آمار و روش تحقیق
سؤالات آمار و روشهای رشته برنامهريزي شهري در سال 98 مانند سالهای گذشته شامل 25 سؤال میباشد. 15 سؤال آن محاسباتی ،که مشابه همگی آنها در کتاب آمار و احتمالات (ویژه مدیریت، حسابداری و اقتصاد) موجود ميباشد و داوطلب با مطالعه دقيق آنها ميتوانست به تمامي سؤالات پاسخ دهد و 10 سؤال بعدی این درس مربوط به روش تحقیق ميباشد كه در قالب مفهومی ـ حفظی آمده و سطح دشواری این قسمت نسبت به سال پیش، آسانتر میباشد.
سؤالات آمار در اين رشته داراي محاسبات نسبتاً طولانیتری بوده و نیاز به سرعت عمل در محاسبه و دقت کافی و مدیریت زمان داشته و کنکور امسال دارای سطح دشواری یکسانی نسبت به سال گذشته بوده است. در قسمت روش تحقیق 3 مسئله از مبحث مربوط به تراکم طرح شده است که حل آن برای داوطلبان مشکل نیست.
همچنین یک سؤال تصویری نیز از همین مبحث طرح شده است اما از کتاب کاربرد مدل در جغرافیا با تأکید بر برنامهریزی شهری و ناحیهای (حکمت نیا) برخلاف سالهای گذشته تنها یک سؤال به صورت مستقیم طرح شده است که در آزمونهای مرحلهای و جامع مدرسان شریف به خوبی این مسئله مشهود میباشد.
تاریخ شهر و شهرسازی
از مقایسه درس تاریخ در کنکور سال 98 با 97 میتوان دریافت که سطح سؤالات به ویژه در قسمت تاریخ ایران و جهان، سادهتر به نظر میرسد. در کنکور سال 98 در درس تاریخ شهر و شهرسازی، با سؤالات واضحي روبهرو بوديم. بهطوری که داوطلب با مطالعه دقيق مباحث کتابها و جزوات مطرح دانشگاهها و مدرسان شریف و همچنین مطالعه تستهای کنکورهای سالهای گذشته و شرکت در آزمونهای مرحلهای و جامع مدرسان شریف به آسانی میتوانست به بیش از 90 درصد از سؤالات پاسخ دهد.
سؤالات در بخشهای مختلف به خوبی توزیع شده و هیچ کدام از فصول دارای برتری خاصی نسبت به یکدیگر نمیباشند. تعداد سؤالات حفظی در درس تاریخ کماکان بیشتر از سؤالات مفهومی است. تعدادی سؤالات تکراری نیز در میان سؤالات دیده میشود که این امر ضرورت مطالعه تستهای کنکورهای سالهای گذشته را آشکارتر مینماید.
از 25 سؤال مربوط به این درس در گرایش برنامهریزی شهری تنها 3 سؤال به سؤالات مفهومی اختصاص داده شده است.سه کتاب اصلی که همانند سالهای اخیر بیشتر مورد توجه طراح سؤالات این بخش بوده عبارتند از: کتاب از شار تا شهر(حبیبی)، سیر اندیشه ها درشهرسازی(پاکزاد) و کتاب تاریخ شکل شهر( موریس).
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان شامل دو بخش عمومی و تخصصی، به روال سالهای قبل در سه بخش و عنوان کلی (واژگان، نکات دستوری و Reading) تقسیمبندیی شده است. 15 سؤال زبان عمومی در دو بخش جای داده شده که 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک شامل 5 سؤال می باشد.
بخش واژگان شامل 10 سؤال است و داوطلب در صورت مطالعه دقیق منابعی مانند 504، واژه و لغات ضروری تافل میتواند در این بخش عملکرد بهتری داشته باشد. در بخش کلوز تست نیز 5 سؤال طرح شده و داوطلب در صورتی که نکات گرامری را مورد مطالعه قرار دهد، توانایی پاسخ به سؤالات این بخش را خواهد داشت. بهتر است داوطلبان در صورت عدم مطالعه در هر کدام از این بخشها از طریق حدس و گمان به سؤالات پاسخ ندهند.
