اصلاح نباتات
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 رشته بیوتکنولوژی در کشاورزی، در درس اصلاح نباتات، بودجهبندی طرح تست از قسمتهای خودناسازگاری، نرعقیمی، وراثت پذیری، اصلاح گیاهان خودگشن و دگرگشن، پلی پلوئیدی، آپومیکسی، اصلاح خصوصی بوده است. بر خلاف سال 93 از مبحث اصلاح خصوصی بیشترین سوالات آمده بود درحالی که درسال 93 که تأکید اصلی به روی اصلاح گیاهان خودگشن و دگرگشن بود .
سطح سوالات سال 94 از سوالات سال 93 بالاتر ولی از سال 92 پایینتر بودن لازم است که تعداد سوالات مفهمومی در این درس به مراتب بیشتر است و باید برای پاسخ دادن به قسمت اعظم سوالات به مطالب کامل مسلط بود.
آفات و بیماری های گیاهی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 (بهمن ماه سال 93) رشته بیو تکنولوژی، در درس آفات و بیماریهای گیاهی منابع مربوط به بخش بیماریهای گیاهی علاوه بر کتاب قارچ شناسی و بیماریهای گیاهی دکتر الهینیا دانشگاه گیلان جزوات دانشگاه شیراز برای بخش بیماری شناسی جهت مطالعه لازم است و در مورد بخش آفات علاوه بر کتاب حشرهشناسی دکتر اسماعیلی جزوات حشره ناسی دانشگاه تهران نیز لازم و ضروری است.
در سال 94 از قسمت آفات باغی نسبت به سال گذشته کمتر سوال طرح شده است، و بیشتر به بحث کنترل آفات پرداخته شده. از قسمت ویروس های گیاهی بیشتر سوال طرح شده ولی از قسمت قارچ شناسی به نسبت سال گذشته کمتر سوال طرح شده است. در سال 94 از قسمت کنترل بیولوژیک و کنترل ژنتیکی سوال طرح شده در صورتی که در سال 93 از این مباحث سوالی طرح نشده بود. در سال 94 درصد سوالات حفظی بیشتر بوده است. از بخش نماتد نیز سوال در سال 93طرح نشده است در حالیکه در سال 94 دو سوال طرح شده است.
بیوشیمی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 (بهمن ماه سال 93) رشته بیوتکنولوژی کشاورزی، در درس بیوشیمی به طور کلی سولات سال 94 برای اولین سال در سالهای اخیر به سمت ژنتیک مولکولی عدول کرده طوری که بیش از 7 سوال از ژنتیک مولکولی آمده است، لذا داوطلبان عزیز میبایست به مباحث ژنتیک مولکولی اهتمام بیشتری به خرج بدهند.
از فصل بازها و اسید سال 94 دو سوال آمده است در صورتی که سال 93 از این فصل سوال نیامده بود، با بررسی سنوات گذشته میتوان به این نتیجه رسید که از این فصل یک سال در میان دو سوال طراحی میشود. فصل کربوهیدرات و متابولیسم آنها؛ این فصل از اهمیت بسزایی برخوردار هست و هر ساله بیش از 7 سوال از آن طراحی میشود کتاب لنینجر کفایت میکند.
ساختمان و اعمال آمینواسیدها و پروتئینها؛ این فصل نیز از اهمیت بسزایی برخوردار هست و به همراه فصل کربوهیدرات بیش از 60 درصد سوالات را در بردارند گمان میرود که توجه طراحان در دو سال اخیر به این مباحث دو چندان شده است. متابولیسم ترکیبات نیتروژن؛ این مبحث توجه چندانی به آن نمیشود. لیپیدها و متابولیسم آنها؛ این مباحث سال 94 هیچ گونه سوالی از آن طراحی نشده اما نباید غافل شد که سال 93 شش سوال از آن طراحی شده، هرچند به نظر میآید امسال طراحان رویه استاندارد را رعایت نکرده اند . اما در کل فصل بسیار مهمی است و كتاب لنینجر توصیه میشود.
دو فصل آنزیمها و غشا هر ساله 3 الی 5 سوال از آنها طراحی میشود که البته باید گفت فصل آنزیمها مهمتر است و چکیده پروین پاسالار کفایت میکند. ساختمان نوکلئوتیدها، همانندسازی، رونویسی و ترجمه؛ این فصول در این چند سال اخیر و علی الخصوص سال 94 توجه زیادی به انها شده به طوری که بیش از 7 سوال از آنها طراحی شده است. در نهایت می توان گفت که سال 94 سوالات استاندارد لازم را نداشتند.
