پایگاه داده
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سال 91 (بهمن 90)، از درس پایگاه داده 4 سوال مطرح شد كه نسبت به سال گذشته 1 سوال كاهش یافته است. در این درس باید نکات ریز را کامل مطالعه کرد و تنها به یک کتاب اکتفا نکرد. متاسفانه این درس ظاهری آسان دارد اما در واقع کمی پیچیده از آن سوال مطرح میشود. پیشنهاد میشود برای اینکه نمره منفی کمتری كسب شود تنها به سوالاتی پاسخ داده شود كه نمونه آن قبلاً توسط دانشجو حل شده باشد. سوالات پایگاه داده آزمون كارشناسی ارشد سال 91 نیز همانند پارسال مفهومی و نسبتاً سخت بود.
از رابطه با وابستگیهای تابعی تقریباً همیشه سوال میآید که گاهی اوقات وقتگیر است که باید آن را به وقت اضافی موکول کرد. در رابطه با نمودار موجودیت ـ رابطه نیز همیشه سوال میآید که پاسخ به آن تقریباً ساده میباشد. در حوزه سطوح نرمال سازی سوال مفهومی آمده است که باید تسلط نسبت به این سوالات را با مرور آزمونهای سالهای گذشته بیشتر کرد. از دیاگرام ER و انواع رابطهها نیز سوال نسبتاً آسانی آمده است. از زیان پرس و جوی SQL و انواع پرس و جوهای تو در تو و پیچیده بر روی انواع جداول نیز سوال آسانی آمده است. از حوزه مجموعهها و روابط نیز سوال مفهومی آمده است که باید برای حل آن تمرینهای زیادی انجام شده باشد. دانشجو باید به این نكته توجه داشته باشد كه برای كسب نمره منفی كمتر از پاسخگویی به سوالات سخت صرفنظر كند.
ساختمان گسسته
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات IT سال 91 (بهمن 90)، از درس ساختمان گسسته همانند سال قبل 6 سوال مطرح شد همانطور که میدانیم دروس مشترک ضریب 4 دارد و از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. معمولاً سوالات گسسته از الگوی خاصی پیروی نمیکنند و سطح دشواری بالایی دارند. در آزمون ارشد سال 91، 2 سوال از مجموعهها با سطح دشواری نسبتاً متوسط داده شده بود که اگر دانشجویان سطح تسلط خود را بر مجموعهها بالا برده باشند میتوانند به این گونه سوالات پاسخ دهند. از مفاهیم توابع که شامل تابع یک به یک و پوشا میباشد نیز سوال آمده بود که تقریباً نکتهای بود. از جبر گزارهها نیز یک سوال آمده است که تقریباً سخت بود باید به این نکته اشاره کنم که هر سال از قسمت جبر گزاره ها سوال میآید.
از جمله سوالاتی که هر سال جز سوالات گسسته میباشد، باید به سوالات مرتبط با گرافها در حوزه گرافهای کامل و دو بخشی اشاره کرد. جالب اینکه امسال از مبحث درختها سوال نبود، چون هر سال حداقل یک سوال در این حوزه مطرح میشد. در کل، سطح دشواری سوالات گسسته آزمون ارشد سال 91 تقریباً دشوار بود و پیشنهاد میشود سوالاتی را که شک دارند پاسخ ندهند، چرا که این درس جز دروس مشترک میباشد و ضریب 4 دارد بنابراین با غلط زدن سوالات آن تاثیر منفی زیادی روی کل دروس مشترک خواهد گذاشت. با توجه به کم شدن سوالات باید تمام مباحث کامل و با دقت مطالعه شود. در این درس نباید نکات را حفظ کرد بلکه باید با تمرینهای زیاد تسلط را بالا برد.
ساختمان داده
در آزمون كارشناسی ارشد رشته فناوری اطلاعات IT سال 91 (بهمن 90)، از درس ساختمان داده مانند سال گذشته 6 سوال مطرح شده است. یكی از نكات حائز اهمیت، این است که در آزمون ارشد معمولاً سوالات تکراری با سالهای گذشته مشاهده میشود و تا به حال این مسئله چندین بار تکرار شده است. در آزمون ارشد 91 نیز همانند چند سال اخیر در درس ساختمان داده سوالات تکراری با آزمونهای سالهای گذشته نیز مطرح شده بود. بنابراین داوطلبین باید حتما به سوالات آزمونهای سالهای گذشته تسلط کامل داشته باشند. از مبحث درختها و گرافها در آزمون ارشد همیشه سوال مطرح میشود و حداقل دو سوال در آزمون هر سال، به درختها اعم از هیپ، انواع پیمایشها و به خصوص درختان دودویی و AVL اختصاص داده میشود.
