اقتصاد خرد و کلان
در آزمون كارشناسی ارشد رشته مدیریت سال 91 (بهمن 90)، مثل سال گذشته 20سوال از درس اقتصاد خرد و كلان مطرح شده بود. سوالات اقتصاد خرد و كلان سال 91، متشکل از سؤالات ساده و متوسط بود که در نهایت میتوان آن را نسبت به سئوالات آزمون كارشناسی ارشد سال قبل از آن (سال 90) سادهتر ارزیابی کرد. تعداد سؤالات مفهومی که دانشجویان را به مشکل بیاندازد تقریباً صفر بود! در مورد آزمون كارشناسی ارشد سال 91 نیز میتوان با مقایسه آزمون سال 89 و 90 گفت که نسبت به 89 سادهتر اما نسبت به 90 کمی دشوارتر بود! اگر اقتصاد خرد و کلان را تفکیک کنیم، در آزمون امسال اقتصاد خرد به مراتب سادهتر از اقتصاد کلان بود. درکل میانگین درصد داوطلبان در درس اقتصاد در سال 91 نسبت به سال90 کاهش خواهد داشت.
بودجه بندی سوالات در سال 91 بهصورتی بود كه از فصلهای عرضه و تقاضا، مباحثی از تئوریهای رفتار مصرف و نظریههای مصرف و سرمایه گذاری بر خلاف سال 90 هیچ سوالی مطرح نشده بود و سهم مباحثی مانند بازار انحصار و رقابت کامل، حسابداری ملی و شاخص قیمتها، نظریههای تورم و بیکاری و کلیات در آزمون 90 هر كدام 1 سوال و سهم تولید و رفتار تولید کننده، بازار پول و سیاستهای پولی و تعادل همزمان بازار کالا و بازار پول هر كدام 2 سوال بود. از مبحث کشش عرضه و تقاضا با اضافه شدن 1 سوال نسبت به سال 90، 3 سوال مطرح شده بود و این درحالی بود كه مبحث مدلهای تعیین درآمد ملی، تعادلی و سیاستهای مالی با كاهش 1 سوال نسبت به سال 90 به 3 سوال رسیده بود. مبحث هزینههای تولید كه بیشترین سهم سوالات را در آزمون 91 داشت با 5 سوال بیانگر این مطلب بود كه این مبحث از نظر طراحان بسیار حائز اهمیت میباشد.
آمار
در آزمون كارشناسی ارشد رشته مدیریت سال 91 (بهمن 90)، تعداد سؤالات درس آمار دقیقاً همانند سالهای گذشته 15 سوال از کل 40 سوال مربوط به قسمت ریاضی و آمار بود. از این 15 سؤال 5 سؤال مربوط به آمار توصیفی، 2 سؤال از تئوری احتمال، 2سؤال از مبحث توزیعهای آماری، 3 سؤال از فصل رگرسیون و کوواریانس و از هر یک از مباحث نمونهگیری، نظریه برآورد و متغیرهای تصادفی هم 1 سوال طرح شده بود. نكته قابل توجه در مقایسه سؤالات آزمون كارشناسی ارشد سال 91 با آزمون سال قبل این است که بر خلاف اکثر دروس که نسبت به سال گذشته در سطح دشواری سوالات تغییرات واضحی قابل مشاهده است، میتوان گفت تقریباً از معدود تشابهات آزمون امسال و سال گذشته سطح سؤالات درس آمار میباشد. به طور کلی با بررسی تعداد سوالات هر فصل بهترین توصیه به داوطلبان، تمرکز بیشتر بر مبحث آمار توصیفی است چرا که حدود یک سوم سوالات آمار را پوشش میدهد در حالی که تنها یک پنجم حجم کل درس آمار را شامل میشود.
