دکتری صنایع غذایی
معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) در مقطع دکتری:
به مجموعه علوم و فنونی که به منظور:
- نگهداری
- تبدیل و حفظ کیفیت فیزیکی
- شیمیایی و بیولوژیکی محصولات غذایی با منشأ گیاهی، دامی و دریایی به کار گرفته می شود
علوم صنایع غذایی اطلاق میگردد. در جهان امروز استفاده از مجموع آخرین دانش ها و یافته های بشری و بهینه سازی آن ها، افزایش راندمان و بهره وری را در این صنعت به ارمغان آورده است. این روش ها باعث شده تا فرایندهای صنایع غذایی ویژگی های بخصوصی همچون موارد زیر را به دست آورند:
- بهبود کیفیت
- تضمین کیفیت
- بالا بردن ظرفیت تولید
- کاهش مصرف انرژی
- کاهش ضایعات
- پایین آوردن دخالت نیروی انسان و …
به منظور نیل به این اهداف نیاز به تربیت متخصصان کارآمد است که دانشجویان مقطع دکتری میتوانند نقش اساسی را در این مهم ایفا نمایند.
مجموعه علوم و مهندسی صنایع غذایی در مقطع دکتری نیز همانند دوره کارشناسی ارشد در چهار گرایش ارائه می شود که عبارت اند از:
- صنایع غذایی (که قبلاً به آن گرایش مهندسی گفته میشد)
- شیمی مواد غذایی
- فناوری مواد غذایی (که قبلاً به آن گرایش تکنولوژی گفته میشد)
- زیست فناوری مواد غذایی (که قبلاً به آن گرایش میکروبیولوژی گفته میشد).
در این چهار گرایش، عمده فعالیتهای پژوهشی مربوط به به کارگیری دانش های نوین در تولید غذاها و نوشیدنی های فراسودمند متمرکز است و در زمینه های مختلف مرتبط با نیازهای آموزشی و پژوهشی صنایع غذایی کشور که شامل مواردی همچون موارد زیر متمرکز شده است.:
- بهینه سازی روش های استخراج،
- تولید ترکیبات فراسودمند و غذا دارو از مواد اولیه
- ضایعات کشاورزی
هدف از تحصیل رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) در مقطع دکتری:
هدف از تحصیل و ارائه برنامه آموزشی دوره دکتری رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، تربیت نیروی انسانی متخصص و محققان کارآمد مورد نیاز کشور برای اداره و توسعه واحدهای صنایع غذایی، مؤسسات تحقیقاتی، مؤسسات و ادارات نظارتی و کنترلی مواد غذایی و هیئت علمی مورد نیاز دانشگاههای کشور می باشد.
امنیت و ایمنی مواد غذایی جزء مهمترین اهرم های استراتژی ملی برای استقلال و خودکفایی کشور و ارتقای سلامت جامعه است. استفاده بهینه از مواد غذایی و کاهش ضایعات آن ها و مدیریت صحیح بر منابع آن و نیز استفاده از علوم و فنون روز به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر نگهداری مواد غذایی و تأمین غذای سالم نیازمند نیروهای متخصص و کارآزموده در این زمینه میباشد.
بدیهی است نیل به هدف مهم اشاره شده جز با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص که توانایی های خود را در محیط آموزش و علمی مناسب کسب نموده باشد امکانپذیر نخواهد بود؛ لذا ضروری است متخصصانی تربیت شوند که بتوانند در امور مربوط به مدیریت، برنامه ریزی، نظارت، آموزش و تحقیق در امور فوق خدمت نمایند.
رشته های مجاز به شرکت در آزمون علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) در مقطع دکتری:
ردیف | رشته هایی که برای شرکت در آزمون دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی مجاز می باشند |
1 | تمامی رشته ها |
آینده شغلی و بازار کار مربوط به فارغالتحصیلان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) در مقطع دکتری (اعم از شغل های دولتی و خصوصی و اجرایی):
فارغالتحصیلان این رشته در مقطع دکتری میتوانند در موارد زیر نقش و توانایی خود را ایفا نمایند:
- به عنوان مدیر واحدهای صنعتی مواد غذایی
- به عنوان هیئت علمی در دانشگاههای کشور
- به عنوان هیئت علمی در مراکز تحقیقاتی سراسر کشور
- به عنوان متخصص در امور برنامه ریزی و طراحی سیستم های توسعه صنایع غذایی در مناطق کشاورزی و صنعتی
- به عنوان متخصص در امور طراحی واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی مواد غذایی
- به عنوان هیئت علمی و متخصص در مؤسسات دولتی استاندارد و نظارت بر مواد غذایی.