از انواع پیمایشها باید به هر سه نوع پیمایش (preorder ، in order و post order ) تسلط کامل داشته باشند. در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 از مبحث آدرسدهی نیز سوال آمده بود. همانند سالهای پیش از بحث مرتبه زمانی توابع بازگشتی نیز سوال مطرح شده بود که سطح دشواری آن متوسط میباشد. از بحث جستجوی اول عمق و اول سطح نیز سوال به نسبت سادهای طرح شده بود که با کمی مطالعه در این حوزه و تمرین و تکرار تستها، به راحتی قابل پاسخگویی بود. در کل میتوان گفت که ساختمان دادهها سطح دشواری کمی داشت و اگر داوطلبین آزمونهای كارشناسی ارشد سالهای 83 تا 89 را به طور کامل مطالعه میکردند، متوجه میشوند که در روند سوالات تغییری ایجاد نشده است. با توجه به اینکه این درس نیز جز دروس مشترک با ضریب 4 میباشد باید وقت کافی برای مطالعه تمام جزئیات در نظر گرفته شود.
سیستم عامل
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سال 91 (بهمن 90)، از درس سیستم عامل 6 سوال مطرح شد، سوالات طراحی شده در درس سیستم عامل یا بسیار راحت هستند یا بسیار سخت، بنابراین پیشنهاد میشود که در صورتی که سوالها پیچیده و مبهم بودند، بهتر است به آنها پاسخ داده نشود زیرا اکثر دانشجوها این درس را منفی زده و بسیار ضرر میکنند. اما در آزمون كارشناسی ارشد 91 اگر دانشجو سوالات آزمونهای ارشد سال گذشته را کامل خوانده باشد و مفاهیم را نیز به صورت مفهومی درك كرده باشد میتواند به 3 سوال به خوبی پاسخ دهد. از مفاهیم اولیه سیستمهای عامل و زمانبندی، سوال مطرح شده، نسبتاً سخت است، داوطلب باید مفاهیم اولیه را به صورت مفهومی درک کرده باشد تا بتواند به سوال مربوطه پاسخ دهد.
معمولاً از مبحث مدیریت حافظه نیز سوال مطرح میشود که چون کمی پیچیده است باید سوالها و تمرینهای زیادی در این مبحث حل شود. از مبحث نخ ها و مسائل همروندی نیز سوالی به نسبت سخت مطرح شد. یك سوال هم از مبحث دستیابی به حافظه و انواع تکنیکهای صفحهبندی چند سطحی مطرح شد كه تا حدودی وقتگیر و همانند سالهای پیش بود. از مبحث آدرسهای منطقی و فیزیکی نیز معمولاً سوال مطرح میشود که به نسبت آسان میباشد. یك سوال مفهومی از مبحث انحصار متقابل مطرح شده بود و در صورتی که دانشجو نمونه سوالات و تمرینهای زیادی را در این مبحث حل كرده باشد قادر به پاسخگویی به این سوال خواهد بود. یك سوال نسبتاً وقتگیر هم از مبحث بهره و پردازنده و I/O مطرح شده بود كه نمونه این سوال در آزمونهای ارشد سالهای قبل نیز آمده است .
شبکه های کامپیوتری
تعداد سوالات درس شبکه در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سال 91 (بهمن 90)، مانند سالهای گذشته 6 سوال بود كه نسبت به سوالات سالهای قبل کمی پیچیدهتر بود. نكته مهم این است كه مباحث این درس باید به صورت عمقی و مفهومی مطالعه شود و دانشجو باید به آزمون سالهای گذشته تسلط کامل داشته باشد.
