تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته مدیریت اجرایی (دولتی 94)
استعداد و آمادگی تحصیلی ویژه مدیریت (GMAT)
در مجموع، سطح سؤالات GMAT در آزمون كارشناسی ارشد مجموعه مدیریت اجرایی امسال را میتوان كمی آسانتر از سال گذشته دانست. تغییر فاحش در سؤالات GMAT كنكور امسال نسبت به سال گذشته طرح مجدد سؤالات مبتنی بر «هوش و خلاقیت» بود. البته قابل ذكر است اینگونه سؤالات در سطحی آسانتر در سالهای 91 و 92 طرح شده بودند، قبل از این سالها، اینگونه سؤالات مطرح نشده بود. از طرفی میتوان سؤالات حل مسأله امسال را كمی وقتگیرتر از سال قبل، سؤالات كفایت دادهها را آسانتر، سؤالات استدلال منطقی را یكسان، دركمطلب را آسانتر و تصحیح جملات را یكسان دانست. از بین دانشجویانی كه به دلیل شركت در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و یا مطالعهی كتاب یا جزوات مؤسسه با بنده در ارتباط بودهاند (به ویژه در گرایش MBA) درصدهای حدودی 75 تا 85 گزارش شده است و از آنجایی كه این عزیزان به احتمال قوی جزو نفرات تكرقمی آزمون MBA امسال هم خواهند بود! پیشبینی میكنم برای 10 نفر اول میانگین درصدها در حدود 80 باشد و برای داوطلبان خوب و برتر گرایش اجرایی، درصدهایی در حدود 50 تا 60 منطقی به نظر برسد.
از اشكالات مهم آزمون امسال میتوان به قسمت استدلال منطقی اشاره كرد كه به نظر یك سؤال (سؤال 49) باید حذف شود. چرا كه در حین ترجمه و ضمن خطكشی در بعضی قسمتهای متن اشكالی رخ داده است كه البته با كمی اغماض میتوان از آن صرفنظر كرد. در پایان به داوطلبان سال آینده توصیه میكنم كه در درس GMAT باید تستهای بسیاری تمرین كنند تا در روز آزمون با تسلط كامل و سرعت بالا به سؤالات پاسخ دهند، همانطور كه در آزمون امسال مشاهده كردید در صورتی كه ریاضی بسیار آسان باشد، درس GMAT رتبه را تعیین میكند (حتی اگر ریاضی بسیار سخت هم باشد، باز هم GMAT رتبه را تعیین میكند!) در ضمن مباحث نیز خیلی مشخص نیست، چون در آزمون كارشناسی ارشد 93 از هوش و خلاقیت سؤال زیادی طرح نشده بود در حالی كه در آزمون كارشناسی ارشد 94 تعداد این سؤالات نسبتاً زیاد بود.
نظریه های عمومی مدیریت
در کنکور سراسری سال 94، از درس نظریههای عمومی مدیریت 35 سؤال مطرح شد. با توجه به اینکه در سال 93، از این درس 30 سؤال طرح شده بود، نخستین تغییر نسبت به سال گذشته، افزایش تعداد سؤالات است. معمولاً انتظار بر این است که با افزایش تعداد سؤالات، از میزان سختی سؤالات نیز کاسته شود، اما در آزمون 94 این اتفاق نیفتاد. در مجموع میتوان گفت که آزمون 94 در مقایسه با آزمون 93 به مراتب سخت تر بود. با نگاهی دقیق به ترکیب سؤالات به این نتیجه میرسیم که از 35 سؤال مطرح شده، 12 سؤال آسان،11 سؤال متوسط و 12 سؤال سخت طرح شده بود. بنابراین داوطلبانی که حداقل منابع لازم را مطالعه کرده بودند میبایست به راحتی حدود 35 درصد کسب میکردند و درصد پایین تر از 35 درصد برای این آزمون قابل قبول نیست. همچنین کسب درصد 40 تا 50 درصد متوسط، 50 تا 65 درصدی خوب و 65 به بالا درصدی عالی محسوب میشود.