بازاریابی
سوالات درس بازاریابی آزمون کارشناسی ارشد سال 1391 مشابه سال 1390 مشتمل بر 20 سوال می باشد. همانند آزمونهای چند سال گذشته دانشجویانی که از تسلط کافی بر محتوای کتابهای مرجع برخوردار هستند، میتوانند، بیش از 80 درصد سئوالات آزمون کارشناسی ارشد را پاسخ دهند. در میان سئوالات مطرح شده در درس بازاریابی، سه مبحث مدیریت محصولات با 4 سوال (20% از کل سوالات)، بازاریابی بین الملل با 3 سوال (15% از کل سوالات) و مباحث ترفیعاتی و تبلیغاتی با 3 سئوال (15% از کل سوالات) بیشترین حجم سئوالات را به خود اختصاص دادهاند. با این وجود، سوالات آزمون بازاریابی در سال 91 از پراکندگی بیشتری نسبت به آزمونهای سال قبل برخوردار بوده و برای کسب درصد بالاتر، توصیه میشود به مطالعهی کلیه مباحث بپردازند. سطح دشواری سوالات بازاریابی سال 1391 چندان دشوار ارزیابی نمیگردد، طراحی مکرر سوالات آزمون کارشناسی ارشد از یک یا دو کتاب مشخص سبب شده است تا داوطلبان بتوانند با مروری بر مجموعه آزمونهای سالیان گذشته به سادگی به پاسخ گویی سوالات بپردازند.
در این میان کاهش تعداد سوالات این درس سبب شده است تا بودجهی مباحثی مانند تحقیقات بازاریابی و پیش بینی فروش در حداقل ممکن قرار گیرد، به نحوی که در آزمون سال 91 تستی از این بخشها طراحی نشده است، بنابراین توصیه می گردد داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد اولویت بندی مطالعهی دقیق فصول مرتبط با برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی، مدیریت محصول، قیمت گذاری و بازاریابی بین الملل را برای آزمون سال آتی مورد نظر خود قرار دهند. نسبت سوالات حفظی به کل سوالات 70% است و تنها 30% از سوالات جنبه ی مفهومی یا کاربردی دارند. بیشترین چالشهای پیش روی داوطلبان در برخورد با سوالات این درس به مباحث اقتصاد بینالملل باز میگردد که نیازمند حداقل، توان تحلیل اقتصادی در خصوص شرایط بازارهای بین الملل است؛ در سال جاری نیز 1 سئوال در خصوص رابطهی تورم و نرخ ارز با وضعیت صادرات مطرح گردیده است. از دیگر نکات مهم آزمون کارشناسی ارشد سال 91، عدم طرح سوال مستقیم از مبحث برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی است که از جمله مهمترین مباحث درس بازاریابی محسوب میشود. در آزمون سال 91 چند مورد از جمله سوالات شماره 307، شماره 313 و شماره 320 نیز به چشم میآید که برای پاسخگویی به آنها نیاز به تسلط به مباحث مطرح شده در کتاب مدیریت بازاریابی فیلیپ کاتلر است، با توجه به حجم کتاب کاتلر و زمانبر بودن مطالعهی این کتاب، استفاده از کتب خلاصه نویسی شده مانند کتابهای موسسه مدرسان شریف توصیه میگردد.
تحقیق در عملیات (بازرگانی و صنعتی)
درآزمون كارشناسی ارشد رشته مدیریت سال 91 (بهمن 90) ،تعداد سؤالات درس تحقیق در عملیات همانند سال گذشته 25 سوال بود. از این 25 سوال، برخلاف 2 سؤالی که مربوط به مبحث “كلیات تحقیق در عملیات(مدلسازی) “در آزمون سال 90 آمده است درسال 91 سوالی از این مبحث مطرح نشده است. از مبحث” اصول و فرضیات برنامهریزی خطی” ، 2 سؤال مطرح شده که سطح آن در سال گذشته بسیار سختتر بوده است، از مبحث “روش ترسیمی” 2 سوال طرح شده است كه نسبتاً 1 سوال سال 91 سختتر از 2 سوال سال 90 میباشد. از مبحث “مبانی و كاربرد روش سیمپلكس” و 5 سوال طرح شده که بعضی از سوالات امسال سختتر از سال گذشته به نظر میرسد هر چند در کل، سوالات این مبحث در سال 91 هم چندان مشکل نبود، از مبحث “نظریه دوگانگی (مسئله ثانویه)” 2 سوال طرح شده است که سوالات سال گذشته به مراتب دشوارتر بوده، علاوه بر اینکه طراح در یکی از سوالات سال گذشته گزینه صحیح را در بین گزینهها قرار نداده بود که خود به گمراهی داوطلبان منجر شد.
