آمار و احتمال
تعداد سؤالات آمار و احتمال در آزمون کارشناسیارشد رشته حسابداری در سال 1402، 10 سؤال میباشد. تمامی این سؤالات با تسلط به کتاب آمار و احتمال مدرسان شریف و مرور آزمونهای آزمایشی انتشارات قابل حل بودند و هیچ سؤالی خارج از مباحث کتاب مطرح نشده بود.
سؤال 101 از فصل اول، مربوط به رابطه بین میانگین، میانه و مد در مبحث چولگی است. برای پاسخگویی به آن کافی است که رابطه بین شاخصهای مرکزی(میانگین، میانه و مد) در حالتی که دادهها به سمت راست کشیدگی دارند (چولگی راست) بدانیم.
سؤال 102نیز مربوط به فصل اول قسمت میانگین هندسی است. سؤال 103 مربوط به فصل دوم، بخش قضایای احتمال و مبحث احتمال شرطی میباشد. شبیه این سؤال به طور معمول در آزمونهای سالهای اخیر تکرار شده است. سؤال 104 نیز مربوط به فصل دوم بخش قانون احتمال کل و دستور بیز است. سؤال 105 نیز مربوط به فصل چهارم، بخش تابع احتمال خاص است و برای محاسبه آن لازم است از توزیع نمایی استفاده شود. سؤال 106مربوط به فصل سوم، بخش امید ریاضی است. نمونه این سؤال در آزمونهای آزمایشی سالهای اخیر تکرار شده است و جز مباحث مهم این فصل است. سؤال 107نیز مربوط به فصل سوم بخش واریانس توزیع احتمال مشترک است. نمونه این سؤال در آزمونهای کارشناسیارشد سالهای اخیر نیز تکرار شده و جز سؤالات پرتکرار این فصل است. سؤال 108 مربوط به فصل ششم بخش فاصله اطمینان برای میانگین واقعی جامعه است. سؤال 109از فصل هفتم و مربوط به بخش خطای نوع اول و دوم میباشد. سؤال آخر نیز از فصل هشتم قسمت ضرایب رگرسیون است. برای محاسبه آن کافی است رابطه بین شیب خط رگرسیون و ضریب همبستگی را بدانیم.
حسابداری صنعتی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حسابداری همانند سال قبل تعداد سؤالات درس حسابداری صنعتی 25 سؤال بود، ولی به نسبت پراکندگی سؤالات بین فصول کمتر بوده است. در سال 1402 سؤال 72 از بهایابی بر مبنای فعالیت طرح گردیده که در سال قبل از این مفاهیم سؤالی طرح نشده است، همچنین در سال 1402 فصول «تجزیه و تحلیل بهای تمامشده» و «هزینهیابی مرحله» بیشتر از سال قبل مورد توجه بوده و 12 سؤال از این دو فصل طرح گردیده که نزدیک به50 درصد سؤالات را به خود اختصاص دادهاند. در کل سؤالات زمان بر مانند سؤالهای 62 و 69 و همچنین80 نیازمند مدیریت زمان بوده است تا داوطلب با کمبود وقت در کنکور مواجه نگردد.
در مجموع سؤالات در حد متوسط تا قسمتی سخت قرار دارند و نیازمند تخصیص زمان بیشتری نسبت به سال قبل در هنگام پاسخگویی میباشد. با بررسی سؤالات و تطبیق با آزمونهای آزمایشی مؤسسه مدرسان شریف میتوان سؤالات مشابه زیادی را یافت که بررسی دقیق آزمونهای آزمایشی میتوانست کمک شایانی به پاسخگویی به سؤالات دفترچه آزمون باشد. همچنین سؤالی خارج از کتاب حسابداری صنعتی مدرسان شریف نیز نمیتوان در بین سؤالات یافت و به آن اشاره نمود.
حسابداری مالی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حسابداری همانند سال گذشته تعداد 30سؤال از درس حسابداری مالی طرح گردیده است. در سال 1402 فصلهای «صورتهای مالی اساسی» و «داراییهای مشهود» با 13 سؤال بیشترین وزن را در کنکور داشته است. در این سال سؤال 27 از حسابداری دولتی طرح گردیده است که باتوجه به اینکه درس حسابداری و حسابرسی دولتی بهصورت مجزا در کنکور طرح میگردد، آوردن سؤالی از حسابداری دولتی در درس حسابداری مالی جای تعجب دارد. همچنین سؤال 44 از حسابداری محصولات کشاورزی طرح شده که در سال قبل از این مبحث سؤالی طرح نگردیده است، قابل توجه است که در آزمون سال 1402 تنها یک سؤال از مبحث حسابداری تلفیقی طرح گردیده است که در سالهای قبل وزن بیشتری از سؤالات را به خود اختصاص میداد و کاهش تعداد سؤالات از این فصل نشاندهنده بیاهمیتی این مبحث نمیباشد و باز میتواند در سالهای آتی از فصول مهم باشد.