همچنین همانطور که انتظار میرفت بیشترین سؤالات از فصول «مکاتب و نظریههای مدیریت» و «ساختار و عوامل موثر بر آن» (از هر کدام 8 سؤال) طرح شد و 45 درصد سؤالات به مباحث موجود در این فصول اختصاص یافت. به استثنای این دو فصل سایر فصول به میزان یکسان مورد توجه قرار گرفت؛ به این ترتیب که 2 سؤال از «مفاهیم بنیادین مدیریت»، 3 سؤال از «فرهنگ و سرمایه اجتماعی»، 2 سؤال از «قدرت، نفوذ و رهبری»، 2 سؤال از «برنامه ریزی و برنامه ریزی جامع» و 2 سؤال از فصل «تعارض» طرح شده بود و از هر یک از مباحث « مفاهیم سیستم» ، «هوش» ، «اسناد» و «کنترل» یک سؤال ارائه شد. از سایر مباحث نیز 4 سؤال مطرح شده بود. داوطلبان کنکور سراسری سال 94 با مطالعه کتاب تئوری های مدیریت مدرسان شریف میتوانستند به راحتی به 75 درصد سؤالات پاسخ دهند. نکته قابل ملاحظه درباره کنکور امسال ارائه سؤالات از منابع پراکنده و کمتر شناخته شده برای داوطلبان بوده است. در این آزمون، 8 سؤال یعنی حدود 23 درصد از منابع معمول طراحی نشده بود، بنابراین انتظار چندانی از داوطلبان وجود نداشت که بتوانند به این سؤالات پاسخ دهند. در مجموع میانگین داوطلبان در این درس نسبت به سال گذشته به میزان قابل ملاحظهای کاهش خواهد یافت.
دانش مسائل روز
به نظر می رسد با وجود آنکه تعداد سؤالات دانش مسائل روز در سال 94 نسبت به سال 93 از 30 به 25 سؤال کاهش یافته است، طرح سؤال از مباحث اقتصاد ، بازرگانی و حسابداری به قوت خود باقی است و این بدان جهت است که یک مدیر اجرایی لازم است نسبت به مباحث اقتصادی و بازرگانی و حسابداری آشنایی لازم داشته باشد. لازم به ذکر است یکی از سؤالات 93 از مبحث حسابداری با تغییر ظاهری در سال 94 تکرار شده است. سؤالات دانش مسائل روز 94 نسبت به 93، مفهومی تر شده است و از منابع متنوع تری سؤال طرح شده است. به گونهای که برای برخی از سؤالات در ابتدای کار منبع مشخص و تعریف شده ای به ذهن نمی رسد . امسال نیز همچون سال گذشته، قانون های کشوری و تئوری های مدیریت از منابع اصلی طرح سؤال بودند ولی به نظر میرسد سؤالات مربوط به مبحث تئوری های مدیریت نسبت به سال گذشته مفهومی تر و کاربردی تر می باشد.
لازم به ذکر است تعداد 13 سؤال از 25 سؤال، در آزمونهای مدرسان شریف عیناً یا به شکل مشابه مطرح شده بود.
زبان فارسی
سؤالات زبان فارسی امسال مانند سال گذشته در نه بخش واژگان، املاء، معنی و مفهوم، تاریخ ادبیات، آرایههای ادبی، ساختمان واژه، نوع جمله، گروه اسمی و ویرایش طرح شده بود. دو سؤال واژگان، دو سؤال املاء، 5 سؤال معنا و مفهوم، عیناً در كتاب زبان فارسی مدرسان شریف آورده شده بود، به طوری كه اگر داوطلب این كتاب را مطالعه كرده باشد، به خوبی میتواند به این 9 سؤال پاسخ دهد. در مورد آرایههای ادبی نیز از آرایههای جناس، پارادوكس و استعاره سؤال شده بود كه داوطلب با سؤالات مشابه آنها بارها در آزمونهای آزمایشی روبه رو شده بود. سؤالات تاریخ ادبیات مشابه سال قبل با رویكرد توجه به متن كتابها به جای نویسندگان طرح شده بود كه البته سؤال مطرح شده در این زمینه مشكوك بود و به راحتی نمیشد یك پاسخ درست برای آن انتخاب نمود. در مبحث ویرایش نیز دو سؤال طرح شده بود كه یك سؤال مربوط به علایم هجاوندی و سؤال دیگر مربوط به ویرایش جملات بود كه با كمی تمرین در این زمینه قابل پاسخگویی بود. در مجموع میتوان گفت سؤالات نسبت به سال گذشته سادهتر بود و امسال احتمالاً شاهد افزایش درصدهای داوطلبان در این درس خواهیم بود.