از مبحث “شكل ماتریسی برنامهریزی خطی و روش سیمپلكس تجدید نظر شده” برخلاف آزمون امسال که سوالی طرح نشده است در آزمون سال گذشته، 2 سوال مربوط به این مبحث بود. از مبحث ” تحلیل حساسیت و برنامهریزی پارامتری”، 5 سوال طرح شده که سوالات سال90 نسبت به سال 91 نسبتاً سختتر بوده است. از مبحث ” مدل حمل و نقل” 4 سوال طرح شده که 2 سوال آن در سال گذشته نسبتاً سختتر از سوالات سال 91 بودند، از مبحث شبکه، 1 سوال، برنامهریزی عدد صحیح 1 سوال، که در سال 90 طراح سوال را فراتر از حد رشته مدیریت و بسیار سختتر از سال 91 طرح نموده است. از مبحث “برنامهریزی صفر یا یك”، 2 سوال طرح شده که میتوان گفت از معدود مباحثی است که امسال نسبت به سال گذشته سوال سختتری از آن طرح شده است. 1 سوال از مبحث ” برنامهریزی پویا “، 1 سوال از مبحث “برنامهریزی غیرخطی” که نسبت به 2 سوال مطرح شده در سال گذشته در یک سطح بودهاند. نكته قابل توجه در مقایسه سؤالات آزمون كارشناسی ارشد سال 91 با آزمون سال قبل در این است که، به طور کلی سطح سوالات آزمون 91 آسانتر از آزمون 90 بوده است.
تئوری مدیریت
در آزمون كارشناسی ارشد رشته مدیریت سال 91(بهمن 90) ،از درس تئوری مدیریت مثل سال گذشته 25 سوال مطرح شد. سوالات تئوری مدیریت آزمون سال 91 متفاوت با سوالات سالهای قبل بود و البته دشوارتر! پراکندگی زیاد در موضوعات انتخاب شده برای طرح سوال، عدم توجه کافی به منابع اصلی و مرجع که هر ساله تعداد قابل توجهی سوال از آنها مطرح میشد و حرکت به سمت مفهومیتر شدن سوالات از مهمترین ویژگیهای آزمون امسال بود. در آزمون كارشناسی ارشد سال90، 10سوال در سطح ساده مطرح شده بود که این امر سبب میشد اکثر داوطلبان بتوانند درصد قابل توجهی را در این درس کسب کنند، مابقی سوالات در سطح متوسط و تعداد کمی از آنها نیز دشوار بود که موجب میشد فاصله میان افراد قوی و متوسط در این درس چندان مشخص نباشد. در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 ، تعداد سوالات ساده حداکثر 5 سوال بود و حدود 10 سوال نیز از منابع متعارف طرح نشده بود که این امر موجب میشود میانگین داوطلبان در درس تئوری مدیریت در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 به طور قابل ملاحظهای کاهش یابد.
حسابداری دولتی
سوالات درس حسابداری دولتی در آزمون كارشناسی ارشد سال 91(بهمن 90) ، نسبت به سال گذشته سادهتر بود، در این درس همچنان اکثر سوالات مشابه با سالهای قبل مطرح شده بود كه حداکثر 5 سوال را میتوان در رده سوالات جدید قرار داد و این امر مجدداً بر اهمیت تسلط کامل بر آزمون های ده سال اخیر این درس تأكید میكند. مهمترین و پر سؤالترین مباحث در درس حسابداری دولتی در آزمون كارشناسی ارشد، مبانی حسابداری دولتی، اصول حسابداری دولتی و حساب مستقل اعتبارات هزینه عمومی است که حدود 60 درصد سؤالات از این مباحث مطرح شده است.
