فرسایش و حفاظت خاک
سؤالات درس فرسایش خاک در کنکور 98 نسبت به سال قبل آسانتر میباشد. در کنکور 97 اشکالات زیادی در مورد پاسخ سؤالات وجود داشت که باعث ایجاد شک فراوان دانشجویان و اساتید شده بود که امسال این اشکالات تا حد زیادی رفع شدهاند. عمده تغییراتی که نسبت به سال و سالهای قبلی در تعداد سؤالات مباحث میبینیم، افزایش تعداد سؤالات مربوط به قسمت حفاظت خاک میباشد( هم مکانیکی و هم غیر مکانیکی 8 سؤال) دلیل این موضوع به معضل مبارزه با فرسایش و نداشتن تدابیر لازم در جهت جلوگیری از هدر رفت خاک در کشورمان بر میگردد و سعی بر این است که در این درس از تعاریف صرف نظر کرده و نگاه حفاظتی به این درس داشته باشیم.
همچنین سؤالاتی مشابه با سالهای قبل نیز وجود داشت و تعداد سؤالات محاسباتی نسبت به سالهای گذشته کمتر و تعداد سؤالات مربوط به عوامل موثر بر فرسایش آبی نیز مثل سال گذشته 8 سؤال میباشد. یک سؤال از مبحث عوامل مؤثر در تخریب خاک مطرح شده است که پیشبینی میشود در سالهای آتی سهم این بخش در سوالات بیشتر شود.
بیولوژی خاک
درس بیولوژی خاک معمولاً تغییرات زیادی در سالهای مختلف ندارد و اکثراً یکسری مباحثی هستند که بیشتر آنها مورد سؤال قرار میگیرند. سؤالات کنکور 98 از لحاظ سختی حدوداً یکسان با سال قبل میباشد و تغییرات زیادی در سؤالات دیده نمیشود. امسال تعداد سؤالات مربوط به جانوران خاکزی یا همان ماکروارگانیسمها کمتر و در مقابل تعداد سؤالات قارچها بیشتر شده است. این نوع تغییرات طبیعی است و هر سال تعداد سؤال مطرح شده از هر بخش تغییر میکند. مانند سالهای قبل یک سؤال حلیاتی و محاسباتی از مبحث نیتروژن مطرح شده است.
در طی آزمونهای مدرسان شریف، شکلهای مختلفی از سؤالات مطرح و بررسی شدهاند و مسائلی مهمی که میتوان در بیولوژی خاک مطرح نمود مثل سرعت نیتریفیکاسیون یا سرعت واکنشهای آنزیمی یا تعداد تکثیر در بستر کشت و … در این آزمونها به طور کامل پوشش داده شده است.
چرخههای کربن ، نیتروژن و گوگرد اکثراً برای داوطلبان کنکور یک مشکل به حساب میآید چرا که در کتب و جزوات دانشگاهی به شکل نامفهوم توضیح داده میشوند ولی با مطالعه درسنامههای مدرسان شریف و بررسی سؤالات آزمونهای آن این مشکلات رفع خواهد شد.
پیدایش و ردهبندی خاک
سؤالات کنکور 98 در درس پیدایش و ردهبندی خاک تغییر چندانی با سال قبل نداشته است و برخی از مباحث در تعداد سؤالات تغییراتی دارند که طبیعی است. از لحاظ سختی نسبت به سال قبل کمی سؤالات آسانتر شدهاند. علت این مسئله هم این است که تعداد سؤالات مربوط به مبحث تشکیل خاک افزایش ( 4 سؤال ) و تعداد سؤالات مربوط به مبحث رژیمهای رطوبتی، حرارتی و افقهای ژنتیکی کاهش یافته است. (هر کدام 1 سؤال)
یکی از تغیرات مهم سؤالات امسال، طرح سؤال از بخش ردهبندی گروههای بزرگ بود که طی سالهای گذشته هر چند سال یکبار، سؤالی از این قسمت به چشم میخورد که البته چندان سؤال دشواری نمیباشد.
