در آزمون کارشناسی ارشد سال 99مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس نظامهاي سياسي تطبيقي توزیع مبحثی سؤالات به صورت مناظرههای روابط بینالملل،واقعگرایی، نظریههای روابط بینالملل، تجزیه و تحلیل سیاست خارجی و جنگ و صلح میباشد.
و مباحث قدرت و لیبرالیسم سؤالات بیشتری طرح شده که نشان میدهد مورد توجه طراحان سؤال بوده است و روی تمام مباحث و سرفصلهای اصلی تمرکز داشته است.با توجه به جامعیت طرح سؤال و مفهومیتر شدنشان و اینکه سطح سؤالات نسبت سال گذشته دشوارتر بوده است ضرورت مطالعه دقیق منابع را آشکارتر می سازد.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
كليات روابط بينالملل دكتر فيروزآبادي، جزوه نظريههاي مختلف در روابط بينالملل دكتر فيروزآبادي، اصول سياست خارجي و سياست بينالملل دكتر قوام، روابط بينالملل دكتر قوام، اصول روابط بينالملل دكتر قاسمي و کتاب مدرسان شریف که تمام مباحث این منابع جمعآوری شده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس انديشه سياسي طبق روال سالهای گذشته 20 سؤال طرح شده بود که از اندیشه سیاسی غرب 10 سؤال و 10سؤال از اندیشه سیاسی در اسلام طرح شده بود.
از لحاظ سطح دشواری سؤالات اندیشه سیاسی اسلامی دشوارتر و اندیشه سیاسی غرب نسبت به سال گذشته یکسان بودند و همچنین سؤالات از لحاظ توزیع مباحث همانند سال گذشته طرح شده بود و از مباحث معمول بودند اما به مبحث اندیشه شیعه توجه ویژهای شده بود.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
تاريخ فسلفه سياسي غرب (2 جلدي) دكتر عالم، انديشههاي سياسي در قرن بيستم دكتر قادري، نظام سياسي و دولت در اسلام دكتر فيرحي، انديشههاي سياسي در اسلام و ايران دكتر قادري و مباني انديشههاي سياسي در اسلام دكتر حقيقت که در کتاب مدرسان شریف مباحث تمام این منابع گنجانده شده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سیاسی و روابط بینالملل در درس تاریخ روابط بینالملل مباحث مطرح شده شامل:
از كنگره وين 1815 تا شروع جنگ جهاني اول 8 سؤال، از جنگ جهاني اول تا پایان دهه 1930 ،7 سؤال و از جنگ جهاني دوم 2 سؤال و از دوران جنگ سرد نیز 1 سؤال طراحي شده است در حالی که در سال 98 هیچ سؤالی از دوران جنگ سرد طرح نشده بود.
بنابراین در کنکور 99 طراح سؤالات روی تمام مباحث اصلی تمرکز داشته اند.
همچنین از نظر سطح سؤالات نسبت به سال گذشته سؤالات تا حدودی مفهومی-تر شده بود اما داوطلبان با مطالعه دقیق منابع میتوانستند در آزمون این درس به درصدهای نسبتاً بالا دست یابند.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
تاريخ ديپلماسي و روابط بينالملل دكتر نقيبزاده و تاريخ روابط بينالملل دكتر بزرگمهري
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل در درس تاریخ سیاست خارجی ایران از صفویه تا به امروز مباحث مطرح شده شامل:
در كنكور 99 مجموعاً 3 سؤال از تاريخ دوران صفويه ،افشاریه و زندیه1 سؤال طرح شده است. از بخش قاجاریه 5 سؤال و همچنين از مباحث دوران رضاشاه و محمدرضاشاه(پهلوی) مجموعاً 6 سؤال و از مبحث جمهوری اسلامی ایران 5 سؤال طرح شده بود.
