حقوق اداری
برخلاف سالهای گذشته که از سؤال 156 تا 170 به درس حقوق اداری در آزمون کارشناسیارشد رشته حقوق اختصاص مییافت، درسال 1402از سؤال 151 تا 165 به این درس اختصاص یافته است. اما تعداد سؤالات همان 15 سؤال است. سؤالات از حیث کیفی تفاوت چندانی با سؤالات سالهای قبل ندارد و پیچیدگی و سبک طراحی سؤالات به همان شیوه سال گذشته است. همچنین از حیث کمی نیز سؤالات بیشتر از قسمت قوانین مربوط به درس حقوق اداری طراحی شده است. بنابراین تسلط بر قوانینی همچون قانون دیوان عدالت اداری و قانون مدیریت خدمات کشوری لازم و ضروری است. همچنین سایر سرفصلهای حقوق اداری نیز مورد توجه طراحان سؤال قرار گرفته و به تناسب از این مطالب نیز سؤال طراحی شده است. مطالعه کتاب حقوق اداری انتشارات مدرسان شریف و کتاب دوجلدی حقوق اداری دکتر محمد امامی و دکتر کوروش استوار سنگری برای پاسخ به سؤالات این درس ضروری است.
حقوق بینالملل خصوصی
برخلاف سالهای گذشته در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حقوق از سؤال 196 تا 21 به سؤالات درس حقوق بینالملل خصوصی اختصاص یافته است، اما تعداد سؤالات طراحی شده همان 15 سؤال است. از حیث کیفی سؤالات اگرچه از نظر پیچیدگی و مفهومی بودن نمره قبولی را کسب میکند اما به نسبت سؤالات سال گذشته راحتتر طراحی شده است و از دشواری کمتری برخوردار است. با وجود این سؤالات این سال نیز کمتر دارای جنبه حفظی است و برای پاسخگویی به سؤالات این سال نیز مطالعه کتب حقوق بینالملل خصوصی انتشارات مدرسان شریف، تابعیت و اقامتگاه دکتر محمود سلجوقی، تعارض قوانین دکتر نجادعلی الماسی و نیز مطالعه مواد قانونی مرتبط با درس حقوق بینالملل خصوصی در قانون مدنی لازم و ضروری است. از حیث کمی نیز بیشتر سؤالات از قسمتهای «تابعیت» (7سؤال) و «کلیات تعارض قوانین» (6 سؤال) طراحی شده است، لذا مطالعه عمیق و دقیق این سرفصلها لازم و ضروری است.
حقوق بینالملل عمومی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حقوق برخلاف رویه سالهای گذشته سؤالات درس حقوق بینالملل عمومی از سؤال 131 تا سؤال 150 طراحی شده است، اما همچنان تعداد سؤالات اختصاص یافته به این درس در آزمون کارشناسیارشد حقوق تعداد 20 سؤال است. از حیث کیفی سؤالات این درس به نسبت سؤالات طراحی شده در سال 1401 اندکی متفاوت بوده و بیشتر سؤالات جنبه حفظی دارند. بنابراین از سؤالاتی که جنبه مفهومی و مسئلهمحور داشته و یا اینکه مرتبط با مسائل روز دارای بعد حقوقی بینالمللی باشد اجتناب نشده است. باوجود این به منظور پاسخ دادن به سؤالات این درس مطالعه کتاب حقوق بینالملل عمومی انتشارات مدرسان شریف لازم و ضروری است. همچنین از حیث کمی نیز برخلاف سال گذشته از اکثر سرفصلهای درس حقوق بینالملل عمومی سؤال طراحی شده است، لذا به منظور پاسخگویی باید به اکثر مطالب این درس تسلط کافی وجود داشته باشد.
حقوق تجارت
مطابق روال سالهای گذشته آزمون کارشناسیارشد رشته حقوق، تعداد 15 سؤال به درس حقوق تجارت اختصاص یافت. با وجود این سؤالات درس حقوق تجارت در آزمون کارشناسیارشد 1402 از سؤال 46 شروع شده و سؤال 60 به پایان رسیده است. سؤالات این سال از حیث کیفی اندکی از سالهای گذشته دشوارتر شده و از پیچیدگی بیشتری برخوردار است به نحوی به سؤالات حفظی کمتر توجه شده و حتی سؤالات طراحی شده از قسمت حقوق شرکتهای تجاری که بیشتر جنبه حفظی دارند نیز سؤال مفهومی طراحی شده است. برای پاسخ به این سؤالات علاوه بر تسلط به نص مواد قانونی مطالعه کتب حقوق تجارت انتشارات مدرسان شریف و کتب حقوق تجارت دکتر ربیعا اسکینی لازم و ضروری است. از حیث کمی نیز مطابق سالهای گذشته به تناسب سؤال طراحی شده است به نحوی که از قسمت معاملات تجاری تعداد 3 سؤال، از قسمت شرکتهای تجاری تعداد 7 سؤال، از قسمت اسناد تجاری تعداد 2 سؤال و از قسمت ورشکستگی تعداد 3 سؤال طراحی شده است.