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 بسیاری از سؤالات این درس با مطالعه دقیق کتاب حسابداری مالی انتشارات مدرسان شریف و حل دقیق آزمونهای آن قابل حل بود. در ادامه تعدادی از سؤالات مشابه را ذکر میکنیم:
سؤال 27 سال 1402 مشابه سؤال 59 آزمون 8 سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 28 سال 1402 مشابه سؤال 58 آزمون 8 و سؤال 37 آزمون 10 سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 29 سال 1402 مشابه سؤال 37 آزمون 9 سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 31 سال 1402 مشابه سؤال 61 آزمون 7 سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 32 سال 1402 مشابه سؤال 34 آزمون 10 سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 34 سال 1402 مشابه سؤال 48 آزمون 7 و سؤال 39 آزمون 8 و سؤال 31 آزمون 9سال 1401 مدرسان شریف است.
سؤال 35 سال 1402 مشابه سؤال 38 آزمون9سال 1401 مدرسان شریف است.
در کل سؤالات طرح گردیده دارای درجه سختی متوسط میباشند و در آزمون سال 1402 توجه بیشتری به متن استانداردهای حسابداری گردیده و از سؤالات محاسباتی کاسته شده و استانداردهای جدید و به روز شده بیشتر مدنظر قرار گرفته است.
حسابرسی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402همانند آزمون سال 1401 تعداد 20سؤال از درس حسابرسی طرح گردیده است، رویه طراحی سؤالات تفاوت آنچنانی با سال 1401 نداشته است، در سال 1401 سؤالی از فصل ریسک حسابرسی طرح نگردیده بود که در سال 1402 تعداد 3سؤال از این فصل طرح گردیده است. در سال 1402 مانند سال 1401 تعداد 5 سؤال از فصل «حرفه حسابرسی» طراحی گردیده است که عمدتاً مربوط به آیین رفتار حرفهای حسابرسان میباشد و نشاندهنده اهمیت این فصل برای طراحان سؤال در سالهای اخیر میباشد.
از فصل «کنترلهای داخلی» تعداد 2 سؤال ارائه شده که در سال قبل 3 سؤال بود. همچنین فصل «شواهد حسابرسی» و فصل «گزارش حسابرسی» نیز در این سالها دارای وزن زیادی در تعداد سؤالات بودهاند که نیازمند تمرکز بیشتر به این فصول میباشد. شبیه عمده سؤالات طرح شده در کنکور سال 1402 را میتوان در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف یافت و با توجه به حفظی بودن سؤالات با مطالعه و بررسی سؤالات کنکور ادوار قبل و همچنین سؤالات آزمونهای آزمایشی امکان کسب درصدهای بالا وجود دارد.
عمده سؤالات در سطح متوسط میباشد و سؤالات غیراستاندارد به چشم نمیخورد و فصول با اهمیتتر تقریباً در تمام سالها مشخص بوده و نیازمند توجه بیشتر میباشد. داوطلبان با خواندن کتاب حسابرسی انتشارات مدرسان شریف به راحتی میتوانستند به سؤالات پاسخ دهند.
حسابداری و حسابرسی دولتی
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 رشته حسابداری همانند آزمون سال گذشته تعداد 10 سؤال از درس حسابداری و حسابرسی دولتی طرح گردیده است. نکته قابل توجه در دو سال متمادی سؤالی از حسابرسی دولتی طرح نگردیده و سؤالات مربوط به درس حسابداری میباشد. در سال 1402 یک سؤال از بودجهریزی طرح گردیده است که با توجه به اینکه درس کنترل و تنظیم بوده به عنوان یک درس مجزا میباشد اختلاط در مبحث شده است. در آزمون سال 1402 عمده سؤالات از فصلهای «استانداردها» و «حسابداری عملیات جاری» و «کلیات» میباشد و از سایر فصول سؤالی طرح نگردیده و با وجود طرح 3 سؤال از «حسابداری اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای» در سال 1402 از این فصل سؤالی طرح نشده است. همچنین در این سال تستی بهصورت مفهومی ـ محاسباتی طرح نشده است که در سال 1401 تعداد 5 سؤال به صورت محاسباتی طرح شده بود و عمده مباحث مطرح شده در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف گنجانده شده بود.
به نظر میرسد سؤالات سال 1402 با سال 1401 تفاوتهای عمدهای داشته و طراحی سؤالات از محاسباتی به حفظی تغییرجهت یافته و همچنین توجه بیشتری به «کلیات» شده است، همچنین از سؤال 133 به عنوان غیرقابل پیشبینی میتوان نام برد که مربوط به درس کنترل و تنظیم بودجه میباشد تا حسابداری دولتی.
بيشتر تستها از کتاب حسابداری و حسابرسی بخش عمومی مدرسان شریف و همچنین از آزمون های آزمایشی مدرسان شریف طرح شده بود.
اصول تنظیم و کنترل بودجه
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402رشته حسابداری، 10 سؤال مربوط به درس اصول تنظیم و کنترل بودجه است. تعداد 2 سؤال از فصل «مدلها و روشهای تنظیم بودجه» طرح گردیده است که در آزمون سال 1401 نیز تعداد 3 سؤال از این مبحث طرح گردیده بود که نشاندهنده اهمیت این فصل میباشد. همچنین مانند دوره قبل تنها یک سؤال از فصل «اصول بودجه» طرح گردیده است، در سال جاری فصول طبقهبندی بودجهای و مراحل بودجه هرکدام با 3 سؤال بیشترین وزن را در جمع سؤالات دارا بودهاند که در سال 1401 تنها یک سؤال از هرکدام از این فصلها ارائه گردیده بود.