بودجهبندی سوالات درآزمون سال 91 به شرح زیر است: 7 سوال از حساب مستقل هزینههای عمومی، 3 سوال از مبحث حساب مستقل درآمد اختصاصی، 3 سوال از مبحث حساب تملك داراییهای سرمایهای، 4 سوال از مبحث اصول و مبانی نظری حسابداری دولتی و 3 سوال هم از مبحث خزانهداری مطرح شده است.
ریاضی
در آزمون امسال از این درس همانند سالیان گذشته 25 سؤال مطرح شده بود. اگر بخواهیم مقایسهای بین سؤالات كارشناسی ارشد سال 91، با سؤالات سال قبل انجام دهیم در مجموع میتوان گفت: سؤالات امسال به لحاظ ضریب سختی همانند سؤالات سال گذشته بود. از نظر بودجهبندی 1 سؤال از مجموعهها، 4 سؤال از مبحث تابع، 3 سؤال از مبحث حد و پیوستگی، 4 سؤال از مشتق و كاربرد آن، 2 سؤال از مبحث انتگرال و كاربرد آن، 1 سؤال از دنبالهها، 5 سؤال از فصل توابع چند متغیره، 1 سؤال از بردار، 2 سؤال از مبحث ماتریس، 1 سؤال از مختصات قطبی و 1 سؤال از فصل توابع مختلط مطرح شده بود. در آزمون كارشناسی ارشد 91 تغییرات ملموس، مطرح نشدن سؤال از بسط دو جملهای (كه معمولاً هر سال 1 سؤال از این مبحث مطرح میشد)، مطرح نشدن سؤال از مبحث كاربرد ریاضیات در اقتصاد، آوردن یك تست از مبحث توابع مختلط (كه آخرین بار در سال 1384 از این مبحث برای رشتههای مدیریت و حسابداری سؤال طرح شده بود) و همچنین طرح یك سؤال از مبحث «مساحت منحنیهای قطبی» بود كه تا كنون در آزمونهای كارشناسی ارشد مدیریت و حسابداری (دانشگاه دولتی) از آن سؤال مطرح نشده بود! كه البته تمام این موارد این نكته را یادآوری میكند كه كلیه مباحث باید مدنظر داوطلبان باشد (واضح است مباحث مهمتر نظیر فصول توابع چند متغیره، تابع، حد، مشتق و انتگرال باید با اهمیت بسیار بالاتری جهت مطالعه و تستزنی در نظر گرفته شود.) البته تا یادم نرفته این را هم بگویم یك سؤال مربوط به توابع چند متغیره غلط تایپی داشت كه امیدوارم مسئولین سازمان سنجش این سؤال را حذف كنند. حرف آخر این كه؛ به غیر از چند سؤال كه دارای محاسبات طولانی بود و بهتر بود در آزمون كارشناسی ارشد مورد استفاده قرار نگیرند، سؤالات این درس استاندارد و مناسب بود و داوطلبان آزمون كارشناسی ارشد با مطالعهی كافی میتوانستند اكثر تستها را پاسخ دهند.
کارآفرینی
سوالات درس کارآفرینی در آزمون کارشناسی ارشد همانند دورههای گذشته مشتمل بر 20 سوال است که پس از آزمون ورودی سال 1388 ، متون صرفا مرتبط با کارآفرینی طراحی شده است.همچنان تسلط بر محتوای کتاب های مرجع با توجه به تنوع مباحث مطرح شده در آن، داوطلبان را قادر میسازد تا نمرهی بالاتر از 70% را برای این درس کسب نمایند. سطح علمی سوالات آزمون سال 91 چندان پیچیده و دشوار ارزیابی نمیگردد، با این وجود روند طراحی سوال در این درس و طرح سوالاتی از کسب و کارهای آنلاین و تئوریهای کارآفرینی، سرفصل کارآفرینی آزمون کارشناسی ارشد سال 91 را نسبت به سالیان گذشته دشوارتر نموده است. به عنوان مثال پاسخگویی به سئوالات 141 و 142 نیازمند سطحی از اطلاعات اقتصادی به ویژه در حوزهی مفاهیم اقتصاد کلان دارد، همچنین پاسخگویی به سوال شماره 144 آزمون نیازمند برخورداری از اطلاعات عمومی در خصوص کسب و کارهای آنلاین است. طرح اینگونه سوالات ضمن به چالش کشیدن حفظیات داوطلبان توان آنان را برای تحلیل مسائل محیطی کسب و کار مورد سنجش قرار میدهد.
