پتروفیزیک و چاه نگاری
سؤالات آزمون 97 سطح متوسطی از سختی را داشتند و فرد به راحتی میتوانست به آنها پاسخ دهد. مشکل پیچیدگی و طولانی بودن جوابها وجود نداشت و همچنین خبری از تفسیرهای پیچیده لاگهای گرفته شده نبود. به طور کلی سؤالات مفهومیتر بود و پاسخگویی به اکثر سؤالات نیازمند مطالعه دقیق و بررسی جزئیات بود. افزایش سؤالات مبحث تخلخل و کاهش سؤالات مربوط به معادله آرچی و خواص الکتریکی سنگ در درس پتروفیزیک و افزایش سؤالات مربوط به نمودار صوتی در درس چاهنگاری از ویژگیهای شاخص سال ۹7 است. داوطلبانی که جزوه خواص سنگ یا پتروفیزیک دکتر رستمی و جزوه چاهنگاری یا نمودارگیری دکتر شاد را مطالعه کرده بودند، در این آزمون با مشکل کمی برای پاسخ به سؤالات مواجه شدند.
چاهآزمایی
در سال 97 سؤالات بیشتر بهصورت مفهومی ارائه شده و به بحث مفاهیم اولیه چاهآزمایی، تستهای مخازن نفتی و نمودار مشتق فشار توجه ویژهای شده بود. سطح سؤالات این درس در مقایسه با سال 96 سادهتر شده است. علیرغم وجود سؤالات وقت گیر، زمان ده دقیقهای برای پاسخ به تمامی سؤالات درس چاه آزمایی به نظر کافی میرسد. داوطلبان با مطالعه دقیق منابع مهم این درس همچون كتاب جانلی و جزوات چاهآزمایی دكتر رستمی، هاشمی و جمشیدی قادر بودند به سؤالات این درس پاسخ صحیح دهند. نكته حائز اهمیت، همپوشانی صددرصدی سؤالات آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف با سؤالات چاهآزمایی كنكور97 میباشد.
حفاری 1 و 2، گل و سیمان
آزمون 97 سؤالات درس حفاری 1 و 2، گل و سیمان گروه حفاری مشابه سؤالات سالهای ۹2، ۹3 و ۹۶ دارای روند روتین و مناسبی بود. در سالهای ۹۴ و ۹۵ سوالات چالشبرانگیز و صنعتی دشواری مطرح میشد که نیاز به دانش كافی در مورد دستگاههای مورد استفاده در حفاری و تجربه کافی صنعتی داشت. در سال ۹۶ سؤالات به روند دانشگاهی و روتین بازگشت و در سال 97 روند خود را حفظ کرد.
تعداد سؤالات مفهومی و محاسباتی نسبت به گذشته متعادل شده بود و خبری از سؤالات غیراستاندارد نبود. سؤالات محاسباتی وقتگیر نبودند و دانشجو میتوانست در کمتر از یک دقیقه به این سؤالات پاسخ دهد. باتوجه به روند مناسب و روتین سوالات در کل میتوان گفت، سؤالات نسبت به سال گذشته سادهتر بودند و میتوان انتظار درصد بالایی را از داوطلبان داشت. بیشتر سؤالات سال 97 از کتاب Applied Drilling Engineering و جزوه دکتر هاشمی طرح شده بودند.
خواص سنگ
با بررسی آزمون 97 میتوان دریافت که تنوع سؤالها مطلوب است؛ این سؤالات تقریباً رویکردی متفاوت نسبت به سالهای گذشته داشت و میتوان آن را به عنوان یک جمعبندی از چندسال قبل این درس مطرح کرد. بهطوری که سؤالات از تنوع کافی برخوردار بودند و طراحی سؤالات مفهومی در سه سطح ساده، متوسط و دشوار بهخوبی داوطلبان را از یکدیگر تمییز میداد. طراحی نکردن سؤالات حفظی و سؤالات خارج از مباحث اصلی از نکات برجستهای است که در صورت تسلط کافی میتوان به سؤالهای بسته خواصسنگ در بازهزمانی دهدقیقه پاسخگو بود. در کل سطح سؤال های درس خواص سنگ آزمون 97 نسبت به 96 سادهتر بوده و در صورت مطالعه کافی از منابع رایج، پاسخ دادن به همه سؤال خارج از دسترس نبوده است. در آزمون 97 هیچ سؤالی از منابع پراکنده و غیررایج آورده نشده بود.