در مورد درس ارزیابی اراضی هم همانند چند سال گذشته 5 سؤال از این قسمت داده شده است که به نظر دو سؤال آسان و یک سؤال متوسط و 2 سؤال سخت داده شده است. در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف مباحث سخت این درس مثل ردهبندی تا سطح رده، زیر رده و گروه بزرگ، رژیمهای رطوبتی و حرارتی، فرایند های خاکسازی و … به طور کامل مورد سؤال قرار گرفتهاند ،به طوری که داوطلب در 12 مرحله آزمونهای مرحلهای و جامع به طور کامل شرایط روبهرویی با انواع سؤالات را به دست آورده است.
زبان عمومی و تخصصی
سؤالات درس زبان شامل دو بخش عمومی و تخصصی، به روال سالهای قبل در سه بخش و عنوان کلی (واژگان، نکات دستوری و Reading) تقسیمبندیی شده است. 15 سؤال زبان عمومی در دو بخش جای داده شده که 10 سؤال از واژگان و 5 سؤال مربوط به قواعد زبان در قالب cloze است. سؤالات زبان تخصصی در قالب 3 متن تخصصی و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. بخش واژگان شامل 10 سؤال است و داوطلب در صورت مطالعه دقیق منابعی مانند 504، واژه و لغات ضروری تافل میتواند در این بخش عملکرد بهتری داشته باشد. در بخش کلوز تست نیز 5 سؤال طرح شده و داوطلب در صورتی که نکات گرامری را مورد مطالعه قرار دهد، توانایی پاسخ به سؤالات این بخش را خواهد داشت. بهتر است داوطلبان در صورت عدم مطالعه در هر کدام از این بخشها از طریق حدس و گمان به سؤالات پاسخ ندهند.
بخش زبان تخصصی همانند سال گذشته شامل 3 متن و هر یک شامل 5 سؤال می باشد. در صورتی که داوطلبی برای مدیریت زمان آزمون، وقت کمتری برای پاسخگویی به سؤالات زبان در نظر گرفته و قصد دارد یک یا دو متن از این سه را پاسخ دهد، بهتر است در نگاهی اجمالی متن ها را بررسی کرده و متنی را كه به لحاظ محتوا سادهتر است برای پاسخگویی انتخاب کند.
شیمی و حاصلخیزی خاک
درکنکور 98 درس شیمی و حاصلخیزی نسبت به سال گذشته کمی دشوارتر بوده و بیشتر بر کاربرد درس در فیلد تاکید داشته است. سؤالات مربوط به بخش تغذیه گیاه بسیار مفهومی بوده تا میزان تحلیل دانشجو مورد بررسی قرار گیرد. در بخش شیمی خاک همانند سالهای گذشته سؤالات سخت و محاسباتی همراه با حلیات طولانی را مشاهده کردیم در حالی که به سؤالاتی نیز اشاره شده است که در سالهای گذشته مورد سؤال قرار نگرفته بودند.
از مبحث خاکهای شور و سدیمی سؤالاتی مطرح شده است که جزو سؤالات مفید و کاربردی میباشند که سال قبل سؤالی از آنها به چشم نمیخورد. سؤالات مربوط به حاصلخیزی خاک نیز اکثراً به نوعی تکراری بودند و همچنان سؤالی در رابطه با آلودگی خاک و آب مطرح نشده است.
بخش تغذیه گیاهی مبحث گستردهای دارد که میتوان سؤالات گوناگون طرح نمود. که در کنکور امسال سؤالات این بخش نیاز به تفکر بیشتری دارند و وقتگیر تر از سال قبل میباشند. در آزمونهای مدرسان شریف سؤالات تغذیه گیاهی بسیار تکرار شدهاند که داوطلب با مطالعه دقیق آنها میتوانست حدود 90 درصد از سؤالات این بخش را پاسخگو باشد.
