اقتصاد خرد
با عنایت به بررسی سؤالات اقتصاد خرد آزمون کارشناسیارشد سال 1401 رشته علوم اقتصادی، چند نکته حائز اهمیت است:
1- تعداد سؤالات مفهومی-تشریحی نسبت به آزمونهای سالهای گذشته از تعداد بالاتری برخوردار میباشد که در این بین برخی سؤالات اساساً در سرفصلهای دوره کارشناسی وجود ندارند و در منابع دوره کارشناسیارشد تدریس میشوند و از این منظر میتوان به این سؤالات ایراد وارد نمود. تعداد سؤالات حفظی 9 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتي 14 سؤال بود. تعداد سؤالات این درس همچون سال گذشته 25 سؤال است.
2- بررسیها نشان میدهد همانند آزمونهای گذشته، تعداد قابل توجهی از سؤالات مربوط به 3 فصل اول کتاب (کلیات، کشش، مصرفکننده و تولیدکننده) میباشد.
3- نکته قابل توجه دیگر برای داوطلبان، آن است که در آزمون سال جاری نیز تعدادی از سؤالات طرح شده از کتاب اقتصاد خرد انتشارات مدرسان شریف و کتاب اقتصاد خرد 2 دکتر عباس شاکری بوده و لذا به داوطلبان مطالعه کتابهای مزبور توصیه میگردد.
در مجموع سؤالات اقتصاد خرد آزمون کارشناسیارشد سال 1401 از منظر آنکه به صورت مفهومی طراحی شده بودند و سؤالات محاسباتی نسبتاً کمتر به چشم میخورد، سطح آزمون را میتوان دشوار در نظر گرفت.
تعداد سؤالات متفرقه در این سال كه حتي با مطالعه دقيق و كامل مباحث به راحتي قابل پاسخگويي نبودند 2 سؤال بود.
اقتصاد کلان
با بررسی سؤالات درس اقتصاد کلان در آزمون کارشناسیارشد سال 1401 رشته علوم اقتصادی به نظر میرسد سؤالات همگی متعارف بوده و مشابه آنها در آزمونهای سالهای گذشته وجود داشته است و حتی یک سؤال خارج از منابع و جدید که قبلاً مشابه آن وجود نداشته، در میان سؤالات مشاهده نمیشود و در یک مقایسه کلی با آزمون سال 1400، میتوان گفت سؤالات اقتصاد کلان سال 1401 به مراتب آسانتر از سؤالات سال 1400 میباشند. تعداد سؤالات نیز همانند سال گذشته 25 سؤال است.
همچنین در باب توزیع سؤالات در میان فصول کتاب منابع آنچه به چشم میخورد، همانند روال همیشگی، سؤالات از مباحث IS-LM و عرضه و تقاضای کل به مراتب بیشتر بوده (هر فصل 6 سؤال) که نشان از حساسیت طراحان سؤالات به این دو مبحث اقتصاد کلان میباشد و نکته قابل تأمل عدم طرح سؤال از فصل عرضه و تقاضای پول میباشد، درحالیکه معمولاً از این فصل حدود 2 یا 3 سؤال طراحی میشود.
بيشتر تستها از كتابهاي اقتصاد کلان مدرسان شریف و اقتصاد کلان دکتر عباس شاکری طراحی شده است.
آمار و احتمال
در آزمون کارشناسیارشد سال 1401 رشته علوم اقتصادی مطابق با سالهای گذشته از درس آمار تعداد 20سؤال طراحی شده است، ولی چیزی که قابل درک نمیباشد اختصاص 14 سؤال از 20 سؤال به آمار توصیفی است که باتوجه به تعریف علم آمار کلیه موارد و مفاهیم مطرح شده در بخش توصیفی برای پیشبرد آمار استنباطی میباشد و حتی میتوان در بیشتر موارد سؤالاتی که یک مفهوم را میرساند در مجموعه سؤالات یافت (109 و 110 یا 116، 119 و 120).
از لحاظ ساختاری نمیتوان گفت سؤالات مناسب میباشند و پراکندگی مناسب از سؤالات با مفاهیم مختلف را نمیتوان در مجموعه یافت. البته کتاب آمار و احتمال انتشارات مدرسان شریف به گونهای تدوین شده است که مناسب برای تمامی دانشجویان و اساتیدی که با مفاهیم آماری سروکار دارند میباشد و به جرأت میتوان گفت حتی برای رشتههای آمار که با مفاهیم آمار توصیفی و استنباطی سروکار دارند مناسب است و نمادها را نیز میتوان در مجموعه یافت.
بيشتر تستها از کتاب میکرو آمار و احتمالات (ویژه رشتههای مدیریت، اقتصاد و حسابداری) مدرسان شریف طرح شده بود.