خواص سیالات
با بررسی آزمون 97 میتوان دریافت که تنوع سؤالها نسبت به آزمون96 افزایش چندانی نداشته است و در صورت تسلط کافی، بازه زمانی دهدقیقه برای پاسخ گویی به سؤالهای بستهی خواص سیال، کافی بود. در کل سطح سؤال های درس خواص سیال آزمون 96 بالاتر از آزمون 97 بود و با این وجود داوطلب در صورت مطالعهی کافی از منابع رایج، توان پاسخ دادن به همهی10 سؤال را داشته است، زیرا در آزمون 97 هیچ سؤالی از منابع پراکنده و غیررایج آورده نشده بود.
دقت و ریزبینی طراحان بسیار قابل تحسین است که تقریباً از مباحث مختلف، شاهد طراحی سؤال هستیم.در یک کلام میتوان سؤالات خواص سیال آزمون 97 را معیار و استاندارد مناسبی برای دستهبندی داوطلبان براساس تسلط و سرعت محاسبات دانست. عموم سؤالات این درس از کتاب خواص سیال مک کین و جزوه دکتر هلالیزاده طراحی شده بودند و بهطور کلی از سطح متوسط برخوردار بودند.
دروس مهندسی نفت
در سال97 همانند سالهای گذشته20 تست به دروس مهندسی نفت اختصاص یافته بود. تعداد سؤالات حفظی و مفهومی همانند سالهای گذشته تقریباً نیمی حفظی و نیمی مفهومی بوده است. با این تفاوت که آزمون سال 97 از مباحث پراکنده و گستردهای بهره برده است که پاسخگویی را برای اکثر داوطلبان دشوار میسازد. باتوجه به سؤالات سال 97 بهنظر میرسد، بیشتر تستها از جزوات مخزن دكتر هلالی و مسیحی، جزوات بهرهبرداری دكتر غضنفری و جزوات حفاری دكتر شهبازی، جمشیدی و هاشمی، همچنین كتاب Applied Drilling جانلی طرح شده است.
مهندسی بهرهبرداری (گرایش حفاری و بهرهبرداری)
سؤالات مهندسی بهرهبرداری در سال 97 از تنوع زیادی برخوردارند. باتوجه به مباحث متعدد و گسترده دروس مهندسی بهرهبرداری و تعداد سؤالات کمی که برای این درس در کنکور مطرح میشود، در نتیجه این امر موجب حذف بسیاری از مباحث از سؤالات کنکور میشود. با این حال عدم وجود تستی از مباحثی همانند اسیدکاری، شکاف هیدرولیکی و جریان سیال از نقاط برجسته آزمون اخیر است. سؤالات با اینكه دارای تنوع زیادی هستند، با مطالعه كامل و دقیق جزوات بهرهبرداری دكتر غضنفری، مقدسی، خزعلی و كتاب مدرسان شریف قابل پاسخگویی هستند.
مبانی حفاری گرایش مخزن
در آزمون سال 97 سؤالات درس حفاری 1 گروه مخزن و اکتشاف نرمال و سادهتر از سالهای پیش طراحی شده بود. برخلاف سال گذشته شاهد یک سؤال از مبحث گل و یک سؤال از مبحث حفاری 2 بودیم که نشانگر جامعیت سوالات مطرح شده برای گرایش مخزن و اکتشاف است. سوالات سال 97بهصورت مفهومی و در سطح دشوارتری نسبت به سال گذشته بود.با توجه به سؤالات سال 97 به نظر میرسد بیشتر سؤالات از کتابهای Applied Drilling Engineering و جزوه دکتر هاشمی و جمشیدی طرح شده بودند.
مكانیك سیالات دوفازی (گرایش حفاری)
در سال 97 سؤالات مكانیك سیالات دوفازی به نسبت مساوی بین سؤالات حفظی و سؤالات مفهومی تقسیم شده بود. سطح سؤالات در آزمون اخیر سادهتر از سالهای گذشته است. همچنین با مطالعه دقیق و كامل مباحث از كتاب دكتر وطنی تمامی سؤالات قابل پاسخگویی بودند.
ریاضی
در درس ریاضی، دروسی که از آنها در سال 97 سؤال مطرح شده بود، مانند سال گذشته بود. بهطور کلی در این سال از دروس ریاضی عمومی 1، ریاضی عمومی 2، معادلات دیفرانسیل و ریاضی مهندسی سؤال طرح شده بود. داوطلبان با مطالعه كتابهای ریاضی مدرسان شریف قادر بودند به تمامی سؤالات پاسخ دهند.