آزمونهای مرحلهای و جامع مدرسان شریف توانسته است تمام مباحث کنکور را به خوبی مورد سوال و بررسی قرار دهد به خصوص بخش محلول خاکها که از مهمترین بخشهای شیمی خاک است. بخش حاصلخیزی خاک تشابه زیادی هم با سؤالات کنکورهای ماقبل دارد و هم سؤالات آزمونهای مدرسان شریف که داوطلبان با مطالعه دقیق پاسخنامه تشریحی این آزمونها میتوانستند در این درس بسیار موفق عمل نمایند.
فیزیک خاک
سؤالات درس فیزیک خاک در کنکور 98 تغییراتی را نسبت به سالهای گذشته داشته است اصلیترین تغییری که به چشم میخورد کم شدن تعداد سؤالات حلیاتی و محاسباتی است. در سال گذشته تقریباً میتوان گفت سؤالات بیشتر از جنبه علمی از جنبه تلهگذاری در سؤال طراحی شده بودند که در عین سادگی دانشجو در اثر کم دقتی دچار اشتباه شود ولی سؤالات 98 بیشتر تحلیل دانشجو را مورد چالش قرار داده است.
طی سالهای گذشته شاهد سؤالات تقریباً نصف حلیاتی و نصف مفهومی حفظی بودیم که امسال تعداد سؤالات محاسباتی جایشان را به سؤالات زمانبر مفهومی و تحلیلی دادهاند.
میتوان گفت سؤالات امسال سختتر از سال قبل هستند و به ظاهر دانشجو از شر سؤالات سخت محاسباتی با فرمولهای پیچیده راحت شده است ولی در عین حال سؤالات به دلیل تحلیل علمی بالا نیاز به همان قدر زمان یا شاید هم بیشتر داشتهاند. تعداد سؤالات مربوط به پتانسیلها و جریانات اشباع و غیر اشباع هم امسال بیشتر شده بودند که نیاز به تحلیل و تفکر داشتند و جزو سؤالات سخت این آزمون حساب میشدند در عین حال سؤالات آسان هم وجود داشت. سؤالات محاسباتی از بخشهای معادلات نفوذ و گرما حذف شدهاند و از این بخشها سؤالات مفهومی مطرح شده است. 7 سؤال محاسباتی امسال اکثراً سؤالات تکراری سالهای گذشته بودند و سختی آنچنانی نداشتند.
سؤالات فیزیک خاک رفته رفته بیشتر به مکانیک خاک سوق پیدا کردهاند که از جهاتی میتواند مؤثر باشد. سؤالات مربوط به بافت و ساختمان خاک نیز کمتر شدهاند. در طی آزمونهای مرحلهای و جامع مدرسان شریف، داوطلب برای مواجه شدن با انواع سؤالات آماده شده است. در این آزمونها همه نوع سؤالات محاسباتی ممکن بحث و بررسی شدهاند که با نگاه به سؤالات امسال هم شاهد هستیم که 7 سؤال محاسباتی امسال در طول آزمونهای مؤسسه چندین بار از لحاظ موضوع و تشابه بررسی شدهاند که دانشجو در صورت برخورد با این سؤالات محاسباتی به راحتی میتواند از سد آنها گذر کند.
از نظر مکانیک خاک پیشبینی طراحان سوالات آزمونهای مدرسان شریف موفقیت آمیز بوده است. با نگاه به سؤالات متوجه میشویم که مبحث مکانیک خاک بسیار مورد سؤال قرار گرفته و از هر زاویهای تحلیل شدهاست که داوطلبان با تسلط به این سؤالات میتوانستند حدود 80 درصد سؤالات این بخش را پاسخگو باشند. بخش پتانسیلها و منحنی رطوبتی نیز هر ساله سؤالاتی در کنکور دارند که هم شامل سؤالات محاسباتی میباشند و هم مفهومی، که از هر دو نوع سؤال داده شده است. سؤال مربوط به بخش محاسباتی سؤال پیش پا افتادهای بود چون در آزمونهای مؤسسه به وفور دیده و بررسی شده بود ولی سؤالات مفهومی این بخش نیاز به تفکر علمی و دقت بیشتری داشتند.