حقوق جزای اختصاصی
برخلاف سالهای گذشته سؤالات درس حقوق جزای اختصاصی کارشناسیارشد 1402 از سؤال 111 تا 130 اختصاص یافته است، اما در تعداد سؤالات تغییری ایجاد نشده و تعداد همان 20 سؤال است. در این سال نیز همانند آزمون کارشناسیارشد 1401 به قوانین خاص توجه ویژهای شده است به نحوی که در این سال، 60 سؤال از قوانین خاص جرایم رایانهای پولشویی، نحوه اجرای محکومیت مالی و قانون حمایت از خانواده طراحی شده است. سطح کیفی سؤالات همانند سالهای گذشته است و در این سال نیز باید به نص مواد قانونی علیالخصوص از مواد 498 تا 725 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی توجه بیشتری کرد. همچنین در این سال از قسمت حدود نیز 3 سؤال طراحی شده است که بیشتر جنبه حفظی دارند. از قسمت جرایم علیه اشخاص تعداد 9 سؤال، از قسمت جرایم علیه اموال و مالکیت تعداد 2 سؤال و از قسمت جرایم علیه امنیت تعداد 3 سؤال طراحی شده است. برای پاسخ به این سؤالات مطالعه قوانین خاص، کتاب حقوق جزای اختصاصی دکتر میرمحمد صادقی و کتاب حقوق جزای اختصاصی انتشارات مدرسان شریف الزامی است
حقوق جزای عمومی
برخلاف سالهای گذشته سؤالات 96تا 110 به جزای عمومی آزمون کارشناسیارشد سال 1402 مجموعه حقوق اختصاص یافته، اما تعداد سؤالات تغییر نکرده و همان 15 سؤال است. سؤالات به نسبت سال گذشته دشوارتر شده است، علت دشواری نیز این است که مواد قانونی طرح سؤال قرار گرفته که تاکنون به آن توجه نشده است. مثلاً از مبحث نحوه مجازات جرایم اقتصادی و یا تعزیرات منصوص شرعی سؤالاتی طرح شده است و این نشان میدهد طراح سؤال از این به بعد به مواد قانونی کمتر توجه شده نیز نظر داشته و از آن سؤالاتی طراحی میکند. پراکندگی سؤالات و سطح کیفی آن مناسب است به نحوی که از ماده 1 تا88 ،تعداد 7 سؤال و از سؤال 89 تا 159، تعداد 7 سؤال و از قسمت مکاتب، یک سؤال طراحی شده است. طراح به قوانین خاص و مواد 160تا 216 قانون مجازات اسلامی توجهی نداشته و در صورت مطالعه کتاب انتشارات مدرسان شریف و کتاب جزای عمومی دکتر الهام و اردبیلی امکان پاسخگویی به اکثر سؤالات وجود دارد.
حقوق مدنی
در آزمون کارشناسیارشد حقوق سال 1402 مطابق با روال سالهای گذشته تعداد 20 سؤال به درس حقوق مدنی اختصاص یافته است. با وجود این با عنایت به کاهش تعداد سؤالات درس متون حقوقی به 20 سؤال، حقوق مدنی از سؤال 26 شروع و تا سؤال 45 ادامه یافته است. سطح کیفی سؤالات همانند سال گذشته از پیچیدگی برخوردار است. سؤالات کاملاً مسئلهمحور بوده و تحلیلی است و جنبه حفظی ندارد. اگرچه تسلط نسبت به نص مواد قانونی لازم است از نظر کیفی نیز در این سال تأکید بیشتر بر قراردادها (حقوق مدنی 3) بوده است. البته از سایر قسمتها نظیر نکاح (حقوق خانواده ـ مدنی 5)، اشخاص و محجورین (حقوق مدنی1)، ارث (حقوق مدنی 8) و عقود معین1 و 2 نیز همانند سالهای گذشته طراح سؤال علاقهای به طراحی سؤال از قسمت قوانین خاص نداشته است. به منظور پاسخ به سؤال این درس مطالعه کتب حقوق مدنی انتشارات مدرسان شریف و قانون مدنی در نظم حقوق کنونی دکتر کاتوزیان ضروری است.
