ژنتیک و اصلاح دام و طرح آزمایشات
در آزمون كارشناسی ارشد سال 93 و 94 مباحث مشترک ژنتیک و اصلاح به طور عمده برای طراحی سوالات مد نظر قرار گرفته است. در درس ژنتیک و اصلاح دام و طرح آزمایشات از مباحثانواع کروموزوم و ژنتیک مندلی اپیستازی و پیوستگی ژن ها، تغییر در ساختمان کروموزوم ها و جهش، ژنتیک مولکولی، اثرات ژن ها، ژنتیک جمعیت، ژنتیک کمی و محاسبه ارزش اصلاحی در صفات کمی،ارزیابی ژنتیکی و تخمین ارزش اصلاحی، هم خونی و ضریب خویشاوندی،پیشرفت ژنتیکی و پاسخ به انتخاب ،مدل ژنتیکی کمی صفات، پیشرفت ژنتیکی و پاسخ به انتخاب،فراوانیهای ژنی و ژنوتیپی، مفاهیم و اصطلاحات در طرح های آزمایشی، طرح های پایه،مقایسات میانگین، کرتهای گمشده و دادههای چند مشاهدهای و تجزیه کوواریانس، ضریب همبستگی و تببین (مربوط به بخش همبستگی آمار) طرح شده بود.
آزمایشات فاکتوریل ژنتیک جمعیت ،تعادل و عوامل برهم زننده آن و تخمین پارامترهای ژنتیکی بخش عمدهای از سوالات طرح شده را شامل میشود که سوالات مطرح شده در این بخش به طور متوالی در طی سالهای مختلف از فرمولهای مشخصی طرح شده و تنها فرم طرح سوالات متفاوت بوده است. به طور کلی در طی این 2 سال بخش عمده سوالات این درس نیاز به محاسبه با استفاده از فرمول داشت و سوالات کمی به صورت حفظی مطرح شده است. اما به طور کلی در سال 94 سوالات درس اصلاح دام سادهتر از سال 93 بود.
بخش عمده سوالات حفظی درس اصلاح دام مربوط به درس ژنتیک میباشد که سوالات کمتری در قالب این درس مطرح میشود همچنین بخشی از سرفصلهای درس اصلاح دام و ژنتیک مشترک میباشد. به طور کلی بخش عمده سوالات این درس مربوط به سر فصل ژنتیک مولکولی میباشد.
- بیشتر سوالات از کتاب های اصول ژنتیك استانسفیلد و اصول ژنتیك یزدی صمدی مفاهیم اصلاح نژاد مرتضی پشمی و اصلاح دام دکتر دادپسند و طرحهای كشاورزی دكتر پیغمبری طرح شده بود.
آناتومی و فیزیولوژی دام
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 (بهمن ماه سال 93) رشته علوم دامی ، در درس آناتومی و فیزیولوژی دام تعداد سؤالات همانند سال گذشته 30 سؤال میباشد كه از مباحث دستگاه تولیدمثل نر، فیزیولوژی منی و اسپرمسازی، دستگاه تولید مثل ماده، كنترل هورمونی تولیدمثل، چرخه تخمدان و چرخه فحلی، دستگاه ادراری، هورمونها، دستگاه گوارش، دستگاه عصبی، دستگاه گردش خون، ماهیچههای بدن، زایش و دوره پس از زایش، رفتارهای تولیدمثلی، تولیدمثل فصلی و تلقیح مصنوعی، غدههای پستانی، رشد آغازین رویان و جایگزینی در رحم، آبستنی، تعیین و تمایز جنسیت و دستگاه تنفس سؤال طرح شده است.
- باتوجه به مقایسه سوالات دو سال متوالی 93 و 94 میتوان گفت كه منابع درسی مربوط به دكتر محمد جواد ضمیری به دانشجویان کمک بیشتری مینماید ضمن اینکه از کتاب تشریح و فیزیولوژی دکتر احمد زارع شحنه غافل نشوند.
بیوشیمی
درس بیوشیمی در آزمون کارشناسی ارشد 30 سوال را در هر سال به خود اختصاص میدهد.سوالات سال 94 برخلاف سال 93 که بیشتر سوالات مربوط به فصولی غیر تخصصی برای رشته علوم دامی طرح شده بود، مناسب تر و استانداردتر طرح شده بود و از کیفیت بیشتری برخوردار بود.
- با مطالعه کتاب های بیوشیمی هارپر و لنینجر و مطالعه سوالات ادوار گذشته می توان به بیشتر سوالات پاسخ داد.
پرورش دام و طیور
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 (بهمن ماه سال 93) رشته علوم دام و طیور، در درس پرورش دام و طیور از مباحث پرورش گوساله و تلیسه، شیردوشی با ماشین، اصول اساسی تغذیه گاوهای شیری، عوامل مؤثر بر تولید و تركیب شیر، تولید مثل، پرورش گاو، بیماریهای غیرعفونی، غده پستان، نیازهای غذایی گاوهای شیری، جایگاه گاوهای شیرده، مدیریت دامهای داشتی، نژادهای گوسفند و بز، بهنژادی، جوجهكشی، پرورش و نگهداری مرغ، جیرهنویسی طیور، اصول جایگاه طیور، افزودنیهای خوراكی، مواد مغذی مورد نیاز گوسفند و بز، احتیاجات غذایی طیور، بهداشت و كنترل امراض، تشریح و فیزیولوژی طیور و تغذیه طیور سؤال طرح شدهاست.
میتوان به این نکات توجه کرد که در طرح سوالات هر دو سال پراکندگی زیادی وجود دارد یعنی از فصلهای مختلف کتابهای مربوطه سوال طرح شده بود اما در هر دو سال اغلب سوالات در چند فصل بیشتر از فصلهای دیگر طرح شده است بخصوص در پرورش طیور. سوالات سال 94 به نسبت دو سال قبل سختتر میباشد و سوالات تشابه چنان زیادی با سال 93 نداشت و پراکندگی سوالات در سال 93 بیشتر از سال 94 میباشد.
زبان تخصصی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 94 (بهمن 93) از 15 سوال درس زبان تخصصی همانند سال گذشته 3 سوال از فصل واژگان و 12سوال از فصل درک مطلب طرح شده بود. زبان تخصصی در سال 94 از 3 متن تخصصی تشکیل شده بود و از سطح استانداردی برخوردار بود.
تغذیه دام
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 (بهمن ماه سال 93) رشته علوم دام و طیور، در درس تغذیه دام از مباحث متابولیسم، مواد خوراكی و جیره نویسی، مرتع و محصولات علوفهای، دانهها و فرآوردههای فرعی غلات، مواد معدنی، حیوان و خوراكش، تغذیه مواد خوراكی، هضم ارزیابی مواد خوراكی (پروتئین و انرژی)، افزودنیهای خوراكی، انرژی، پروتئین و اسیدهای آمینه، ویتامینها، شیردهی، سیلو و كنسانترههای پروتئینی سؤال طرح شده است.
میتوان به این نکات توجه کرد که سوالات هر دو سال مربوط به سر فصلهای مشخص و تقریباً به صورت یکنواخت از کل فصلها مهم کتابها طرح شده است و کتابهای مک دونالد و اسکات بهترین منابع جهت مطالعه این درس می باشد البته در کتاب مک دونالد میتوان از بعضی از فصلهای آن چشم پوشی کرد و با توجه به سوالات سالهای قبلی میتوان محتوای این چند فصل را مشخص کرد و بیشتر وقت خود را روی فصول مهم آن قرار داد. آزمون درس تغذیه دام سال 94 به نسبت سالهای قبل نسبتاً آسانتر میباشد.