اقتصاد خرد
درس اقتصاد خرد در آزمونهای کارشناسیارشد رشته علوم اقتصادی معمولاً توزیع سؤالات یکنواختی ندارد و ممکن است در هر سال توزیع سؤالات متفاوت از سالهای قبل باشد، اما بررسیها نشان میدهد عمدتاً تعداد سؤالات در فصول 1 تا 3 معمولاً یکنواخت بوده و تعداد قابل توجهی از سؤالات مربوط به 3 فصل: کلیات، کشش، مصرفکننده و تولیدکننده میباشد. از بررسی سؤالات اقتصاد خرد آزمون کارشناسیارشد سال 1402 آنچه به وضوح به چشم میخورد تعداد بالای سؤالات از فصل «انحصارگر» میباشد (6 سؤال) که این موضوع برخلاف تعداد سؤالات مربوط به این فصل در سال 1401(1 سؤال) است.
نکته حائز اهمیت دیگر در این آزمون آن است که تعداد سؤالات طرح شده از کتاب اقتصاد خرد انتشارات مدرسان شریف و اقتصاد خرد 2، دکتر عباس شاکری بهخصوص مربوط به فصل «مطلوبیت انتظاری» با افزایش چشمگیر همراه بوده است، بهطوریکه اگر داوطلبان مطالب این کتابها را مطالعه نکرده بودند، قادر به پاسخگویی به حداقل 3 سؤال نبودند.
در مجموع سؤالات اقتصاد خرد آزمون کارشناسیارشد سال 1402 همانند سال 1401 و قبل از آن، از مباحثی تکراری طرح گردیده بود که در صورت مطالعه دقیق داوطلب، مشکل خاصی در پاسخگویی به وجود نمیآمد.
در سال1402 تعداد سؤالات حفظی 4 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتي 21 سؤال بود.
اقتصاد کلان
در آزمون کارشناسیارشد سال1402 رشته علوم اقتصادی تعداد 25 سؤال به درس اقتصاد کلان اختصاص یافته است.
تعداد سؤالات طرح شده از مباحث رشد اقتصادی (مدل سولو) و مکاتب اقتصاد کلان و نظریات هر مکتب افزایش داشته است.
توزیع سؤالات در میان فصول مختلف کتاب نسبت به سؤالات سال 1401 از یکنواختی بیشتری برخوردار میباشد و از تمام فصول سؤال طرح شده است. فصل مدلهای درآمد ـ مخارج بیشترین تعداد سؤال (4 سؤال) را به خود اختصاص داده است.
به طور کلی سؤالات سال 1402 را میتوان سادهتر از سؤالات سال 1401 در نظر گرفت و در میان سؤالات سال 1402 سؤال چندان نامفهوم و دشواری ملاحظه نمیشود و داوطلبان با مطالعه کتابهای اقتصاد کلان مدرسان شریف و اقتصاد کلان 1 و 2 دکتر عباس شاکری قادر به پاسخگویی همه سؤالات بودهاند.
در سال1402 تعداد سؤالات حفظی 5 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتي 20 سؤال بود.
آمار و احتمال
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته علوم اقتصادی درس آمار با توجه به مرزبندی سؤالات به بخش توصیفی و استنباطی میتوان گفت که از 20 سؤال مطرح شده، 8 سؤال (40%) مربوط به بخش استنباطی آمار میباشد که با توجه به پراکنش مفاهیم آماری در مجموعه سؤالات تعداد معقولی به شمار میآید. بیشترین تعداد سؤال طراحی شده مربوط به فصل «متغیرهای تصادفی» (5 سؤال) و فصل «تئوری احتمال» (4 سؤال) میباشد. درمورد ساختار فیزیکی سؤالات میتوان گفت که سؤالات استاندارد بوده و برخلاف سؤالات غیراستاندارد سالهای گذشته، از درجه سختی کمتری برخوردار میّباشد. درمورد ترتیب سؤالات نیز همانطور که مشاهده میشود ترتیب سؤالات به نحو مناسب رعایت شده است. در مجموعه سؤالات همانطور که میبینیم گریزی به روشهای برآوردهای نقطهای (سؤال 109) زده شده است که در نوع خود تازگی دارد. البته اذعان داریم که تمام سؤالات طراحی شده در مفاهیم مختلف طی سالهای اخیر را میتوان در مجموعه میکرو آمار و احتمالات انتشارات مدرسان شریف به راحتی یافت. از این حیث این سؤال متفاوت میباشد که ترکیبی از مفاهیم آمار و ریاضی و همچنین پلی از بخش توصیفی به استنباطی میباشد. یا در سؤال 112 هرچند سؤال مفهومی میباشد، ولی به راحتی میتوان با تعریف مناسب کمتر از زمان تعیین شده برای راهحل به جواب صحیح رسید.
البته در آخر لازم به ذکر است که بسیاری از سؤالات طراحی نشده است و آنها را از بانک مجموعه سؤالات کارشناسیارشد آوردهاند (103، 104، 105 و 107). در کل سؤالات از نظر پراکندگی و درجه سختی، مناسب ارزیابی شدهاست.
در سال1402 تعداد سؤالات حفظی 3 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتي 17 سؤال بود.