از نظر تعداد سؤالات مباحث نسبت به سال گذشته مبحث پهلوی کاهش و مبحث جمهوری اسلامی افزایش داشته است و مباحث صفويه ،افشاریه و زندیه و قاجاریه حدوداً یکسان بوده است. مباحث از لحاظ سطح دشواری و آسانی تغییر چندانی نداشته است.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
تاريخ روابط خارجه ايران دكتر مهدوي، سياست خارجه ايران دكتر مهدوي، سياست خارجي ايران 57-1320 دكتر ازغندي، سياست خارجي جمهور اسلامي ايران دكتر فيروزآبادي
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي ايران طبق روال سال های گذشته 20 سؤال طرح شده بود که از نظر توزیع مباحث به صورت دوران مشروطيت و سلطنت رضاشاه مجموعاً 6 سؤال و 7 سؤال از دوران سلطنت محمدرضاشاه و 7 سؤال از دوران انقلاب اسلامی ایران طرح شده بود که تعداد سؤالات دوران انقلاب اسلامی نسبت به سال گذشته 4 سؤال افزایش یافته بود البته در کنکور سال 96 نیز تعداد 5 سؤال از این مبحث طراحی شده بود که نشان میدهد طراحین سؤال تنها در سال 98 از مبحث انقلاب اسلامی سؤالات کمتری طرح کرده بودند و امسال نیز طبق روال هر ساله سؤال طرح شده بود.همچنین سؤالات نسبت به سال گذشته سطح دشواری یکسانی داشتند و با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
ايران بين دو انقلاب يرواند آبراهاميان، تاريخ سياسي معاصر جلال مدني، تاريخ تحولات سياسي و اجتماعي ايران دكتر ازغندي که تمام این مباحث در کتاب مدرسان شریف گنجانده شده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس جامعهشناسي سياسي روی همه مباحث و سرفصل های اصلی تمرکز داشته است و توزیع مبحثی سؤالات به صورت: نظریهها، انواع الگوها، شکافهای اجتماعی، پایگاههای اجتماعی و رژیمهای سیاسی، جامعه مدنی و تودهها بوده است و طراحان سؤال به مبحث نقش نیروهای اجتماعی و بازیگران در زندگی سیاسی توجه ویژه ای داشتند.
در کنکور 99 نسبت به 98 تفاوت چندانی از نظر سطح سؤالات دیده نمی شود و دشواری و آسانی یکسانی داشتهاند و به طور اجمالی طرح سؤالات همانند سال گذشته بوده است.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
جامعهشناسي سياسي دكتر بشيريه، درآمدي بر جامعهشناسي سياسي دكتر نقيبزاده، درآمدي بر جامعهشناسي سياسي جديد دكتر سردارنيا، جامعهشناسي سياسي معاصر کيتنش و کتاب مدرسان شریف که مجموعهای از مباحث این منابع میباشد.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مباحث طرح شده به صورت اصطلاحات و مفاهیم، مشکلات اجتماعی و اقتصادی جهان سوم، دولت و سیاست و نهادهای حکومتی جهان سوم و مباحثی که مورد توجه ویژه طراحان قرار گرفته بود از جمله: امپریالیسم، نظریه های نوسازی، استعمار و توسعه یافتگی بودند.
از لحاظ سطح کیفی سؤالات همانند سال 98 بودند و از لحاظ دشواری نسبت به سال گذشته سؤالات دشوارتر، مفهومیتر و اصولیتر طراحی شده بودند.همچنین به داوطلبان توصیه میشود که از پیوستگی مطالب غافل نباشند.