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات زبان رشته مدیریت اجرایی مانند سالهای گذشته از 30 تست اعم از 15 تست زبان عمومی و 15 تست زبان تخصصی تشکیل شده است. 10 تست زبان عمومی مربوط به واژگان عمومی بود که همگی آنها در کتاب “Barron`s 1100 Words You Need To Know” موجود است و با خواندن آنها دانشجو مشکلی از بابت این قسمت نخواهد داشت. 5 سؤال بعدی زبان عمومی مربوط به گرامر در قالب کلوز تست میباشد که سطح آن نسبت به سال پیش تفاوتی نداشته است. برای زدن تست های این قسمت باید غیر از دانش گرامر متن را نیز ترجمه کنید. سطح کلی این 15 تست نسبت به سال پیش تغییری نداشته است. سؤالات تخصصی از 3 متن مدیریتی نسبتاً طولانی بوده است و سطح دشواری آزمون امسال نسبت به سال پیش 35 درصد افزایش یافته است که البته از دو جنبه می توان این افزایش سختی سؤالات را بررسی کرد: یکی اینکه متون امسال نسبت به سال پیش طولانی تر شده است و دوم اینکه کلمات تخصصی تر مدیریتی در آزمون امسال بیشتر به کار برده شده است، به طوری که طراح از متون مدیریتی سخت تری برای طراحی تست استفاده کرده است. البته درکتاب زبان تخصصی مدیریت و مدیریت اجرایی مدرسان شریف، این نوع متون درک مطلب به میزان مناسبی در آن گنجانده شده است تا شما داوطلبان در برخورد با متون نسبتاً طولانی بتوانید آنها را به خوبی پاسخ دهید. توصیه ای که برای داوطلبان کنکور مدیریت اجرایی سال آینده داریم این است که به سمت متون تخصصیتر مانند بازاریابی،MBA، بازرگانی، دولتی و صنعتی بروید و از خواندن متون طولانی که در کتاب زبان تخصصی مدرسان شریف آورده شده است غافل نشوید.
تحلیل سوالات کارشناسی ارشد رشته MBA (دولتی 94)
استعداد و آمادگی تحصیلی ویژه مدیریت (GMAT)
در مجموع، سطح سؤالات GMAT در آزمون كارشناسی ارشد مجموعه مدیریت اجرایی امسال را میتوان كمی آسانتر از سال گذشته دانست. تغییر فاحش در سؤالات GMAT كنكور امسال نسبت به سال گذشته طرح مجدد سؤالات مبتنی بر «هوش و خلاقیت» بود. البته قابل ذكر است اینگونه سؤالات در سطحی آسانتر در سالهای 91 و 92 طرح شده بودند، قبل از این سال ها، اینگونه سؤالات مطرح نشده بود. از طرفی میتوان سؤالات حل مسأله امسال را كمی وقتگیرتر از سال قبل، سؤالات كفایت دادهها را آسانتر، سؤالات استدلال منطقی را یكسان، دركمطلب را آسانتر و تصحیح جملات را یكسان دانست. از بین دانشجویانی كه به دلیل شركت در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و یا مطالعهی كتاب یا جزوات مؤسسه با بنده در ارتباط بودهاند (به ویژه در گرایش MBA) درصدهای حدودی 75 تا 85 گزارش شده است و از آنجایی كه این عزیزان به احتمال قوی جزو نفرات تكرقمی آزمون MBA امسال هم خواهند بود! پیشبینی میكنم برای 10 نفر اول میانگین درصدها در حدود 80 باشد و برای داوطلبان خوب و برتر گرایش اجرایی، درصدهایی در حدود 50 تا 60 منطقی به نظر برسد.