زبان تخصصی
تعداد سؤالات این درس طبق معمول، 15 سؤال بود. متون تقریباً کوتاهتر از سالهای قبل بوده و سؤالات هم همگی قابل قبول و بدون ایراد بودند. از آنجا که زبان تخصصی منبع مشخصی ندارد، به داوطلبان سالهای آتی توصیه میشود حتماً سؤالات سالهای قبل را که در کتاب زبان تخصصی مدرسان شریف به همراه پاسخنامه کاملاً تشریحی گردآوری شده در ماههای منتهی به کنکور کار کنند.
زبان عمومی
در کنکور کارشناسی ارشد 1402، برعکس سالهای قبل، تعداد سؤالات درس زبان عمومی از 15 سؤال به 10 سؤال (7 سؤال واژگان و 3 سؤال کلوز تست) کاهش یافته بود و احتمالاً سالهای بعد هم به همین روال خواهد بود. سؤالات همگی قابلقبول و تقریباً در همان سطح کنکور پارسال بودند. چند تا از گزینههای صحیح قسمت واژگان تکرار سالهای قبل بودند؛ مانند altruistic، exacerbate و prosecute که همه اینها در کتاب مدرسان شریف بررسی شده بودند. سؤال 1 از مبحث collocationها بود که البته سؤال چندان دشواری نبود. سؤالات کلوز تست هم هر سه در کتاب زبان عمومی مدرسان شریف وجود داشت؛ سؤال 8 از مبحث ضمایر و مقایسه منطقی، سؤال 9 از مبحث صفت و قید و سؤال 10 از مبحث جملهوارهها بود که هم در کتاب و هم در آزمونهای آزمایشی بسیار بر این مباحث تاکید داشتیم. در کل انتظار میرفت کسانی که کتاب زبان عمومی مدرسان شریف را کامل خوانده بودند در بخش زبان عمومی حداقل 80 درصد کسب کنند.
ریاضی
مهمترین تغییری که درس ریاضی در آزمون کارشناسیارشد رشته علوم اقتصادی در سه سال اخیر داشته است، طرح سؤال از مباحث مربوط به دوره دبیرستان مثل معادله درجه دوم، دنبالههای حسابی و هندسی، تابع جزء صحیح، لگاریتم و … میباشد که هر سال بهصورت مستقیم از این مباحث سؤال داشتهایم.
مباحث ماتریس و انتگرال نیز از مباحثی هستند که در 3 سال اخیر هرکدام 2یا 3 سؤال را داشتهاند و از مباحث خیلی مهم برای این آزمونها میباشند.
یکی دیگر از این تغییرات مهمی که درس ریاضی در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 برای دانشجویان حسابداری داشته است طرح 3 سؤال از مبحث «کاربرد ریاضی در اقتصاد» است که این مبحث در آزمونهای سالهای قبل فقط یک سؤال برای دانشجویان حسابداری و مدیریت داشت، ولی این مبحث همیشه برای دانشجویان رشته اقتصاد مهم و پر سؤال است. (در آزمون سال 1401 فقط یک تست برای اقتصاد داشتیم.) در کل سؤالهای سال 1402 نسبت به سؤالهای 1401، 1400 و 1399 سؤالهای سادهتر و روانتری بودند و برای کسانیکه تستهای سالهای قبل را خوب یادگرفته بودند، سؤالهای سطح پایینتری میباشد و زمان کمتری هم برای پاسخ دادن به سؤالها لازم است.
تعداد سؤالهای طرح شده نیز 20 سؤال میباشد که نسبت به سال قبل 5 سؤال کاهش یافته است.
سؤالهای مطرح شده در آزمون کارشناسیارشد سال 1402رشته علوم اقتصادی کاملاً شبیه سؤالهای مطرح شده در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و همچنین سؤالهای حل شده در کلاسهای مدرسان شریف میباشد که کل این مباحث در کلاسها به طور کامل پوشش داده میشود.
مجموعه دروس تخصصی
از بررسی سؤالات مجموعه دروس تخصصی در آزمون کارشناسیارشد سال 1402رشته علوم اقتصادی که شامل تجارت بینالملل، مالیه بینالملل، بخش عمومی، پول و بانکداری و اقتصاد اسلامی میباشد چنین برمیآید که به طورکلی سؤالی که بهصورت غیرمتعارف و خارج از منابع درسی آزمون باشد، وجود ندارد و برخی سؤالات نیز مشابهت زیادی با سؤالات سالهای گذشته دارند و داوطلبانی که سؤالات سالهای قبل را بررسی کرده بودند به راحتی قادر به پاسخگویی به سؤالات بودند.
نکته بسیار مهم و حائز اهمیت درخصوص دروس مالیه بینالملل، پول و بانکداری آن است که داوطلب لازم است علاوه بر مطالعه منابع درسی، کتابهای اقتصاد کلان انتشارات مدرسان شریف و اقتصاد کلان 1 و 2 دکتر عباس شاکری را نیز مطالعه نماید به طوریکه تقریباً همه سؤالات این دو درس از کتاب یاد شده طرح شدهاند. همچنین برای پاسخگویی به بخشی از سؤالات درس بخش عمومی، داوطلب باید بخش مرتبط در کتاب اقتصاد خرد 2 دکتر عباس شاکری را مطالعه نماید، در غیر این صورت پاسخگویی به این سؤالات امکانپذیر نمیباشد.
در پایان میتوان عنوان داشت که سؤالات این درس در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 تا حدودی آسانتر از سؤالات سال 1401 بوده است.
در سال1402 تعداد سؤالات حفظی 7 سؤال و تعداد سؤالات مفهومي / محاسباتي 18 سؤال بود.