از آنجا كه درس جهان سوم يكي از دروس مشكل گرايش علوم سياسي و روابط بينالملل است و داراي كثرت منابع ميباشد، براي موفقيت در اين درس ميبايست تا آنجا كه ميشود كليه منابع مربوط به جهان سوم را مطالعه نمود.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
مسائل سياسي و اقتصادي جهان سوم دكتر ساعي، نگاهي نو به امپرياليسم دكتر آراني، توسعه در مكاتب متعارض دكتر ساعي و کتاب مدرسان شریف که تمام مباحث این منابع را جمعآوری کرده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس حقوق بينالملل عمومي مباحثی که سؤالات طرح شده بودند شامل: دولت ها و سازمانها در حقوق بین الملل، مفهوم کلی حقوق بین الملل، معاهدات و مبحث دریا و فضا بود. طراحان سؤال روی تمام مباحث اصلی تمرکز داشته اند و آزمون این درس دارای جامعیت طرح سؤال بود. اما از لحاظ سطح دشواری و آسانی سال 99 سؤالات دشوارتر و مفهومی تر بودند اما یا مطالعه دقیق منابع قابل پاسخ گویی بودند.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
بايستههاي حقوق بينالملل عمومي دكتر موسيزاده و حقوق بينالملل عمومي دكتر بيگدلي و کتاب مدرسان شریف
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سیاسی در درس روش پژوهش مباحث طرح شده از جمله:
تهیه و تدوین فرضیه، روششناسي در پژوهش، متغیرها، تحلیل محتواو مشاهدات میدانی بوده و مبحثی که مورد توجه ویژه طراحان است روش گردآوری دادههای کمی و کیفی است که 9 سؤال از این مبحث طراحی شده بود.
از لحاظ سطح کیفی سؤالات همانند سال 98 بوده است و از لحاظ سطح دشواری نیز سؤالات دو سال اخیر در یک سطح بودهاند.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
پژوهش در علوم سياسي دكتر امامي، روش و نظريه در علوم سياسي دكتر حاجي يوسفي، روش تحقيق در علوم سياسي دكتر طاهري، پژوهش در علوم سياسي دكتر منوچهري و جزوه مدرسان شریف که مجموعه ای از تمام منابع ذکر شده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سیاسی درس سازمان های بین المللی از لحاظ سطح دشواری و آسانی همانند سال 98 بوده است.
مباحث مطرح شده در این درس شامل: جامعه ملل، تاریخچه سازمان های بین المللی و نحوه شکل گیری آنها، سازمان ملل و مؤسسات تخصصی، سازمان های منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است.که طراحان سؤال همانند سال گذشته به مبحث سازمان ملل توجه ویژه ای داشته اند. همچنین درصد زیادی از سؤالات تشابه به سؤالات کنکور سال های اخیر بود که این مطلب ضرورت مطالعه تست های کنکور سالهای گذشته را آشکار می سازد.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
سازمانهاي بينالمللي دكتر آقايي و سازمانهاي بينالمللي دكتر موسيزاده و کتاب مدرسان شریف که تمام مباحث را به طور کامل جمع آوری کرده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 رشته علوم سياسي و روابط بينالملل در درس سياست و حكومت منطقه مرتبط طبق روال سالهای گذشته 20 سؤال طراحی شده بود که از هر کدام از مباحث: سیاست و حکومت در اروپا، سیاست و حکومت در آمریکای شمالی، سیاست و حکومت در خاورمیانه و سیاست و حکومت در آسیای مرکزی 5 سؤال طراحی شده است.
سؤالات سطح دشواری بیشتری نسبت به سال گذشته داشت به گونه ای که لازم بود داوطلبان مطالب را به طور مفهومی فراگیرند و با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
سیاست و حکومت در اروپا دکتر نقیبزاده، اتحادیه اروپا دکتر نقیبزاده، سیاست و حکومت در ایالات متحده آمریکا محمد امجد، جزوه دکتر دهشیار دانشگاه علامه طباطبایي، سیاست و حکومت در آسیاي مرکزي الهه کولایي، سیاست و حکومت در اوراسیاي مرکزي الهه کولايي، ریشههاي بحران در خاورمیانه دکتر احمدي، جنبشهاي معاصر دکتر احمدي، جزوه دکتر احمدي دانشگاه تهران که همه این مباحث در کتاب مدرسان شریف گنجانده شده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 رشته علوم سياسي و روابط بينالملل در درس مباني علم سياست طبق روال سالهای گذشته از پراکندگی مبحثی نسبتاً مناسبی برخوردار بود و از تمام مباحث احزاب سیاسی، حاکمیت و دولت، دموکراسی، نظریه پردازان علم سیاست، ایدئولوژی حکومت ریاستی و پارلمانی،حکومت تک ساخت و فدرال، طبقه بندی حکومتها سؤال مطرح شده بود اما مبحث مفاهیم جدید علم سیاست مورد توجه ویژه طراحان سؤال قرار گرفته بود.