از اشكالات مهم آزمون امسال میتوان به قسمت استدلال منطقی اشاره كرد كه به نظر یك سؤال (سؤال 49) باید حذف شود. چرا كه در حین ترجمه و ضمن خطكشی در بعضی قسمتهای متن اشكالی رخ داده است كه البته با كمی اغماض میتوان از آن صرف نظر كرد. در پایان به داوطلبان سال آینده توصیه میكنم كه در درس GMAT باید تستهای بسیاری تمرین كنند تا در روز آزمون با تسلط كامل و سرعت بالا به سؤالات پاسخ دهند، همانطور كه در آزمون امسال مشاهده كردید در صورتی كه ریاضی بسیار آسان باشد، درس GMAT رتبه را تعیین میكند (حتی اگر ریاضی بسیار سخت هم باشد، باز هم GMAT رتبه را تعیین میكند!) در ضمن مباحث نیز خیلی مشخص نیست، چون در آزمون كارشناسی ارشد 93 از هوش و خلاقیت سؤال زیادی طرح نشده بود در حالی كه در آزمون كارشناسی ارشد 94 تعداد این سؤالات نسبتاً زیاد بود.
ریاضی عمومی 1 و 2
سؤالات ریاضی آزمون كارشناسی ارشد 94 در رشتهی MBA، به معنای واقعی كلمه آسان بود!! و بسیاری از سؤالات خصوصاً در بحث ریاضی عمومی (1) در حد كنكور دیپلم به كارشناسی و حتی آسانتر از آن هم بود! میتوان گفت سؤالات امسال نسبت به سال قبل حداقل 15 درصد آسانتر بود. ضمن اینكه در آزمون امسال همانند سال قبل، 15 سؤال به ریاضی عمومی (1) و 15 سؤال نیز به ریاضی عمومی (2) اختصاص داشت. بیشترین حجم سؤالات مربوط به فصل توابع چند متغیره از ریاضی عمومی (2) با 7 سؤال بود. از فصل انتگرال در ریاضی عمومی (1) و آن هم صرفاً از مبحث «مشتق از انتگرال» 3 سؤال ساده طرح شده بود! از فصل اعداد مختلط همانند سال قبل 2 سؤال، از فصل تابع 1 سؤال بسیار ساده، از فصل مشتق و كاربرد مشتق 3 سؤال، از فصل حد 1 سؤال خیلی ساده، از فصل دنباله و سری 1 سؤال (برخلاف سال 93 كه 5 سؤال طرح شده بود!)، از فصل مختصات قطبی 1 سؤال بسیار ساده، از فصل انتگرالهای چندگانه 5 سؤال، از فصل انتگرالگیری روی خط و سطح و مفهوم دیورژانس 4 سؤال، از فصل جبرخطی (ماتریس) 1 سؤال و در نهایت 1 سؤال ساده هم از محاسبه طول قوس كه بیشتر در ریاضی عمومی (1) گفته میشود طرح شده بود.
متأسفانه 2 سؤال، سؤال 165 و 173 آزمون امسال صد در صد غلط طرح شده بودند كه باید حذف شوند و در یك سؤال دیگر نیز بهتر بود در تایپ گزینهها و یا حداقل نزدیكی گزینهها دقت بیشتری به خرج داده میشد تا داوطلبان عزیز بیجهت اشتباه نكنند! به نظر من طرح سؤالات ریاضی با این وضعیت تفاوتی بین دانشجوی قوی و خوب و یا حتی تفاوتی بین دانشجوی متوسط و ضعیف ایجاد نمیكند و به نظرم طراحان سؤالات رشتههای عمران و مكانیك بسیار بهتر و مناسبتر از طراح رشته MBA سؤال طرح میكنند و در بین سؤالات آنها نیز غلط كمتری وجود دارد!! در مورد این آزمون خیلی تحلیل و بررسی معنی نمیدهد! و فكر میكنم با وجود طرح سؤالات غلط و بودجهبندی نامناسب در اكثر مباحث (مثلاً 3 سؤال از فصل انتگرال و هر سه سؤال از «مبحث مشتق از انتگرال»!!) طراح و یا بازبین نهایی سؤالات ریاضی امسال، نباید دیگر امیدی برای حفظ جایگاه خود داشته باشد!! تا آنجایی كه از نتایج برخی داوطلبان قوی مدرسان شریف اطلاع دارم، درصدهای احتمالی حدود 100، 95 و 91 حداقل برای 10 نفر اتفاق افتاده است و بنابراین پیشبینی من این است كه میانگین درس ریاضی برای رتبههای تكرقمی امسال حداقل 90 باشد. البته این موضوع با در نظر گرفتن حذف سؤالات غلط در نظر گرفته شده است.