زبان تخصصی
زبان تخصصی طبق معمول شامل سه متن پنج سؤالی (در مجموع 15 سؤال) بود. متون و سؤالات هماندازه و همسطح سالهای قبل بودند. بنابراین حتماً سؤالات سالهای قبل را که به همراه ترجمه و پاسخ تشریحی در کتاب زبان تخصصی مدرسان شریف جمعآوری شده، مطالعه کنید.
زبان عمومی
در کنکور کارشناسی ارشد 1401، درس زبان عمومی طبق معمول شامل دو بخش واژگان (10 سؤال) و کلوز تست ( 5 سؤال) بود. سؤالات تقریباً در سطح همان سالهای پیش بودند و انتظار میرود کسانی که زبان عمومی مدرسان شریف را خوانده بودند به 13 الی 14 سؤال از 15 سؤال پاسخ صحیح داده باشند. واژگان اکثراً تکرار سالهای پیش بودند و چیز جدیدی نداشتند، به غیر از سؤال 6 که تقریباً تمامی واژگانش دشوار بودند و به طور قطع میتوان گفت این سؤال سختترین سؤال آزمون امسال بود. و سؤال 9 هم تقریباً تا حدودی سخت و فریبنده بود خصوصاً به این خاطر که گزینهها نزدیک و شبیه هم بودند و برای پاسخگویی به این سؤال شما باید معنی deride را میدانستید. نکات قسمت کلوز تست هم همگی در کتاب زبان عمومی مدرسان شریف پوشش داده شده بودند. یک سؤال از مبحث حرف اضافه، دو سؤال از مبحث ساختار موازی، یک سؤال از collocationها و یک سؤال هم از جملهوارههای وصفی داشتیم.
ریاضی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1401رشته علوم اقتصادی سؤالهای مطرح شده در درس ریاضی تقریباً همه مباحث را دربرگرفته و از هر مبحث حدود 1 تست طراحی شده است، به غیر از مبحث انتگرال و کاربردهای آن که شامل 5 تست بود و دانشجویانی که به این مبحث تسلط داشتند، میتوانستند به درصد قابل قبولی در درس ریاضی برسند. هرچند مبحث انتگرال و کاربردهای آن از مباحث سنگین و دشوار برای دانشجویان رشتههای حسابداری، مدیریت و علوم اقتصادی میباشد.
دانشجویان رشته علوم اقتصادی به علت اینکه تعداد سؤالهای بیشتری دارند، 6 سؤال از فصل توابع چندمتغیره و 4 سؤال از مباحث پایه دارند که این تعداد سؤال اهمیت این مباحث را برای دانشجویان رشته اقتصاد نشان میدهد.
سؤالهای آزمون کارشناسیارشد سال 1401 برای هر سه رشته حسابداری، مدیریت و علوم اقتصادی نسبتاً سؤالهای خوب و پرتکراری بود که اگر داوطلب به مباحث درسی تسلط داشت، درصد خوبی در درس ریاضی کسب میکرد. داوطلبانی که به کتاب میکرو ریاضیات عمومی (ویژه رشتههای مدیریت، اقتصاد و حسابداری) مدرسان شریف مسلط بودند به راحتی میتوانستند به سؤالات این درس پاسخ دهند.
مجموعه دروس تخصصی
با توجه به بررسیها، ملاحظه میشود سطح سؤالات دروس تخصصی آزمون کارشناسیارشد سال 1401 رشته علوم اقتصادی را در یک نگاه و با یک تحلیل کلی میتوان آسان ارزیابی کرد، اما در مجموع هر سه سطح سؤال (آسان، متوسط و سخت) مشاهده میشود و همچنین سؤالی که به صورت غیرمتعارف و خارج از منابع درسی آزمون باشد، وجود ندارد و برخی سؤالات نیز مشابهت زیادی با سؤالات سالهای گذشته دارند که داوطلبان با مطالعه و بررسی سؤالات سالهای گذشته، برآورد کلی مناسبی از سطح سؤالات کسب مینمودند.
به داوطلبان تأکید میگردد علاوه بر مطالعه منابع درسی، کتابهای اقتصاد کلان 1 و 2 دکتر عباس شاکری را نیز مطالعه نمایند به طوری که برخی سؤالات در دو درس بانکداری و مالیه بینالملل از کتابهای یاد شده طرح شدهاند. همچنین برای پاسخگویی به بخشی از سؤالات درس بخش عمومی، داوطلب باید بخش مرتبط در کتاب اقتصاد خرد 2 دکتر عباس شاکری را مطالعه نماید در غیر این صورت پاسخگویی به این سؤالات امکانپذیر نمیباشد.
در پایان میتوان عنوان داشت که سؤالات این بخش از آزمون در سال 1401 متعارف و مناسب ارزیابی میگردد. در سال 1401 تعداد سؤالات حفظی 9 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتی 14 سؤال بود.