به لحاظ بودجه بندی، 75% از کل سوالات کارآفرینی آزمون کارشناسی ارشد سال 91 به حفظیات اختصاص دارد. مبحث تئوریهای کارآفرینی همچنان مهمترین بخش سوالات این درس است و با 7 سوال، 35% از کل نمره درس کارآفرینی را دربر میگیرد. دو بخش راه اندازی کسب و کار با 4 سوال (20% از کل سوالات) و برنامه کسب و کار با 2 سوال (10% از کل سوالات) دیگر مواردی هستند که اهمیت فراوانی را برای کسب نتیجه مناسب در درس کارآفرینی دارند. مطالعه این سه مبحث به لحاظ طرح سوال که عمدتاً به صورت پرسشهای حفظی است، باید با اولویت بیشتری از سوی داوطلبان برای آزمون سال آتی مورد نظر قرار بگیرد. در آزمون گذشته سهم سوالات مفهومی 25% از کل سرفصل کارآفرینی است؛ تحلیل سوالات آزمون 91 کارشناسی ارشد نشان میدهد، کسب 25% سوالات مفهومی نیازمند درک عمومی از مسائل مدیریت، درک تخصصی از تئوری های کارآفرینی و برخورداری از توان تحلیل محیطی کسب و کار است که تسلط بدان از حیث تنوع مطلب پیچیده و از حیث سطح علمی در حد متوسط ارزیابی میگردد.
مالیه عمومی و بودجه
در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 (بهمن 90) ،رشته مدیریت از درس مالیه عمومی و بودجه مانند سال گذشته 20 سوال مطرح شده بود. در سوالات مالیه عمومی و بودجه امسال ترکیب سوالات مالیه و بودجه همانند سال گذشته بود (حدود 15 سوال مالیه و 5 سوال بودجه). در سال 91 نیز همانند سال 90 مهمترین بخش ها کلیات مالیه و انواع کالاها و مالیات بود و به طور کلی سطح سوالات را می توان متوسط ارزیابی کرد.اما همچنان نمیتوان منبع مشخصی را برای پوشش اکثریت سوالات این درس معرفی کرد و نمی توان به یک منبع اکتفا کرد. بررسی سوالات آزمونهای كارشناسی ارشد سالهای قبل در این درس میتواند در آمادگی داوطلب تأثیر قابل توجهی داشته باشد. بودجهبندی سوالات درس مالیه عمومی و بودجه در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 به شرح زیر است: از مبحث كلیات مالیه عمومی 4 سوال، كالای عمومی و خصوصی 3 سوال، مالیات و اصول مالیات 3 سوال، درآمدها و مخارج عمومی 4 سوال، تعاریف و اصول بودجه 3 سوال، روشهای تنظیم بودجه 2 سوال و از مبحث بودجه شركتهای دولتی 1 سوال مطرح شده بود.
مدیریت سرمایه گذاری و ریسک
تعداد سوالات درس مدیریت سرمایهگذاری و ریسك در آزمون كارشناسی ارشد سال 91 (بهمن 90) ، همانند سال قبل 20سوال بود. تعداد سوالات مربوط به نظریه پرتفولیو ، مانند سال گذشته زیاد بود (امسال 5 سوال و سال گذشته 6 سوال). با توجه به اینكه منابع تستی برای این درس بسیار كم است و این درس برای سومین سال است كه جزء منابع آزمون قرار گرفته است لذا منابع مطالعاتی و همچنین منابعی كه سوالات آزمون از آنها مطرح میشود عموماً كتابهای مرجع بوده و چون حجم این كتابها زیاد است، كار مطالعه و تخصیص بهینه زمان را برای دانشجویان مشكل خواهد كرد. در سوالات امسال این درس، طراح بیشتر به كاربردی بودن سوالات و در عین حال مفهومی بودن آنها توجه كرده است. لازم به ذكر است در آزمون ارشد سال 91 مفاهیم مربوط به مدل CAMP و نظریه پرتفولیو و همچنین قراردادها و پیمانهای آتی بسیار مدنظر طراح قرار گرفته است.
