اصول طراحی کارخانجات و مهندسی صنایع غذایی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 93 (بهمن 92) تعداد سوالات همانند سال گذشته 25 سوال میباشد كه در سوالهای این درس تقریباً از تمامی مباحث انتقال جرم (12%)، رئولوژی (4%)، مکانیک سیالات(12%)، انتقال حرارت (12%)، ترمودینامیک (4%)، سایکرومتری (12%) و اصول طراحی کارخانجات صنایع غذایی (44%) سوال طرح شده است. سطح سوالها متوسط بوده و نسبت به سوالات سالهای گذشته سادهتر میباشد.
تکنولوژی مواد غذایی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 93 (بهمن ماه سال 92) رشته علوم و صنایع غذایی، در درس تکنولوژی مواد غذایی، بودجهبندی طرح تست از قسمتهای قند، روغن، کنسرو، لبنیات و غلات نسبتاً مشابه سال 92 بوده است. از سویی دیگر از مبحث لبنیات و روغن در دو سال اخیر تعداد سوال یکسان طرح شده است. از طرف دیگر با توجه به مشابه بودن سوالات مباحث کنسرو و اصول نگهداری، این بخش از سوالات آزمون سال 93 بیشتر به سمت اصول نگهداری تمایل پیدا کرده است و 8 سوال از قسمت اصول نگهداری مطرح شده است.
برخلاف سایر مباحث در درس تکنولوژی، در قسمت لبنیات سوالات سال 93 دشوارتر از سال گذشته است. در این مبحث سوالات عمدتاً از قسمت ساختمان شیر و نحوهی فرآیند محصولات لبنی طرح شده و سوالی از قسمت بستنی در آزمون امسال مطرح نشده است. نکته جالب در مورد بخش غلات این است هیچ سوالی از قسمت ارزیابی خمیر و آرد مطرح نشده است،
این در حالی است که در سالیان گذشته این مبحث به عنوان یک قسمت ثابت در طرح تست بوده و دو تا سه سوال از آن طرح میشد و خصوصاً سوالات این قسمت به صورت نمودارهای اکستنسوگراف و فارینوگراف عرضه میشد. از سویی دیگر با توجه به دشوار بودن و زمانبر بودن سوالات این بخش از مبحث غلات، لذا حذف این قسمت از بودجهبندی سوالات سال 93 موجب آسانتر شدن سوالات قسمت تکنولوژی شده است.
قسمت عمدهی سوالات مبحث تکنولوژی قند مربوط به تصفیهی قلیایی شربت خام و عوامل موثر بر ضایعات قندی در این مرحله از فرآیند میباشد، این درحالی است که همگرایی در طرح تست درآزمون سال 92 به شدت پایین بوده و از شش فصل این سولات طرح شده بود، اما در سال 93 این سوالات از چهار فصل انتخاب شده است و همانند سال 92 یک سوال از ترکیبات موجود در چغندر در ابتدای سوالات مربوط به تکنولوژی قند به چشم میخورد.
سوالات امسال در مبحث تکنولوژی روغن روی فرآیندهای اصلاحی روغن تمرکز یافته است که شامل هیدروژناسیون، زمستانهسازی، رنگبری، صمغ زدایی و پالایش فیزیکی روغن است. از طرفی هیچ سوالی از قسمت ساختمان گلیسریدی روغنها و چربیها مطرح نشده است و با توجه به دشوار بودن نسبی این بخش، حذف این قسمت به سهولت آزمون افزوده است و باید به این نکته اشاره کرد که پراکندگی سوالات در سالهای 92 و 93 در مبحث تکنولوژی روغن نسبتاً مشابه بوده است.
در پایان میبایست به این نکته اشاره کرد که علی رغم تشابه تعداد سوالات مفهومی- محاسباتی و حفظی در آزمونهای سالهای 92 و 93، اما کیفیت سوالات در سال 92 بالاتر و از سویی دیگر انتخاب مباحث کاربردیتر در زمینهی تکنولوژی مواد غذایی موجب دشوارتر بودن نسبی سوالات آزمون 92 شده بود.