آیین دادرسی مدنی
تعداد سؤالات طراحی شده برای درس آیین دادرسی مدنی در آزمون کارشناسیارشد حقوق 1402، مطابق با روال سالهای گذشته تعداد 15 سؤال بوده است. سطح کیفی سؤالات تفاوت چندانی با سؤالات سالهای گذشته ندارد به نحوی که میتوان گفت سطح سؤالات نسبتاً پیچیده است. البته در تفاوت با سؤالات سال گذشته اینکه تعدادی از سؤالات تنها دارای جنبه حفظی بوده است. از حیث کمی نیز سؤالات متناسب بوده و به تناسب از اغلب سرفصلهای مربوط به درس آیین دادرسی مدنی سؤال طراحی شده است. همچنین در این سال نیز به قوانین خاص توجه ویژه شده است به نحوی که تعدادی از سؤالات به این قوانین نظیر قانون انتظامی قضات قانون دیوان عدالت اداری و …. طراحی شده است. به منظور پاسخگویی به این سؤالات نیز تسلط نسبت به متن و نص مواد قانونی لازم و ضروری بوده و مطالعه کتاب آیین دادرسی مدنی انتشارات مدرسان شریف نیز تأکید میشود.
آیین دادرسی کیفری
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حقوق مطابق روال سالهای گذشته 15 سؤال به درس آیین دادرسی کیفری اختصاص یافت با این تفاوت که از سؤال 211 تا 225 سؤالات این درس مطرح شده است درحالیکه در سالهای گذشته سؤالات آیین دادرسی کیفری از سؤال 216 تا 230 بود. سؤالات 1402 آیین دادرسی کیفری از سؤالات سالهای 1401 و 1399راحتتر بوده و تقریباً همانند سؤالات 1400 بود. باوجود این اکثر سؤالات طراحی شده از مبحث صلاحیت بازپرس طراحی شده است به نحوی که 6 سؤال از این قسمت طراحی شده است. درصورت تسلط داوطلب نسبت به نص مواد قانونی امکان پاسخگویی به اکثر سؤالات وجود دارد و سؤالات طراحی شده از پیچیدگی کمتری نسبت به سال 1401 برخوردار است. برای پاسخ به این سؤالات مطالعه کتاب آیین دادرسی کیفری انتشارات مدرسان شریف مناسب است و به راحتی با مطالعه نص ماده قانونی و نکات و حل تستهای مربوطه امکان پاسخگویی به اکثر سؤالات وجود دارد. همچنین در این سال از قسمت ادله اثبات نیز سؤال طراحی شده است
زبان تخصصی
در آزمون کارشناسیارشد 1402 برعکس سالهای قبل، تعداد متون از شش متن به پنج متن و تعداد سؤالات از 30 سؤال به 25 سؤال کاهش یافته بود. طبق معمول از هر متن پنج سؤال درک مطلب داشتیم. از هر متن یک سؤال مرجع ضمیر و یک سؤال معنی واژگان طراحی شده بود؛ یا به عبارتی 10 سؤال معنی واژگان و مرجع ضمایر داشتیم که تعداد قابلتوجهی است. بقیه سؤالات هم به مراتب سادهتر از سالهای پیش بودند و امسال انتظار میرود درصد داوطلبان در این درس بالاتر از سالهای قبل باشد. به علت شباهت سؤالات با سالهای قبل، به داوطلبان سال بعد توصیه میشود حتماً کتاب زبان تخصصی حقوق مدرسان شریف، خصوصاً فصل مهارتهای درک مطلب و سؤالات سالهای قبل را مطالعه کنند
متون فقه
از درس متون فقه در آزمون حقوق کارشناسیارشد سال 1402به تعداد 20 سؤال طراحی شده است. برخلاف سالهای گذشته که سؤالات 80 تا 100به این درس اختصاص مییافت، در این سال سؤالات 75 تا 95 به درس فقه اختصاص یافته است. سطح کیفی سؤالات تقریباً دشوار است و تفاوتی با دشواری سؤالات سال 1401 ندارد. درواقع سؤالات این سال نیز مفهومی و تحلیلی بوده و جنبه حفظی ندارد. داوطلبان باید معانی کلمات عربی را به منظور درک جمله و عبارات به کار رفته را به منظور پاسخ به سؤالات بلد باشد. بنابراین مطالعه کتاب تحریرالروضه و کتاب متون فقه انتشارات مدرسان شریف ضروری است. همچنین سطح کمی سؤالات نیز تقریباً متناسب است به نحوی که از بسیاری از مباحث سؤال طراحی شده است، البته قسمت متاجر بیشتر از مباحث دیگر مورد توجه طراحان قرار گرفته است. مباحث مورد سؤال وصیت، متاجر، اجاره، وکالت، شفعه، جعاله، ضمان، رهن، نکاح، ارث، طلاق، حدود، حواله و دیات است.