با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
بنيادهاي علم سياست دكتر عالم، سياستشناسي دكتر قوام، آموزش دانش سياسي دكتر بشيريه و سیاست هیوود (ترجمه دکتر عالم) و کتاب مدرسان شریف که تمام مباحث این منابع را جمع آوری کرده است.
در آزمون کارشناسی ارشد سال 99 مجموعه علوم سياسي و روابط بينالملل در درس نظامهاي سياسي تطبيقي به طور اجمالی طرح سؤالات همانند سال گذشته بوده است و دارای جامعیت طرح سؤال بوده است.به گونه ای که از تمام مباحث برداشتهای جدید، ساختار الگو و الگو به عنوان چارچوب، تحلیل سیستمی و کارکردی، فرهنگ سیاسی،رهیافت توسعه و نوسازی، سیاست گذاری و سیاستشناسی مقایسهای سؤال طراحی شده بود و طراحان سؤال به مباحث طبقهبندی نظامهای سیاسی و شاخصهای عمده بررسی در مطالعه مقایسهای توجه ویژهای کرده بودند.
از لحاظ سطح دشواری سؤالات سال 99 دشوارتر از سال 98 بودندو سؤالات مفهومی تر از سال گذشته طراحی شده بودند.
اما با مطالعه دقيق منابع زير تمامي سؤالات اين آزمون قابل پاسخگويي بودند:
سياستهاي مقايسهاي دكتر قوام، سياستشناسي دكتر قوام، نظامهاي تطبيقي گابريل آلموند و کتاب مدرسان شریف که تمام مباحث این منابع را جمع آوری کرده است.
سؤالات درس زبان عمومی و تخصصی سال 99، به طور مرسوم و مشابه با سالهای قبل، شامل 30 سؤال بود که 15 سؤال اول مربوط به زبان عمومی و 15 سؤال دوم شامل سؤالات زبان تخصصی بود. طبق معمول، سؤالات زبان عمومی شامل 10 سؤال واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze testبود. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک از این متون شامل 5 سؤال بود.
بخش واژگان شامل 10 سؤال بود و در صورتی که داوطلبان دایره لغات وسیعی در ذهن میداشتند، میتوانستند به سرعت به سؤالات این بخش پاسخ دهند. توصیه ما به داوطلبانی که به طور کلی زبان انگلیسی آنها در سطح مطلوبی قرار ندارد این است که میتوانند با افزایش دایره لغات خود با مطالعه کتابهایی نظیر 504، essential words for TOEFL و 1100 واژه از این بخش نمره کسب کنند.
سؤالات بخش cloze، از قواعد زبان طرح میشوند و با توجه به اینکه گزینهها شبیه به هم هستند، توصیه میشود داوطلبین فقط در صورتی به این بخش از سؤالات پاسخ دهند که دانش کافی از قواعد زبان انگلیسی داشته باشند.
در بخش زبان تخصصی مشابه سال گذشته 3 متن و هر یک با 5 سؤال آورده شده بود. با این حال سطح این متنها نسبت به سالهای گذشته دشوارتر بود و با توجه به طولانی بودن هر سه متن توصیه میشود داوطلب بعد از نگاه اجمالی به متن از تکنیکهای پاسخگویی به سؤالات درک مطلب استفاده کنند و وقت خود را صرف مطالعه و بازگشت به متن نکنند (ابتدا سؤالات مطالعه شود و سپس در متن به دنبال جواب باشند).
در صورتی که داوطلبی در مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متنها را بررسی کرده و متنی آسانتر را انتخاب کند که مفهوم آن قابل درکتر باشد.