زبان تخصصی
به طور کلی زبان كارشناسی ارشد در این رشته از 30 سوال عمومی و تخصصی تشکیل شده است. این سوالات از 15 سوال عمومی که شامل 10 سوال واژگان که مانند چند سال اخیر از کتاب essential words for TOEFl طراحی شده است و 5 سوال مربوط به بخش Cloze Test است که بیشتر از دانش گرامری دانشجو برای پاسخگویی استفاده كرده است.
اما 15 سوال تخصصی از 3 متن تخصصی طراحی شده بود که در مقایسه با سال گذشته تقریباً در یك سطح قرار داشتند، با توجه به این موضوع كه متون زبان تخصصی ممكن است هر سال از منابع متفاوت و نامشخص طرح شود، مطالعه بیشتر متون مرتبط و آشنایی با لغات و اصطلاحات تخصصی به داوطلبان توصیه میشود.
فرهنگ و هنر
در آزمون كارشناسی ارشد سال 92 (بهمن 91) درس فرهنگ و هنر با تعداد سوالاتی بیشتر از بخشهای دیگر و با 30 سوال برگزار شد و این سوالات نسبت به سال قبل حدود 30 درصد سختتر بوده است. در این بخش در مورد مكاتب هنری و نظریههای هنری كه در سال 91 هیچ سوالی طرح نشده بود از هر كدام 1 سوال طرح شده و ضریب سختی آن نیز از سال 91 بیشتر بوده است.
میزان سوالات با موضوع هنر ایران حدود 7 سوال بود كه علاوه بر این كه از سال91 سختتر بوده است تعداد بیشتری از سوالات را نیز به خود اختصاص داده بود. سوالات مربوط به اسطورهشناسی كه در سال 91 حدود 9 سوال بوده در این سال حدود 2 سوال بود كه درجه سختی آن كمتر بوده است.
در قسمت هنر جهان و معماری نسبت به سال 91 سوالات بیشتری در سال 92 آمده است و ضریب سختی بالاتری هم داشتهاند. با توجه به پراكندگی و مباحث زیاد و منابع نامحدود این درس به داوطلبان آزمون سراسری 93 پیشنهاد میكنیم علاوه بر مطالعه منابع و رفرنسهای روز مطالعه آزاد نیز داشته باشند تا در صورت طرح سوالی خارج از منابع با مشكل مواجه نشوند.
فن شناسی عکاسی
در آزمون كارشناسی ارشد رشته عكاسی سال 92 (بهمن 91) فن شناسی همانند دیگر بخشهای این آزمون از آزمون سال 91 راحتتر و منابع آن مشخصتر است. حدود 95 % سوالات دارای منابع مشخص است كه این باعث راحتتر شدن پاسخگویی سوالات و از طرفی سختتر شدن رقابت شده است.
نحوهی تقسیم بندی سوالات در آزمون 92 در مقایسه با آزمون 91 به شرح زیر است:
ـ در بخش مربوط به فیلم و شیمی عكاسی تعداد سوالات سال 92 حدود 5 سوال بوده است كه از سال 91 كمتر است اما در مقابل نسبت به سال 91 سختتر طرح شده است.
ـ در بخش سوالات مربوط به عكاسی دیجیتال تعداد سوالات در سال 92 حدوداً 4 سوال بوده كه نسبت به قبل افزایش یافته و همچنین سختتر بوده است.
ـ در بخش سوالات مربوط به دوربین و لنز در سال 92 حدود 5 سوال بود كه نسبت به سال 91 كمتر و همچنین آسانتر طرح شدهاند.
ـ در قسمت فیلترهای عكاسی حدود 2 سوال درسال 92 طرح شده كه برابر با سال 91 است اما درجه سختی آنها بیشتر است.
ـ تعداد سوالات مربوط به نورپردازی عكاسی در سال 92 حدود 4 سوال است كه نسبت به سال قبل افزایش یافته اما راحتتر شده است.
اكثر سوالات از كتابهای عكاسی پیشرفته و پایه ترجمه رضا نبوی بوده است و داوطلبانی كه این 2 منبع را مطالعه كرده بودند میتوانستند از درصد بالاتری در آزمون برخوردار شوند.
مبانی نظری عکاسی
مبانی نظری عكاسی در آزمون كارشناسی ارشد رشته عكاسی سال 92 نسبت به آزمون سال 91 با توجه به مشخص بودن منابع راحتتر و آسانتر بوده است. حدود 75 درصد از سوالها دارای منابع مشخص هستند و نسبت به سال 91 موضوعهای حفظی و با پاسخهای كوتاه در درجه اهمیت بوده است.
نحوه تقسیم بندی سوالات مبانی نظری عكاسی در سال 92 به شرح زیر بوده است:
ـ تعداد سوالات مربوط به تاریخ عكاسی قاجار و معاصر ایران در سال (92)، 1 سوال بوده كه نسبت به سال 91 كمتر شده است.
ـ تعداد سوالات مربوط به تاریخ جهان درسال (92)، 5 سوال بوده كه نسبت به سال قبل 4 سوال كاهش یافته اما سختتر شده است.
ـ تعداد سوالات مربوط به نظریههای عكاسی و نقد عكس در سال (92)، 13 سوال بوده كه نسبت به سال 91 حدود 10 سوال افزایش پیدا كرده و سختتر از سال قبل نیز بوده است.
ـ تعداد سوالات مربوط به كتب و مجلات و مقالات عكاسی به صورت متفرقه درسال (92)، 1 سوال بوده كه نسبت به سال قبل كاهش یافته است.
حدود 75 % از سوالات آزمون سال 92 از كتابهای: داستان عكاسی نوشته رضا نبوی ـ سیر تحول عكاسی ترجمه محمد ستاری و درباره عكاسی نوشته سوزان سانتاگ بوده است.
تعداد سوالاتی كه با مطالعهی این منابع قابل پاسخگویی نبودند 2 سوال بوده است كه از منابع متفرقه طراحی شده بودند.
نقد ادبی
در آزمون سراسری سوالات 92 (بهمن 91) در بخش سوالات نقد ادبی سوالات آزمون سال 92 از كنكور نسبت به سوالات آزمون سال 91 سختتر طرح شده است. در بخشهایی مثل نظریههای ادبی، نقدها و هنر جهان نسبت به سال 91 سوالات سختتر بوده است.
در آزمون 92 در مورد موضوعاتی چون اسطورهشناسی، ادبیات ایران و هنر ایران هیچ سوالی مطرح نشده است در صورتی كه درسال 91 تك سوالهایی به صورت پراكنده در مورد این موضوع مطرح شده بود.
در موضوع انواع نقد و نظریههای ادبی شاهد طرح سوالات بیشتری، نسبت به سال 91 هستیم و درجه سختی سال 92 نیز بالاتر است. بالاترین تعداد طراحی تست در سال 92 مربوط به درس نظریههای ادبی بوده و با 12 سوال كه البته سال گذشته هم با 8 سوال بالاترین تعداد سوالات را به خود اختصاص داده بود.
در آزمون 92 تعداد سوالاتی را كه حتی با مطالعهی دقیق به راحتی قابل پاسخگویی نیستند حدود 3 سوال بوده است. اكثر سوالات در این آزمون از كتابهای: نقد ادبی سیروس شمیسا و حقیقت زیبایی بابك احمدی طرح شده است و دانشجو با مطالعه كامل این منابع میتوانست درصد خوبی در این دروس را كسب نماید.