ریاضیات
در آزمون كارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی ـ علوم و صنایع غذایی سال 93 (بهمن 92)، تعداد سوالات درس ریاضیات همانند سال گذشته 30 سوال میباشد كه 5 سوال از فصول تابع ، مثلثات ـ بسط و…، 4 سوال از فصل حد و پیوستگی ، 5 سوال از فصل مشتق جزئی ـ مشتق توابع چند متغیره، یک سوال از فصل ماتریس و دستگاه معادلات خطی،4 سوال از فصل مشتق و كاربرد آن ، 2 سوال از فصل دنباله و سری، 2 سوال از فصل اعداد مختلط ، یك سوال از فصل دستگاه مختصات قطبی ، 3 سوال از فصل انتگرالهای چندگانه رویهها و خمها ، 2 سوال از معادلات دیفرانسیل و یک سوال انتگرال یگانه و کاربرد آن میباشد.
توجه بیشتر به مباحث تابع حد و پیوستگی و مشتق و كاربرد مشتق به دانشجویان توصیه میگردد. سوالات سال 93 مفهمومی تر از سال 92 بود. دو تست با شماره های 45 و 55 دارای ایراد بودند و به علت و تایپی قابل جواب دادن نبودند.
شیمی مواد غذایی
در آزمون کارشناسی ارشد سال 93 ( بهمن ماه 92) رشته علوم و صنایع غذایی، در درس شیمی مواد غذایی، قسمت عمده سوالات مربوط به بخش آب بوده است که نه سوال از این مبحث مطرح شد. این درحالی است که در سال 92، قسمت عمده سوالات از فصل پروتئینها طرح شده بود (11 سوال).
از سویی دیگر در آزمون امسال، پراکندگی طرح تست از فصول چربی، کربوهیدرات و پروتئین تقریباً یکسان بوده و برخلاف آزمون سال 92 هیچ سوالی از مبحث ویتامینها طرح نشده است. از سویی دیگر در هر دو آزمون از قسمتهای آنزیمها و املاح، هیچ سوالی به صورت مستقیم مطرح نشده است. به عبارت دیگر اعتدال در طرح تست در آزمون امسال، بیشتر مد نظر طراحان این درس قرار گرفته است.
سوالات در آزمون امسال عمدتاً جنبه حفظی داشته و کمتر در قالب مفهومی و کلیدی طرح تست شد. به عنوان نمونه سوالات فصل آب عمدتاً مربوط به مباحث منحنیهای جذب و دفع رطوبت در درجه حرارت ثابت و روابط حاکم بر آنها بوده و لذا این سوالات معمولاً در سالهای اخیر تکرار شده بود و سوالات آزمون 93 جنبهای کلیشهای به خود گرفته است.
سوالات قسمت کربوهیدرات عمدتاً مربوط به واکنشهای شیمیایی این ترکیبات و فرمهای فضایی آنها بوده است و از طرح سوالات با پاسخهای طولانی اجتناب شده و همانند سالهای گذشته یک سوال از قسمت هیدروکلوئیدها مطرح شده است. از قسمت چربیها نیز عمدتاً روی استرولها، ساختار شیمیایی و واکنشهای آنها تاکید شده و از قسمت پروتئین هم، به ترتیب از مباحث شیر، تخم مرغ، عضله، غلات و ژلهای پروتئینی یک سوال طرح شده، این درحالی است که در سال 92 با توجه به اینکه 11 سوال از قسمت پروتئین طرح شده بود، لذا از مباحث یاد شده، خصوصاً پروتئینهای تخم مرغ، سوالات بیشتری داده شده بود.
نکته دیگر در مورد این درس این است که از قسمت پکتین با درجه استری مختلف و فعالیت آنزیمی در فعالیت آبی گوناگون،در سالهای اخیر همواره یک سوال مطرح شده است. در پایان، باید این مطلب گفته شود که با توجه به موارد گفته شده، سوالات در آزمون سال 92 از سطح بالاتری برخوردار بوده و این امر به خاطر اعتدال در طرح سوالات از مباحث گوناگون بوده است.
میکروبیولوژی مواد غذایی
در آزمون كارشناسی ارشد سال 93 (بهمن 92) تعداد سوالات همانند سال گذشته 25 سوال میباشد كه سوالهای این درس بیشتر از مباحث فساد مواد غذایی(40%)، بیماری ناشی از مواد غذایی(12%)، نگهداری مواد غذایی(8%)، روشهای شناسایی میکروارگانیسمها (8%) و باکتریهای مهم در صنعت غذا(32%) میباشد. سطح سوالات متوسط میباشد. و سوال مبهم و گنگی وجود ندارد.