از فصلهای لایه انتقال و پروتکل TCP و UDP و زمان انتقال و زمان انتشار تقریباً هر سال سوال میآید، در آزمون ارشد 91 نیز سوالات به نسبت مشکلی از این مباحث مطرح شده بود. در رابطه با محاسبه گذردهی سوال سختی مطرح نشده بود اما زمان محاسبه و تحلیل پاسخ، کمی طولانی بود که از دانشجویان خواسته میشود که به اینگونه سوالات وقتگیر در وقت اضافه آخر آزمون پاسخ دهند. از مبحث پنجره لغزان و کنترل ازدحام نیز سوال آسانی مطرح شده بود که نیاز به دقت بالایی دارد. از جدول مسیریابی در لایه سوم و روترها و نحوه تشخیص next hop نیز سوالی آسان مطرح شده بود.
در رابطه با fragment کردن بستهها و انواع شبکهها نیز سوال مناسبی آمده است که با مطالعه آزمونهای كارشناسی ارشد سالهای قبل به راحتی میتوان به آن پاسخ داد. از مبحث ارسال فریمها و انواع سیستمهای MAC مانند ALLPOHA و ALOHA و گذردهی آنها نیز هرسال سوال میآید. داوطلبین عزیز باید دقت كنند كه مطالب باید به صورت مفهومی مطالعه گردد و آزمونهای سالهای قبل نیز حتماً به طور كامل مورد مطالعه قرار بگیرد
طراحی الگوریتم
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات IT سال 91 (بهمن 90)، از درس طراحی الگوریتم مانند سال گذشته 6 سوال مطرح شده است. اولین نكتهای كه باید بیان شود این است كه ابتدا دانشجویان باید مباحث درس طراحی الگوریتم را به طور عمقی یاد بگیرند و برای تسلط کامل به این درس باید وقت نسبتاً بیشتری نسبت به سایر دروس به آن اختصاص دهند و از آن جهت که این درس جز دروس مشترک با ضریب 4 میباشد از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین باید سوالات آزمون 83 تا 89 را به طور کامل مطالعه كرد تا در صورت مطرح شدن سوالات تکراری قادر به پاسخ گویی باشند.
مانند سال قبل از مبحث زمان اجرای الگوریتمها سوال آمده است که با کمی تمرین به راحتی میتوان این سوال را به علت شباهت به آزمونهای ارشد سالهای قبل پاسخ داد. از انواع روشهای حریصانه معمولاً سوال میآید که باید این مبحث بصورت مفهومی ونه تستی مطالعه گردد. در رابطه با درخت پوشای کمینه، امسال نیز مانند سال قبل سوال آمده است.
از مبحث گرافهای اویلری و همیلتونی نیز سوال طرح شده است که این سوال کمی به نسبت سوالهای دیگر مشکل است و باید در این زمینه تستها وتمرینهای زیادی مطالعه گردد. انواع روشهای مرتب سازی نیز معمولاً در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات در سالهای مختلف مورد سوال بوده است که پاسخ به آنها نیازمند تسلط کامل به این مبحث است. بنابراین دانشجویان باید در این مبحث ابتدا مطلب را به طور عمقی یاد بگیرند تا پس از تسلط کامل به سوالات سالهای قبل توانایی پاسخ به این سوال را به راحتی داشته باشند.
نرم افزار
در آزمون كارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات IT سال 91 (بهمن 90)، تعداد سوالات درس نرمافزار مانند سال گذشته 6 سوال بود. درس مهندسی نرم افزار جزء دروسی میباشد که با مطالعة کامل منابع اصلی و سپس دوره نکات از روی جزوات، به راحتی میتوان به اکثر سوالات آن پاسخ داد. البته باید توجه شود که درست است که اکثر قسمتهای این درس تشریحی و حفظی میباشد اما اگر کسی بصورت مفهومی آن را فرا گرفته باشد راحتتر به سوالات پاسخ میدهد. در آزمون كارشناسی ارشد 91، از مبحث نیازمندیها و تحلیل و آنالیز سوال مطرح شده است که با مطالعه مبحث استخراج نیازمندیها به راحتی میتوان به این سوال پاسخ داد. معمولاً از بخش تحلیل، کنترل، تخمین و مدیریت ریسک سوال طرح میشود.
