ادبیات انقلاب
درس ادبیات انقلاب، امسال نیز همانند سال گذشته 20 سؤال را به خود اختصاص داده است. این درس به محتوای اشعار و داستان های فارسی پس از انقلاب اسلامی می پردازد و به عبارتی محتوای آن شامل ادبیات و تاریخ معاصر ایران می گردد. طراحان سؤالات این درس در کنکور امسال در مقایسه با سال های قبل، توجه بیشتری به مباحثی همچون تاریخ ادبیات، تاریخ معاصر ایران و قالب های ادبی داشته اند. از مجموعه 20 سؤال امسال ادبیات انقلاب؛ 7 سؤال به مبحث تاریخ ادبیات ایران،1 سؤال به مبحث تاریخ ادبیات جهان، 2 سؤال به مبحث نقد ادبی، 3 سؤال به مبحث قالب های ادبی، 3 سؤال به مبحث تاریخ معاصر ایران و 4 سؤال به مبحث شناخت فیلم و داستان اختصاص یافته است. لازم است داوطلبان برای موفقیت در این درس به مطالعه دقیق کتبی که اطلاعات جامعی در زمینه انواع شعر و داستان معاصر دارند بپردازند.
زبان عمومی و تخصصی
درس زبان عمومی و تخصصی امسال نیز همانند سال های گذشته دارای 30 سؤال می باشد که 15 سؤال آن به زبان عمومی اختصاص داشته و 15 سؤال دیگر به زبان تخصصی اختصاص دارد. همانند سال گذشته سؤالات زبان عمومی در سه محور واژگان، گرامر و Cloze Passage ارائه شده است. در رابطه با سؤالات بخش واژگان می توان گفت که سؤالات از پراکندگی مناسبی برخوردار بوده اند و بعضی از واژگان از کتاب 504 و کتاب لغات زبان ضروری تافل انتخاب شده و برخی دیگر در سطح بالاتری قرار داشته و از کتاب 1100 انتخاب شده اند. سؤالات زبان تخصصی نیز همانند سال گذشته در قالب درک مطلب با سه متن مجزا که هر کدام 5 سؤال را به خود اختصاص داده اند طرح شده اند. لازم به ذکر است که داوطلبان تنها با استفاده از تکنیک های درک مطلب قادر به پاسخگویی به عمده سؤالات مربوط به این بخش می باشند. در رابطه با سطح دشواری سؤالات این درس نیز باید گفت که سطح دشواری سؤالات امسال تفاوت چندانی با سال گذشته نداشته است و در مجموع متوسط ارزیابی می شود.
عربی
در مجموعه سؤالات امسال درس عربی در قسمت ترجمه تکیه بر روی قرآن و نهج البلاغه بود و در قسمت ترجمه اشعار نیز از کتاب المجانی الحدیثه بهره گرفته شده بود. داوطلبان لازم است برای تسلط بر قسمت ترجمه، حتماً نهج-البلاغه وکتاب المحانی الحدیثه مخصوصاً جلد سوم را به خوبی مطالعه کنند. در قسمت قواعد نیز حتماً بر روی دروس حفظی مانند انواع حالت های مثنی و جمع و قسمت تصغیر و نسبت و عدد تمرکز داشته باشند. برای مطالعه ی قواعد توصیه می شود داوطلبان در وهله اول از کتاب مبادی العربیه و در وهله دوم از کتاب مؤسسه که ترکیبی از کتاب های مبادی العربیه و جامع الدروس العربیه است استفاده کنند و برای تثبیت قواعد تست های فراوانی را حل نمایند تا بتوانند درصد بالایی را در این درس کسب کنند.
تاریخ اسلام
درس تاریخ اسلام امسال نیز همانند سال های گذشته دارای 20 سؤال 97 بوده است. لازم به ذکر است که این درس و درس ادبیات انقلاب اسلامی تنها برای گرایش ادبیات مقاومت ضریب دارند و چنانچه داوطلبی قصد شرکت در این گرایش را ندارد نیازی به پاسخ گویی به سؤالات این دو درس ندارد.
در کنکور 97 نسبت به سال های قبل طراحان توجه بیشتری نسبت به مباحث جنگ های دوران پس از پیامبر و تاریخ حیات پیامبر داشته اند. داوطلبان می توانند برای موفقیت در این درس از کتاب تاریخ اسلام موسسه مدرسان که گزیده ای همراه با تست و نکته از تمامی منابع این درس است بهره ببرند. مباحثی که مربوط به رخدادهای جهان مسیحیت و تاریخ ادبیات و شعر اعراب می شود نیز مورد سؤال است و بهترست برای کسب درصد بالاتر مطالعه شود.