حقوق اساسی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حقوق برخلاف سالهای گذشته از سؤال 160 تا 180 به درس حقوق اساسی اختصاص یافتهاست، اما تعداد سؤالات طراحی شده برای این درس همان 15 سؤال است. سؤالات این درس نسبت به سالهای گذشته متفاوت است، برخی سؤالات جنبه مفهومی یافته و صرفاً جنبه حفظی ندارند. لذا میتوان سؤالات این سال را نسبت به سؤالات سالهای گذشته دشوارتر ارزیابی کرد. همچنین از حیث کمی نیز از اکثر سرفصلهای حقوق اساسی سؤال طراحی شده با این تفاوت که به مباحث کمتر توجه شده در سالهای گذشته بیشتر توجه شده است. برای پاسخ به سؤالات این درس در سال 1402 مطالعه کتب بایستههای حقوق اساسی دکتر قاضی شریعتپناهی، حقوق اساسی انتشارات مدرسان شریف و حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران تألیف دکتر هاشمی لازم است.
حقوق مدنی (تعهدات)
برخلاف آزمونهای سال گذشته، در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حقوق، از سؤال 181 تا سؤال 195 (15 سؤال)به درس حقوق مدنی (تعهدات) اختصاص یافته است. سؤالات از حیث کیفی و مفهومی دارای پیچیدگی بوده به نحوی که اکثر سؤالات به صورت مسئله طراحی شده و جنبه حفظی ندارد و کاملاً مفهومی است. سؤالات این سال نسبت به سالهای گذشته بسیار دشوار شده است. از حیث پراکندگی کمّی نیز سطح سؤالات مطلوب بوده و از اکثر سرفصلهای این درس سؤال طراحی شده است به نحوی که میتوان گفت بیشترین تأکید طراحان سؤال از قسمت حقوق مدنی 3 بوده است. برای پاسخگویی به سؤالات این درس مطالعه کتاب حقوق مدنی انتشارات مدرسان شریف و کتب حقوق مدنی 3 و عقود معین 1 و 2 دکتر ناصر کاتوزیان ضروری است.
حقوق جزا و آیین دادرسی کیفری
برخلاف سالهای گذشته در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 درس حقوق جزا و آیین دادرسی کیفری از سؤال 226 شروع و تا سؤال 240 ادامه یافته است، اما تعداد سؤالات تغییری نداشته است. سطح کیفی سؤالات از سال 1401 آسانتر شده و بیشتر نص مواد قانونی مورد تأکید طراحان سؤال بوده است. برای پاسخگویی به اکثر سؤالات مطالعه کتب آیین دادرسی کیفری، حقوق جزای عمومی و حقوق جزای اختصاصی مدرسان شریف و مطالعه و تسلط بر نص مواد قانونی کفایت میکند. در این سال و در درس حقوق جزای اختصاصی از مباحثی سؤال طراحی شده است که در سالهای گذشته کمتر به آن توجه شده است. به عنوان مثال از مبحث ربا، سوگند کذب، اجرای احکام کیفری از درس آیین دادرسی کیفری از جمله مباحثی است که برای نخستینبار مورد توجه طراحان سؤال قرار گرفته است. مطابق روال سالیان گذشته به هرکدام از دروس جزای عمومی، جزای اختصاصی و آیین دادرسی کیفری، 5 سؤال اختصاص یافته است.
حقوق سازمانهای بینالملل
تعداد سؤالات درس سازمانهای بینالملل رشته حقوق در آزمون کارشناسیارشد سال 1402، همانند سال گذشته 15 سؤال است. اما برخلاف سالهای گذشته که از سؤال 246 تا 260به درس حقوق سازمانهای بینالملل اختصاص مییافت در این سال از سؤال 241 تا 255 طراحی شده است. بیشتر سؤالات این سال نیز از قسمتهای کلیات سازمان ملل متحد و سازمانهای بین دولی یا بین منطقهای طراحی شده و سؤالات از حیث کمی از تناسب خوب و مناسبی برخوردارند. سطح کیفی سؤالات نیز خوب است و تفاوت چندانی از حیث دشواری سؤالات نسبت به سالهای گذشته وجود ندارد، اما از تعداد سؤالاتی که صرفاً جنبه حفظی داشته و نیازمند تسلط کامل و دقیق نسبت به نص کلمات و مفاد جملات این درس وجود دارد، کاسته شده است. مطالعه کتاب حقوق سازمانهای بینالمللی انتشارات مدرسان شریف به منظور پاسخگویی به سؤالات درس حقوق سازمانهای بینالمللی سال 1402 کارشناسیارشد حقوق لازم و ضروری بوده است.