در مورد سوالاتی كه از مبحث (میدان در معرض ریسك بودن) مطرح میشود به راحتی با داشتن احتمال ریسك و میزان خسارت میتوان به جواب رسید به این صورت كه احتمال ریسك و میزان خسارت را در هم ضرب مینماییم. از مبحث انواع آزمونها نیز سوال طرح شده است که شامل آزمونهای جعبه سیاه و سفید و رگرسیون میباشد. شایان ذکر است که پیچیدگی سکلوماتیک نیز در مرجع اصلی کاملاً توضیح داده شده است و سوال این مبحث نیز ساده بوده است. از انواع وابستگیها اعم از وابستگی محتوایی دادههای خارجی کنترلی نیز معمولاً یک سوال میآید. در کل سوالات این درس نسبتاً آسان بوده و با مطالعه کامل مرجع اصلی، هر 6 سوال این درس قابل پاسخ گویی می باشد و تاثیر بسیاری بر نتیجه درصد دروس مشترک خواهد گذاشت و سختی درسهای محاسباتی و پیچیده را جبران خواهد كرد.
هوش مصنوعی
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات IT سال 91(بهمن 90)، همانند سال پیش سوالات هوش مصنوعی در سطح آسانی مطرح شده بود در کل اگر دانشجویان مفاهیم اولیه را در این درس به خوبی فرا بگیرند، میتوانند به راحتی به سوالات پاسخ دهند اما باید به تله تستها توجه كنند چون سوالهای این درس نکتهای و به دقت زیادی نیاز دارد. در رابطه با الگوریتم ژنتیک و مقدمات آن یک سوال آسان مطرح شده که اگر داوطلبین اطلاعات زمینهای اولیه از این مبحث داشتند به راحتی قادر به پاسخگویی به این سوال بودند. در رابطه با تبدیل گزارههای زبان مرتبه اول هر سال سوال آسانی مطرح میشود که تنها با توجه به سور عمومی و وجودی و نقیضها میتوان به آن پاسخ گفت.
از مبحث مربوطه به روش رزولوشن و حقایق موجود در پایگاه دادهها معمولاً یک سوال میآید که برای پاسخ به آن باید به صورت دقیق این فصل را مطالعه كرد. از مبحث انواع روشهای جستجو معمولاً هر سال سوال طرح میشود، تاکید میکنم که داوطلبان باید به برشهای آلفا و بتا و روش MIN MAX تسلط کامل داشته باشند زیرا هر سال یک سوال از این مباحث طرح میشود، که تنها با تمرین تستهای سالهای قبل میتوان این مفهوم را یاد گرفت. از بحث عبارت هورن و روشهای استنتاجی زنجیره جلو رو و عقبگرد معمولاً سوال طرح میشود که پاسخ به آنها آسان است. در رابطه با الگوریتمهای بهینهسازی تپه نوردی ، ژنتیک ، پرتومحلی و شبیهسازی حرارت نیز هر سال سوال آسانی مطرح میشود که تنها با داشتن اطلاعات مقدماتی این روشها میتوان به آنها پاسخ گفت.
زبان تخصصی
در آزمون كارشناسی ارشد فناوری اطلاعات سال 91 (بهمن 90)، 15 سوال زبان تخصصی مطرح شد كه این سوالات بسیار آسان و متداول طراحی شده بودند، در صورتی كه سوالات سال 90 ضریب سختی بالایی داشت. در هر دو سال، 1 سوال مطرح شد كه برای پاسخگویی به آن نیازی به مطالعه متن نبود و با تسلط به لغات تخصصی قابل پاسخگویی بود. در تحلیل سوالات زبان تخصصی فناوری اطلاعات میتوان گفت تقسیمبندی سوالات به دو بخش لغات تخصصی و درك مطلب با این هدف بوده است كه داوطلبان گرامی متوجه باشند كه پاسخدهی به سوالات زبان دو توانایی ایشان را میطلبد.1ـ تسلط به لغات تخصصی 2ـ تسلط به مهارتهای 16 گانه درك مطلب
توجه داشته باشید كه حتی برای پاسخدهی به سوالات درك مطلب نیز باید لغات تخصصی را بدانید. اما مهارتهای 16گانه برای نیل به این هدف است كه اگر داوطلبان در سر آزمون ارشد به متونی برخوردند كه مشكل بوده یا غیر فهم است برای پاسخدهی به این گونه سوالات از مهارتهای 16گانه درك مطلب استفاده كنند. مهارتهای درك مطلب به عنوان فصل Reading comprehension در كتب زبان تخصصی مدرسان شریف آورده شده است. بعد از مهارتها یك سری متون آورده شده است كه شما میتوانید به عنوان تمرین یادگیری مهارتها از این متون استفاده كنید. با آرزوی موفقیت شما در آزمون كارشناسی ارشد.