ظرفیت پذیرش دانشجو در 20 دانشگاه برتر ایران در کلیه گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412):
با توجه به اینکه ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه ها برای هر گرایش و هر دانشگاه متفاوت می باشد لذا ضروری است که داوطلبان متقاضی هر گرایش از این مهم اطلاع کافی داشته باشند. ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در گرایش های مختلف با توجه به تراز علمی 20 دانشگاه برتر ایران در دو نوبت روزانه و شبانه طبق آخرین سال برگزاری کنکور (سال 98) در جدول ذیل آورده شده است.
عنوان رشته ـ گرایش: علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412 )
ردیف | عنوان دانشگاه | نوبت پذیرش | ظرفیت پذیرش |
1 | دانشگاه تهران | اول | – |
دوم | – | ||
2 | دانشگاه تربیت مدرس (محل تحصيل دانشكده كشاورزي واقع در اتوبان تهران كرج) | اول | 5 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی) |
دوم | 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی) | ||
3 | دانشگاه فردوسی مشهد | اول | 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی) + 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ شیمی مواد غذایی) + 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی)+ 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ زیست فناوری مواد غذایی) |
دوم | 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی)+ 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ شیمی مواد غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ زیست فناوری مواد غذایی) | ||
4 | دانشگاه علم و صنعت ایران | اول | – |
دوم | – | ||
5 | دانشگاه صنعتی امیرکبیر | اول | – |
دوم | – | ||
6 | دانشگاه تبریز | اول | 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی)+ 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ شیمی مواد غذایی)+ 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی) |
دوم | 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ شیمی مواد غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی) | ||
7 | دانشگاه شهید بهشتی | اول | – |
دوم | – | ||
8 | دانشگاه شیراز | اول | 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی)+ 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ زیست فناوری مواد غذایی) |
دوم | – | ||
9 | دانشگاه باهنر کرمان | اول | – |
دوم | – | ||
10 | دانشگاه شهید چمران اهواز | اول | – |
دوم | – | ||
11 | دانشگاه صنعتی اصفهان | اول | 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی)+ 3 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی) |
دوم | – | ||
12 | دانشگاه اصفهان | اول | – |
دوم | – | ||
13 | دانشگاه صنعتی شریف | اول | – |
دوم | – | ||
14 | دانشگاه علامه طباطبایی | اول | – |
دوم | – | ||
15 | دانشگاه گیلان | اول | – |
دوم | – | ||
16 | دانشگاه ارومیه | اول | 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ صنایع غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ شیمی مواد غذایی)+ 2 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ فناوری مواد غذایی)+ 1 (علوم و مهندسی صنایع غذایی ـ زیست فناوری مواد غذایی) |
دوم | – | ||
17 | دانشگاه یزد | اول | – |
دوم | – | ||
18 | دانشگاه صنعتی خواجه نصیر | اول | – |
دوم | – | ||
19 | دانشگاه خوارزمی | اول | – |
دوم | – | ||
20 | دانشگاه رازی | اول | – |
دوم | – |
* جهت اطلاع از سایر دانشگاهها و ظرفیت پذیرش در دانشگاههای پیام نور و پردیس های خودگردان میتوانید به آدرس سایت www.sanjesh.org مراجعه نمایید.
توضیحی در رابطه با تعداد کل واحدهایی که در مقطع دکتری رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) باید گذرانده شود (واحدهای تئوری و دوره مربوط به انجام رساله):
تعداد واحدهای درسی دوره دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی در تمامی گرایش ها 36 واحد است که 18 واحد آن، واحدهای آموزشی و تحت نظارت مستقیم استاد راهنمای آموزشی انتخاب خواهند شد و بقیه 18 واحد مربوط به رساله است. معمولاً در سال اول، واحدهای آموزشی به پایان می رسد و سپس آزمون جامع برگزار میشود. پس از موفقیت در این آزمون، موضوع رساله تعیین شده و دوره کار بر روی رساله آغاز میگردد.
