال آن مفهومی است میتوان نتیجه گرفت که سؤالات آزمون 97 به سمت حفظی شدن رفته است و چه بسا که همین روال در سال آینده نیز ادامه پیدا کند و در صورت مطالعه دقیق و کامل کتب مربوط به مباحث نقدهنری و ادبی و جزوات مدرسان شریف می توان به بیشتر سؤالات کنکور 97 به خوبی پاسخ داد. لذا همه این منابع در كتب درسی مؤسسه مدرسان شریف گنجانده شده است.
هنرهای دستی و سیر تحول آن در ایران و جهان
سؤالات کنکور 97 نشان میدهد که توجه طراح سؤال بیشتر به دو مبحث نقاشی، نگارگری، تذهیب و هنرهای مرتبط با 7 سؤال و مبحث نساجی و قالی و بافندگی و هنرهای مرتبط با 6 سؤال بوده است. سایر هنرهای دیگر اعم از فلزکاری، خط و خوشنویسی و کتابت، چوب تقریباً به طور یکسانی سؤال طرح شده است و مبحث شیشه کمترین اهمیت را در بین مباحث دارا بوده است.
از لحاظ دشواری و سختی سؤالات، آزمون 97 نسبت به آزمون 96 از سطح دشوارتر و رویکرد حفظی برخوردار بوده است. نکته حائز اهمیت در این درس توجه زیاد طراح سؤال به تصاویر نقوش هندسی و تصاویر کتب می باشد، که چهار سؤال از این درس در آزمون 97 را به خود اختصاص داده است.
داوطلبان با مطالعه ی دقیق کتاب های مدرسان شریف، کتاب سیر هنرهای دستی ادریس ابن عباسی، کتاب خلیل مشتاق، کتاب محمد افروغ، کتاب های حسین یاوری و شرکت در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف می توانند درصد قابل قبولی را کسب نمایند.