بخش زبان تخصصی همانند سال گذشته شامل 3 متن و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. در صورتی که داوطلبی براي مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متني را كه به لحاظ محتوا سادهتر است برای پاسخگویی انتخاب کند.
مباحث عمومی شهرسازی ایران
از مقایسه سؤالات مربوط به مباحث عمومی شهرسازی ایران در کنکور سراسری 98 با سؤالات سال 97 میتوان دریافت که سطح سؤالات نسبتاً یکسان بوده و با مطالعه دقيق مباحث کتابهای مدرسان شریف و منابع مهم آزمون، همچنین مطالعه تستهای کنکورهای سالهای گذشته، داوطلبان به آسانی میتوانستند به همه سؤالات پاسخ دهند و موضوعی خارج از بحثهای مطرح شده در این بخشها وجود نداشت.
در کنکور امسال تعداد سؤالات حفظی، نسبت به سال قبل، کاهش یافته و 5 سؤال از 30 سؤال مطرح شده مفهومی و یا محاسباتی میباشند. همچنین از مقایسه سؤالات میتوان دریافت که تعداد سؤالات مربوط به طرحها و قوانین شهرسازی در کنکور 98 نسبت به سال قبل تقریباً ثابت مانده اما بر سایر مباحث به ویژه مدیریت شهری، تأکید بیشتری شده است.
تعداد بالایی از سؤالات این درس در کنکور سال 98، از منابع و آزمونهای مدرسان شریف میباشند که این موضوع کیفیت این منابع و آزمونها را به خوبی به تصویر میکشد. بعد از این منبع میتوان به کتاب مجموعه مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و طرحها و برنامههای شهرسازی (بهزادفر) به عنوان منابعی مهم در طرح سؤالات این بخش، اشاره کرد.
مبانی نظری برنامهریزی شهري، منطقهای و مدیریت شهری
در سنجش میان سؤالات کنکور سال 98 با سؤالات آزمون سال 97 در درس مبانی نظري برنامهریزی شهري، منطقهای و مدیریت شهری شاهد افزایش سؤالات حفظی به نسبت دورههای گذشته میباشیم. بیشتر سؤالات در کنکور 2 سال اخیر و همچنین سالهای قبلتر به بخش نظریات و مفاهیم پایه و مفهومی اختصاص دارد.
به طور کلی میتوان گفت با توجه به کاهش تعداد سؤالات مفهومی و ترکیبی و افزایش سؤالات حفظی از سطح دشواری سؤالات سال 98 نسبت به سال 97 تا حدی کاسته شده است. در این کنکور داوطلبان میتوانستند با مطالعه دقیق همه مباحث، به حدود 90 درصد سؤالات پاسخ صحیح دهند.
از 30 سؤال مربوط به این درس در گرایش برنامهریزیشهری تنها 8 سؤال به سؤالات مفهومی اختصاص داده شده و این کاهش از مشخصههای اصلی سؤالات این دوره بوده است. سؤالات تکراری هنوز هم مشاهده میشوند و این امر ضرورت مطالعه تستهای کنکورهای سالهای گذشته و مطالعه دقیق پاسخنامه آزمونهای مرحلهای و جامع مدرسان شریف را آشکارتر مینماید.
در این کنکور به صورت عجیبی سؤالی از مباحث برنامهریزی منطقهای، رویکردهای نوین شهرسازی، شهرجدید و GIS مطرح نشده است و سؤالات زیادی به نسبت آزمونهای سالهای اخیر از مباحث مسکن، تراکم و زیرساختهای شهری طرح شده است.
بنابراین داوطلبان برای کسب درصد بالا نیاز به توجه ویژهای به کتابهای مدرسان شریف و تراکم شهریاز(عزیزی)،زیرساختهایشهری از (بهزادفر) ، مبانی و تکنیکهای برنامهریزیشهری از (زیاری) و همچنین اصلاح نظام مدیریت توسعه شهری در ایران(مهدیزاده) در کنار سایر منابع مهم دارند.