نام دروس تئوری که عموماً دانشجو در مقطع دکتری رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412) میگذراند:
دروس اختیاری | دروس اجباری (دروس تخصصی) | گرایش |
ترمودینامیک تعادل های فازی روشهای پیشرفته آماری در صنایع غذایی ارزیابی بافته ای مایع و جامد در صنایع غذایی کنترل فرایند در مهندسی صنایع غذایی |
رئولوژی پیشرفته مواد غذایی
مدلسازی و شبیه سازی در صنایع غذایی پدیدههای انتقال پیشرفته در مهندسی مواد غذایی طراحی واحدهای عملیاتی نوین در صنایع غذایی |
صنایع غذایی |
شیمی فیزیک هیدروکلوئیدها اثر فرایند بر ترکیبات شیمیایی مواد غذایی مکانیزم واکنش های شیمیایی در مواد غذایی برهمکنشها در مواد غذایی |
میکرو و نانوساختارهای غذایی
شیمی آنزیم های مواد غذایی پیشرفته استخراج و خالصسازی پیشرفته شیمی مواد معطر و ادویه ای |
شیمی مواد غذایی |
ارزیابی بافتهای مایع و جامد در صنایع غذایی صنایع بسته بندی پیشرفته جداسازی پیشرفته در صنایع غذایی فرایندهای غیرحرارتی مواد غذایی |
فناوریهای پیشرفته در مواد غذایی
کاربرد آنزیم ها در فناوری مواد غذایی اثر فرایند بر کیفیت مواد غذایی فرمولاسیون فرآوردههای غذایی |
فناوری مواد غذایی |
مدلسازی رشد و فساد میکروبی ژنتیک مولکولی پیشرفته تخمیر میکروبی فرآوری ضایعات با استفاده از میکروارگانیسم ها |
اصول طراحی بیورآکتورها
متابولیتهای میکروبی روشهای نوین شناسایی میکروبی در مواد غذایی مهندسی فرایندهای زیستی |
زیست فناوری مواد غذایی |
برای کسب اطلاعات درباره خدمات مؤسسه در سایر رشته های دکتری و همچنین اطلاعات سودمند از قبیل معرفی کامل رشته ها, مشاوره تخصصی, تحلیل آزمون ها, ظرفیت پذیرش دانشگاه ها، نام دروس و ضرایب, برنامه آزمون های آزمایشی, برنامه کلاس های حضوری و آنلاین, کتاب و … به صفحه دکتری مراجعه نمایید.
نام دروس و منابع آزمون دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412)
عناوین دروس امتحانی: 1- مجموعه دروس تخصصی در سطح کارشناسی شامل (شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژي مواد غذایی، اصول مهندسی صنایع غذایی، تکنولوژي مواد غذایی) و کارشناسی ارشد شامل (میکروبیولوژي صنعتی، خواص فیزیکی مواد غذایی، روش هاي نوین آزمایشگاهی، انتقال جرم و حرارت در صنایع غذایی)، 2- استعداد تحصیلی، 3- زبان انگلیسی | ||
رشته | گرایش | رشته های مرتبط که فارغ التحصیلان آن می توانند در این کدرشته شرکت کنند |
علوم و مهندسی صنایع غذایی | 1) صنایع غذایی | تمامی رشته ها |
2) شیمی مواد غذایی | ||
3) فناوري مواد غذایی | ||
4) زیست فناوري مواد غذایی |
نام دروس و منابع آزمون دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی | ||
دروس عمومی با ضریب 1 |
زبان انگلیسی عمومی و استعداد تحصیلی | |
دروس تخصصی با ضریب 4 |
در سطح کارشناسی | شیمی مواد غذایی ـ میکروبیولوژی مواد غذایی ـ اصول مهندسی صنایع غذایی ـ تکنولوژی مواد غذایی |
در سطح کارشناسی ارشد | میکروبیولوژی صنعتی ـ خواص فیزیکی مواد غذایی ـ روشهای نوین آزمایشگاهی ـ انتقال جرم و حرارت در صنایع غذایی |
توضیحات تکمیلی بسته های آموزشی دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی
به دلیل منابع متعدد موجود برای هر درس و وقت اندک برای مطالعه تمامی آنها و خواندن منابع به زبان اصلی که برای اکثر داوطلبین مشکل ساز است و در آخر نبود منابع مشخص برای سؤالات، مؤسسه مدرسان شریف با در نظر گرفتن تمامی این موارد، بسته های آموزشی دکتری منحصر به فرد خود را مطابق با آخرین تغییرات و زیر نظر اساتید گردآوری کرده و در اختیار داوطلبان عزیز قرار میدهد.
در ذیل به برخی از ویژگی های بسته های آموزشی دکتری اشاره میکنیم:
- تألیف و بررسی زیر نظر اساتید صاحب نظر کشور
- تشریح جامع و کامل دروس همراه با مثال های کافی
- منطبق بودن مطالب درسی آورده شده با آخرین تغییرات سازمان سنجش
- آوردن نکات تستی و مطالب مهم جهت پاسخگویی به سؤالات
- حل تشریحی سؤالات آزمونهای سراسری و آزاد همراه با توضیح ساده و روان
بسته های آموزشی دکتری علوم و مهندسی صنایع غذایی – مطابق با آخرین تغییرات سازمان سنجش | ||||||
نام و کد رشته امتحانی: | ||||||
علوم و مهندسی صنایع غذایی (کد 2412)
|
||||||
مواد امتحانی: | ||||||
1. استعداد تحصیلی 2. زبان انگلیسی 3. مجموعه دروس تخصصی در سطح کارشناسی شامل:
4. مجموعه دروس تخصصی در سطح کارشناسی ارشد شامل:
|
||||||
رشته های مرتبط که فارغ التحصیلان آن می توانند در این کد رشته شرکت کنند: | ||||||
|
||||||
مواد پکیج آموزشی موسسه و زمان ارسال آنها: | ||||||
|