مدیریت مالی
تعداد سوالات درس مدیریت مالی در آزمون كارشناسی ارشد مدیریت سال 91 (بهمن 90) ، مانند سال قبل 20سوال بوده است. در آزمون امسال فصل مربوط به برنامهریزی سود و تجزیه و تحلیل اهرمها بسیار مورد توجه طراح قرار گرفته بود و 4 سوال از این فصل مطرح شده بود. در آزمون ارشد سال 91، تعداد سوالات حفظی درس مدیریت مالی كاهش یافته بود. به طور كلی در این آزمون 2 سوال حفظی مطرح شده و تمركز طراح بیشتر روی سوالات مفهومی و محاسباتی بوده است. با توجه به اینكه تعداد سوالات محاسباتی افزایش یافته است دانشجویانی میتوانند به تمام سوالات پاسخ دهند كه از سرعت بالایی در محاسبات برخوردار بوده و همچنین به موضوعات تسلط كافی داشته باشند. با روندی كه طراحان آزمون سراسری كارشناسی ارشد رشته مدیریت در پیش گرفتهاند سوالات به سمت مفهومی شدن پیش میروند. بودجه بندی سوالات در سال 91 بهصورتی بود كه از فصل كلیات و تعریف مدیریت مالی همانند سال 90، تنها 1 سوال، از فصل تجزیه و تحلیل صورتهای مالی 2 سوال، از برنامهریزی سود و تحلیل اهرمها 4 سوال، از سرمایه در گردش 3 سوال، از فصلهای ریاضیات مالی، اصل بودجهبندی سرمایهای و ارزشیابی اوراق بهادار هر كدام 2 سوال و از فصل تأمین مالی بلندمدت و نظریات ساختار سرمایه 3 سوال و نهایتاً از فصل پرتفوی و سبد سرمایهگذاری 1 سوال آمده بود.
زبان تخصصی
در آزمون كارشناسی ارشد مدیریت سال 91 (بهمن 90)، مانند سال گذشته 15 سوال زبان تخصصی مطرح شد. از لحاظ ضریب سختی سوالات سال 91 و 90 تقریباً در یك سطح بودند. تعداد سوالاتی كه بدون خواندن متن و با تسلط به لغات تخصصی قابل پاسخگویی بود در سال 90، 2 سوال و در سال 91، 1 سوال بود. در تحلیل سوالات زبان تخصصی مدیریت میتوان گفت تقسیمبندی سوالات به دو بخش لغات تخصصی و درك مطلب با این هدف بوده است كه داوطلبان گرامی متوجه باشند كه پاسخدهی به سوالات زبان دو توانایی ایشان را میطلبد.
- تسلط به لغات تخصصی
- تسلط به مهارتهای 16 گانه درك مطلب
توجه داشته باشید كه حتی برای پاسخدهی به سوالات درك مطلب نیز باید لغات تخصصی را بدانید. اما مهارتهای 16گانه برای نیل به این هدف است كه اگر داوطلبان در سر آزمون ارشد به متونی برخوردند كه مشكل بوده یا غیر فهم است برای پاسخدهی به این گونه سوالات از مهارتهای 16گانه درك مطلب استفاده كنند. مهارتهای درك مطلب به عنوان فصل Reading comprehension در كتب زبان تخصصی مدرسان شریف آورده شده است. بعد از مهارتها یك سری متون آورده شده است كه شما میتوانید به عنوان تمرین یادگیری مهارتها از این متون استفاده كنید. با آرزوی موفقیت شما در آزمون كارشناسی ارشد.