زبان تخصصی
سؤالات زبان انگلیسی سال 94(بهمن 93) نیز از 100 سؤال در قالب دستور زبان، واژگان، کلوز تست و درک مطلب تشکیل شده بود. به طور کلی درباره میزان دشواری این آزمون باید گفت که سطح سؤالات نسبت به سال پیش حدود 20 تا 25 درصد سخت تر شده بود که جزئیات آن به شرح زیر است:
در مجموع، 35 سؤال به بخش دستور زبان اختصاص داشت که به دو صورت “سؤالات جای خالی” (20سؤال) و “سؤالات تشخیص ایراد جمله” (15 سؤال) ارائه شده بود. بیشترین سؤالات به مبحث “عبارات وصفی” با 5 سؤال، مباحث “صفت” و “افعال مجهول” هرکدام 4 سؤال و مباحث “عبارات مقایسه ای”، “تطابق فعل و فاعل”، “حروف اضافه”، “اسم”و “وارونگی” هر کدام 2 سؤال را به خود اختصاص دادند و همچنین مباحث مربوط به “قید”، “حشو”، “ساختار شرطی”، “زمان افعال”، “ساختار فعل”، “ساختار موازی”، “حروف ربط همپایه”، “عبارات اسمی”، “حرف تعریف”، “اسم موصول”، “حرف ربط” و در نهایت “اعداد ترتیبی و اصلی” 1 سؤال طراحی شده بود همان طور که بارها ذکر شده، هدف طرح سؤالات زبان انگلیسی این است که سطح زبان داوطلبان حداقل باید بالاتر از سطح intermediate باشد. یعنی شما باید حتماً این مرحله را پشت سر بگذارید تا بتوانید به خوبی از عهده زبان MBA برآیید. البته این سطح در آزمون زبان انگلیسی MBA در حال تغییر است اما حداقل سطح شما باید گذراندن سطح (intermediate) باشد. بخش واژگان این آزمون مطابق با سال های پیش، از 25 سؤال تشکیل شده بود که نسبت به سال گذشته آسانتر و استانداردتر بود. با تسلط کافی به لغات کتب504 absolutely Essential words و Essential words for TOEFL می توانستید به بیش از 70 درصد از واژگان پاسخ دهید، البته خواندن 1100 واژه در پاسخ به سؤالات واژگان نمیتوانست بیتأثیر باشد.
باید متذکر شد که شما در خواندن کتاب لغت حتماً تمام مترادف ها را نیز حفظ کنید و از کنار خواندن مثال های آن به راحتی نگذرید. همین مهم باعث شده است که همه کلماتی که در کتاب زبان انگلیسیMBA مدرسان شریف آمده است به همراه مترادف و مثال باشند و در كنار آن برای تثبیت بیشتر بعد از یکسری واژگان تعدادی تست به همراه پاسخ تشریحی آورده شده باشد. بخش کلوز تست از 15 تست تشکیل شده که بر خلاف سال پیش که در قالب دو متن کوتاه بود، امسال هر 15 تست از یک متن بازاریابی آورده شده است. بخش درک مطلب از 3 متن تشکیل شده است كه هر سه متن، مدیریتی هستند. آزمون خودسنجی دوم و سوم کتاب زبان مدرسان شریف از این نوع متون درک مطلب طراحی شده بود تا شما داوطلبان در برخورد با متون نسبتاً طولانی بتوانید آن ها را به خوبی پاسخ دهید. در نهایت 3 توصیه برای داوطلبان کنکور MBA سال آینده داریم: اول اینکه کلیه تست های بخش دستور زبان کتاب مدرسان شریف را بخوانند و فقط به سؤالات ارشد سال های گذشته اکتفا نکنند. دوم اینکه لغات را همراه با تمام مترادف آنها حفظ کنند و از خواندن مثال مربوطه پرهیز نکند، زیرا مثالها با نکته سنجی انتخاب شده است و توصیه سوم اینکه در کنار هر کتابی که برای زبان انگلیسی MBA میخوانید حتماً زبان تخصصی مدیریت و مدیریت اجرایی به خصوص لغات تخصصی و تست های درک مطلب را به خوبی مطالعه كنید