آمار و روشها و فنون برنامهریزی
از مقایسه سؤالات کنکور سراسری سال 1397 در درس آمار، با سال 1396 در این درس، میتوان دریافت که سؤالات سال 1397 هم در قسمت روش تحقیق و هم در سایر بخشها به مراتب دشوارتر است.
اگر چه تمامی سؤالات از داخل منابع کنکور طراحی شدهاند و میتوان در صورت دقت و مطالعه کافی به تمام آنها پاسخ صحیح داد لیکن پاسخ به برخی سؤالات نیازمند زمان بسیاری بوده و نسبتا دشوار است. همچنین این نکته را باید افزود که بودجهبندی سؤالات تغییر چندانی نداشته اما در کنکور امسال به تعداد سؤالات مفهومی و محاسباتی افزوده شده است.
اگرچه منابع و آزمونهای مدرسان شریف در این درس با سؤالات کنکور سراسری در بخشهای مختلف مشابهت و مطابقت زیادی داشته است لیکن در سالهای اخیر قسمتی تحت عنوان روش تحقیق به سؤالات کنکور در این درس افزوده شده است که منابع مذکور توجهی به این نکته ندارند. و برای موسسه مدرسان شریف ارتقاء در این درس و این رشته، توجه به این نکته ضروری است.
تاریخ شهر و شهرسازی
از مقایسه درس تاریخ در کنکور سراسری 1397 با این درس در سال 1396 میتوان دریافت که سطح سؤالات به ویژه در قسمت تاریخ ایران و جهان، مشکلتر به نظر میرسد. همچنین بر مبحث سیر اندیشهها در شهرسازی در کنکور سال 1397 تأکید بیشتری شده و تعداد سؤال بیشتری را در این زمینه به خود اختصاص داده است.
همچنین از مقایسه این 2 کنکور میتوان دریافت که نسبت تعداد سؤالات حفظی به سؤالات مفهومی و یا محاسباتی تغییر چندانی نداشته است. این نکته را نیز باید افزود که اگرچه برخی از سؤالات کنکور 1397 در این درس شاید کمی غیراستاندارد و بیش از حد دشوار به نظر برسد، اما داوطلبین با دقت و مطالعه کامل مباحث میتوانستند تقریبا به تمامی سؤالات پاسخ دهند.
در مورد میزان مشابهت سؤالات با آزمونها و منابع مدرسان شریف نیز باید گفت که مشابهت نسبی در این زمینه مشاهده میشود و تلاش این موسسه در این زمینه، موفقیتآمیز به نظر میرسد. هرچند که بهنظر میرسد مطالب و منابع این موسسه در زمینه تاریخ ایران و جهان نیاز به تکمیلشدن و به روزرسانی نسبی دارد.
زبان عمومی و تخصصی
از مقایسه سؤالات زبان کنکورهای سراسری 1396 و 1397 با یکدیگر می توان دریافت که در مجموع به لحاظ ساختاری، تعداد تستها (10 تست لغت، 5 تست گرامر و 15 تست درک مطلب) و سطح دشواری سؤالات و…، تقریبا شرایط یکسانی حکم فرما است. بدین شکل که در قسمت لغات، میزان دشواری سؤالات در 2 کنکور تقریبا یکسان است.
لیکن در قسمت گرامر سؤالات کنکور 1396 و در قسمت متن، سؤالات کنکور سراسری 1397، دشوارتر میباشد. اما در مجموع میتوان گفت که سطح سؤالات زبان در سال 1397 تقریبا متوسط می باشد. همچنین این نکته را نیز باید اضافه کرد که هیچ کدام از سؤالات مطرح شده در کنکور امسال در درس زبان، غیرقابل حل نبوده و داوطلبان با مطالعه جامع همه مباحث میتوانستند به تمامی سؤالات پاسخ صحیح دهند.
اگرچه منابع و آزمونهای مدرسان شریف در درس زبان انگلیسی در این رشته کامل به نظر میرسد اما از آنجا که تنوع سؤالات در این درس بسیار بالا میباشد به داوطلبین کنکور در این رشته توصیه میشود که در صورت امکان حتماً کتاب زبان تخصصی برنامه ریزی شهری و کتاب 1100 واژه انگلیسی را در کنار این منابع مطالعه کنند.
مباحث عمومی شهرسازی ایران
از مقایسه سؤالات مربوط به مباحث عمومی شهرسازی ایران در کنکور سراسری 1397 با سؤالات سال 1396 میتوان دریافت که سؤالات کنکور1397، به مراتب راحتتر از سال قبل بوده و میتوان گفت که با مطالعه دقیق همه مباحث توسط داوطلب، وی میتوانست به حدود 100درصد مطالب پاسخ صحیح دهد.
در کنکور امسال تعداد سؤالات حفظی، نسبت به سال قبل، افزایش داشته و تنها 2 سؤال از 30 سؤال مطرح شده، مفهومی و یا محاسباتی میباشند. همچنین از مقایسه سؤالات این 2 کنکور میتوان دریافت که از تعداد سؤالات مربوط به طرحها و قوانین شهرسازی در کنکور 1397 به نسبت سال قبل کاسته شده و بر سایر مباحث (بافتفرسوده، تراکم، محیط زیست و…) تأکید بیشتری شده است.
تعداد بالایی از سؤالات مطرح گردیده در این درس در کنکور سال 1397، از منابع و آزمونهای مدرسان شریف میباشد که این موضوع کیفیت این منابع و آزمونها را به خوبی به تصویر میکشد. بعد از این منبع میتوان به کتاب مجموعه مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، به عنوان منبعی مهم در طرح سؤالات این بخش، اشاره کرد.
مبانی نظری برنامهریزی شهری، منطقهای و مدیریت شهری
از مقایسه کنکور سالهای 1396 و 1397 با یکدیگر، میتوان دریافت که در کنکور سال 1397، سؤالات در این درس کمی مشکلتر به نظر میرسد. همچنین در کنکور 1397 تأکید بیشتری بر مدلهای برنامهریزی منطقهای بهجای تعاریف و مفاهیم برنامهریزی منطقهای شده است. در این کنکور داوطلبان میتوانستند با مطالعه دقیق همه مباحث، به حدود 90 درصد سؤالات پاسخ صحیح دهند. تعداد سؤالات حفظی و مفهومی نسبت به کنکور قبل تغییری نداشته است.
انتظار میرود برای کنکورهای سالهای بعد، منابع مدرسان شریف و آزمونهای مربوطه در این رشته، در بیان مطالب در درس مبانی نظری برنامهریزی شهری، دقت و کوشش بیشتری داشته و نظریهها و مدلهای بیشتری را مطرح کرده و آموزش دهد.