زمین شناسی تخصصی
سؤالات آزمون 97 سطح دشواری نسبتاً یکسانی با سؤالات آزمون 96 داشتند. در درس زمینشناسی تحتالارضی سؤالات مفهومیتر شده بودند و برخلاف سال 96، در سال 97 سؤالاتی مربوط به نقشههای زمینشناسی یعنی سؤالات تصویری مطرح شده بود. در مبحث زمینشناسی ایران سؤالات بیشتر در زمینهی حوضه میادین گازی بود که داوطلب باید برای پاسخگویی صحیح، بیشتر مبحث میادین را مطالعه میکرد. در مبحث سنگشناسی اكثر سؤالات ساده بودند که دانشجو با تسلط کافی در این زمینه به راحتی میتوانست به سؤالات پاسخ دهد. به طور كلی داوطلب با خواندن منابع به راحتی قادر به پاسخگویی بوده است. تعداد سؤالات درس زمینشناسی تحتالارضی 8، درس زمینشناسی نفت ایران 4 و درس سنگشناسی رسوبی 6 و همچنین 2 سؤال تلفیقی بوده است.
زمین شناسی عمومی
با مقایسه آزمون سالهای 97 و 96 میتوان گفت؛ سؤالات سال 96 بسیار راحتتر بوده است و سؤالهای مفهومی نیز سادهتر طرح شده بود. در سال 97 طراح سؤالات با تکیه بر بخشهای کمتر شناخته شده سعی در پیچیده نمودن سؤالات داشته است. به طور کلی اگر داوطلب تمامی جزئیات ریز کتابهای ذکر شده در منابع را مطالعه نموده و در ذهن داشت، میتوانست نمره خوبی در این بخش آزمون کسب کند. تعداد سؤالات بخش زمینشناسی ساختمانی 9، زمینشناسی عمومی 6 و زمینشناسی نفت 5 عدد بود که میتوان به مهم بودن زمینشناسی ساختمانی و تکیه کردن طراحان بر آن برای دانشجویان مهندسی نفت پی برد.
ژئوفیزیک و ژئوشیمی
تغییر اساسی سؤالات درس ژئوفیزیک در سال97 نسبت به سال96 بیشتر به چشم میخورد. بودجهبندی سؤالات تا حد زیادی تغییریافته و به روند پراکنده و معقول خود بازگشته است. این سؤالات بسیار مفهومی میباشند و نیازمند درکی گسترده از دانش ژئوشیمی و ژئوفیزیک هستند. سؤالات این درس نسبت به سال گذشته همانطور که پیشبینی شده بود، مفهومیتر بود. همینطور درس ژئوشیمی دارای سؤالاتی بود که احتمالاً با مطالعهی بسیاری از منابع دانشجو از پاسخگویی به آنها باز میماند. تنوع مباحث ژئوشیمی سال 97 بیشتر از سال قبل بوده و به همین سبب درجهی سختی سؤالات افزایش چشمگیری داشته است. درکل میتوان گفت، سطح سؤالات ژئوشیمی و ژئوفیزیک تغییری پیدا نکرده و تنها بودجهبندی سؤالات و منابع تغییر یافتهاند.
مخزن 1 (گرایش مخزن)
توزیع مباحث در سؤالات 97 نسبت به سالهای گذشته کمی متفاوت بوده و از توزیع وسیعتری بهره برده است. سطح سؤالات متعادل بوده و وجود سوالاتی در همه سطوح ساده، متوسط و دشوار، تمییز داوطلبان را نسبت به یکدیگر واقعیتر میسازد. باتوجه به عدم وجود سوالات خارج از چارچوب، داوطلبان با مطالعه منبعی چون كتاب طارق احمد، و جزوات دكتر مسیحی و دكتر هلالیزاده قادر بودند به تمامی سؤالات در زمان تعیین شده پاسخ دهند.
مهندسی مخزن 2 (گرایش مخزن)
سؤالات مهندسی مخزن ۲ در سال 97 نسبت به سالهای گذشته از سطح سادهتری برخوردار بودند، اما طرح سؤالات مفهومی پاسخگویی را برای داوطلبانی که بهصورت سطحی مطالعه میکنند دشوار کرده است. با مطالعه دقیق منابعی چون جزوه دكتر عاشوری و مسیحی میتوان به تمامی سؤالات پاسخ صحیح داد.
نمودارگیری از چاه
با بررسی سؤالات درس نمودارگیری از چاه در سال 97 میتوان در مجموع گفت، سطح سؤالهای آزمون اخیر نسبت به سال 96 سادهتر شده است. همچنین نیمی از سؤالات مفهومی و نیمی دیگر حفظی هستند. نكته مهم در ارتباط با توزیع سؤالات، اختصاص 3 سؤال از مبحث لاگ مقاومت و القائی در سال 96 و مطرح نشدن سؤال از این مباحث در سال 97 است. امسال علیرغم سالهای اخیر یک سؤال از بحث لاگ كالیپر مطرح شده است. با مطالعه دقیق و كامل مباحث از منابع كتابسرا و جزوات دكتر امین شهیدی و دكتر رضایی تمامی سؤالات قابل پاسخگویی بودند.