کلیات مسایل ادبی
در سؤالات امسال درس کلیات تعداد سؤالات حفظی نسبت به سؤالات مفهومی بسیار کاهش یافته است. علی رغم این که در سال های اخیر تعداد زیادی از سؤالات این بخش به درس تاریخ ادبیات اختصاص داده می شد، امسال طراحان با تغییر رویکرد، سهم درس هایی چون عروض و بلاغت را در بخش کلیات ادبی افزایش داده اند. لذا از دروس عروض و قافیه و بیان و بدیع نسبت به گذشته سؤالات بیشتری طرح شده است. در بخش دستور زبان فارسی، طراحان توجه ویژه ای به «دستور تاریخی» داشته اند و سعی کرده اند مباحث مختلف دستور را در بافت تاریخی آن و ضمن ابیات و جملات برگزیده شده از متون کهن ادب پارسی، مورد پرسش قرار دهند. نکته دیگر آن که روش طراحی سؤالات عروض و قافیه نیز در کنکور امسال تغییر کرده است. امسال طراحان سعی کرده اند سؤالات این درس را از صورت ساده گذشته که فقط به نام بحر توجه داشت خارج نمایند و با مورد سؤال قرار دادن وزن و بحر یا دوگانه خوانی اوزان سؤالات پیچیده تری پیش روی داوطلبان قرار دهند.
نثر فارسی
در درس نثر فارسی هر ساله ٣٠ سؤال مطرح شده است ولی در کنکور امسال این تعداد به ٢٥ سؤال تقلیل یافت. امسال در این درس تعداد سؤالات مفهومی افزایش یافته و سطح دشواری سؤالات بالاتر از سال گذشته می باشد و این امر بر لزوم دقت در مطالعه متون می افزاید. باید توجه داشت که كم شدن تعداد سؤالات سبب افزایش ضریب تأثیر هر سؤال می گردد. از حیث پراکندگی سؤالات در منابع مختلف باید گفت که تعداد سؤالات تركیبی از منابع كمابیش حفظ شده و طراحان امسال نظری هم به منابع جنبی داشته اند. سال قبل بیشتر سؤالات به کتاب های كلیله و دمنه و گلستان سعدی اختصاص داشته اند اما امسال تعداد سؤالات كلیله و دمنه از ٨ سؤال به ٥ سؤال کاهش یافته و به منابع فرعی چون سیاست نامه، قابوس نامه و مرصادالعباد نیز توجه بیشتری شده است.
لازم به ذكر است که طراحان سؤالات این درس امسال بیشتر مفاهیم را مورد سؤال قرار داده اند و حفظ لغات و عبارات کمتر مورد توجه طراحان واقع شده و تمركز آنان بیشتر بر تحلیل و درك ادبی بوده است. لازمست داوطلبان گرامی توجه داشته باشند كه كثرت منابع مورد مطالعه به تنهایی كافی نبوده و آنچه اهمیت دارد دقت در مطالعه و توجه به محتواست. از میان منابع مختلفی که برای این درس وجود دارد كلیله و دمنه و گلستان سعدی همچنان در صدر توجه طراحان سؤال قرار داشته و پس از آن ها چهارمقاله و تاریخ بیهقی مورد توجه بیشتری واقع شده اند.
نظم فارسی
درس نظم فارسی همه ساله ٣٠ سؤال را به خود اختصاص داده است اما سؤالات امسال این درس به ٣٣ سؤال افزایش یافته است. در کنکور امسال نظم فارسی بیشتر از نثر فارسی مورد توجه واقع شده و تمركز منابع در این درس با تحولاتی همراه بوده است. همانند سال قبل از میان منابع اصلی، مثنوی بیشترین تعداد سؤال را به خود اختصاص داده است و علاوه بر منابع اصلی، منابع فرعی مانند حدیقه سنایی و منطق الطیر نیز مورد توجه طراحان قرار گرفته اند. در این درس امسال تعداد سؤالات تركیبی كه به طور مشترك از چند منبع طرح می شوند نیز بیشتر از سال های قبل بوده است.
امسال در این درس با یک شیوه جدید در طراحی سؤال نیز مواجه بوده ایم بدین ترتیب که ابتدا چند بیت از مثنوی عنوان شده و سپس٢ سؤال در رابطه با آن ابیات مطرح شده است. این در حالی است كه در سال های قبل هر سؤال، بیت یا مصراع مستقل مربوط به خود را داشته است.
با توجه به پراكندگی سؤالات در منابع اصلی و فرعی مختلف، لازم است داوطلبان عزیز در كنار فصول مهم تر كتاب نظم فارسی مدرسان شریف که هر فصل خود به یکی از منابع اصلی کنکور اختصاص دارد به فصولی که به منابع فرعی کنکور اختصاص دارند نیز توجه داشته باشند یا منابع مربوطه را مطالعه نمایند. سطح دشواری سؤالات این درس نیز تقریباً همانند سال قبل بوده است و از جهت تغییر محسوسی به چشم نمی خورد. لازم به ذکر است که در این درس هر ساله تعداد سؤالات حفظی رو به كاهش بوده و به سؤالات مفهومی از منابعی چون حافظ، سعدی و مثنوی افزوده می شود.