زبان تخصصی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 94 (بهمن 93) از 15 سوال درس زبان تخصصی همانند سال گذشته 3 سوال از فصل واژگان و 12سوال از فصل درک مطلب طرح شده بود. زبان تخصصی در سال 94 از 3 متن تخصصی تشکیل شده بود و از سطح استانداردی برخوردار بود.
ژنتیک
در آزمون کارشناسی ارشد سال 94 رشته بیوتکنولوژی در کشاورزی، در درس ژنتیک، بودجهبندی طرح تست از قسمتهای مبنای زیست شیمیایی وراثت و تقسیم سلولی، ژنتیک مندلی، اثر متقابل ژنی،پیوستگی و ترسیم نقشه کروموزومی،ژنتیک جنسیت، ژنتیک کمی و جمعیت، سیتوژنتیک، ژنتیک میکروارگانیسمها و سیتوپلاسمی، مبنای زیست شیمیایی وراثت و ژنتیک مولکولی،مهندسی ژنتیک و نشانگرهای مولکولی بوده است.
بر خلاف سال 93 از مبحث ژنتیک مولکولی برخلاف سالهای قبل تعداد سوال کمی آمده بود که این نشان می دهد داوطلبان از این پس باید توجه بیشتری به ژنتیک کلاسیک داشته باشند بر خلاف سال 93 که تاکید اصلی و قسمت اعظم سوالات به صورت مفهومی بودن سال 94 بیشتر جنبه حفظ کردنی داشتن سطح سوالات سال 94 از سوالات سال 93 بالاتر ولی از سال 92 پایین تر بودن لازم است که تعداد سوالات مفهومی در این درس به مراتب کمتر بوده و با خواندن متن صحیح دروس میتوان به قسمت اعظم سوالات پاسخ داد.
- بیشتر سوالات از كتابهای دکتر یزدی و صمدی ژنتیک استانسفیلد و ژنتیک دکتر میرلوحی طرح شده بود.
فیزیولوژی
فصل اول ساختمان سلول و گیاه این فصل مطالب مختصر و مفیدی در جزوه دکتر راهنما دارد که برای آن کفایت میکند.
فصل فتوسنتز این فصل به شدت توصیه میشود که از جزوه دکتر راهنما استاد دانشگاه چمران مطالعه شود. ناگفته نماند که جزوه مدرسان شریف جزوهای بسیار خوب هست این فصل هر ساله 8 الی 9 سوال از آن طراحی میشود که از لحاظ سختی تفاوت چندانی ندارند در صورت عدم دسترسی به جزوه دکتر راهنما و مدرسان شریف، کتاب هاپکینز جلد اول ترجمه دکتر احمدی توصیه میشود.
- فصل تنفس: این فصل نیز مانند فصل فتوسنتز هست و هر آنچه در مورد فتوسنتز گفته شد در مورد آن صدق میکند.
- انتقال مواد از عرض غشا: هر ساله از این فصل یک سوال و حداکثر دو سوال طراحی میشود.
- انتقال و توزیع مواد فتوسنتزی: این فصل مهمی هست و هر ساله 3 الی 4 سوال از آن طراحی میشود کتاب هاپکینز کفایت میکند.
- روابط آبی گیاه، این فصل هر ساله مولفان توجه بیشتری به آن میکنند و هر ساله سوالات بیشتر با تنوع بیشتر از آن طراحی میشود.
- فصل آنزیمها به طور کلی سالانه یک الی دو سوال از آن طراحی میشود و کتب ذکر شده در متن، مباحث آن را در بردارند.
فصل گیاهان و نیتروژن؛ طراحان سوال در دو سوال اخیر در قسمت فیزیولوژی از آن سوال طراحی نمیکنند بلکه سوالات این مباحث را در بیوشیمی طرح میشود. توصیه میشود از کتاب هاپکینز یا جزوه دکتر راهنما همینطور مدرسان شریف مطالعه شود. - مواد تنظیم کننده رشد و هورمونها: در صورت داشتن زمان داوطلب این فصل را میتواند از کتاب گاردنر نیز مطالعه کند، در غیر این صورت کتب ذکر شده در متن كفایت میكنند.
- مباحث فیتوکرومها و رشد و نمو نیز این مباحث 2 الی 3 سوال سالانه طراحی میشود که هاپکینز و در صورت لزوم و یا مدرسان شریف اكتفا میكند.