در آزمون کارشناسیارشد سال 1402 برخلاف ادوار قبل سؤالی از استانداردهای حسابدرای بخش عمومی و قانون محاسبات ارائه نگردیده است.
قابل ذکر است مشابه اکثریت سؤالات کنکور سال 1402 در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف گنجانده شده بود و داوطلبان با مطالعه دقیق و بررسی آزمونهای آزمایشی و مطالعه جزوه اصول تنظیم و کنترل بودجه انتشارات مدرسان شریف قادر به پاسخگویی به درصد بالایی از سؤالات بودند.
در مجموع سؤالات سال 1402 استانداردتر از سال 1401 بود و خبری از سؤالات غیرقابل پیشبینی در آن نبود و دشواری سؤالات در سطح متوسطی قرار داشت.
زبان تخصصی
تعداد سؤالات این درس طبق معمول، 15 سؤال بود. متون تقریباً کوتاهتر از سالهای قبل بوده و سؤالات هم همگی قابل قبول و بدون ایراد بودند. از آنجا که زبان تخصصی منبع مشخصی ندارد، به داوطلبان سالهای آتی توصیه میشود حتماً سؤالات سالهای قبل را که در کتاب زبان تخصصی مدرسان شریف به همراه پاسخنامه کاملاً تشریحی گردآوری شده در ماههای منتهی به کنکور کار کنند.
زبان عمومی
در کنکور کارشناسی ارشد 1402، برعکس سالهای قبل، تعداد سؤالات درس زبان عمومی از 15 سؤال به 10 سؤال (7 سؤال واژگان و 3 سؤال کلوز تست) کاهش یافته بود و احتمالاً سالهای بعد هم به همین روال خواهد بود. سؤالات همگی قابلقبول و تقریباً در همان سطح کنکور پارسال بودند. از هفت واژهای که جواب صحیح بودند، شش واژه در کتاب زبان عمومی مدرسان شریف وجود داشت که از این شش واژه، سه واژه در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف به عنوان گزینه صحیح اعلام شده بودند و یک گزینه نیز تکرار کنکور 1401 بود. سؤالات کلوز تست هم هر سه در کتاب زبان عمومی مدرسان شریف وجود داشت؛ سؤال 8 از مبحث حروف ربط جفتی، سؤال 9 از مبحث جملات شرطی و سؤال 10 از مبحث ساختار موازی بود که هم در کتاب و هم در آزمونهای آزمایشی بسیار بر این مباحث تأکید داشتیم. در کل انتظار میرفت کسانی که کتاب زبان عمومی مدرسان شریف را کامل خوانده بودند در بخش زبان عمومی 90 درصد کسب کنند.
ریاضی عمومی
مهمترین تغییری که درس ریاضی در آزمون سه سال اخیر کارشناسیارشد رشته حسابداری داشته است، طرح سؤال از مباحث مربوط به دوره دبیرستان مثل معادله درجه دوم، دنبالههای حسابی و هندسی، تابع جزء صحیح، لگاریتم و ………. میباشد که به صورت مستقیم از این مباحث هرسال سؤال داشتهایم.
مباحث «ماتریس و انتگرال» نیز از مباحثی هستند که در 3 سال اخیر هرکدام 2یا 3 سؤال را داشتهاند و از مباحث خیلی مهم برای این آزمونها میباشند.
یکی دیگر از این تغییرات مهمی که آزمون کارشناسیارشد سال 1402 در درس ریاضی برای دانشجویان رشته حسابداری داشته است طرح 3 سؤال از مبحث «کاربرد ریاضی در اقتصاد» است که این مبحث در آزمونهای سالهای قبل فقط یک سؤال برای دانشجویان حسابداری و مدیریت داشت، ولی این مبحث همیشه برای دانشجویان رشته اقتصاد مهم و پر سؤال است. (در سال 1401 فقط یک تست برای اقتصاد داشتیم.) در کل سؤالهای آزمون کارشناسیارشد سال 1402 نسبت به سؤالهای 1401، 1400 و 1399 سؤالهای سادهتر و روانتری بودند و برای کسانیکه تستهای سالهای قبل را خوب یادگرفتهاند، سؤالهای سطح پایینتری میباشد و زمان کمتری هم برای پاسخ دادن به سؤالها لازم بود.
سؤالهای مطرح شده در آزمون رشته حسابداری کاملاً شبیه سؤالهای مطرح شده در آزمونهای آزمایشی مدرسان شریف و همچنین سؤالهای حل شده در کلاسهای مدرسان شریف میباشد که کل این مباحث در کلاسها به طور کامل پوشش داده میشود.
همچنین داوطلبان با مطالعه دقیق کتاب میکرو ریاضیات عمومی (ویژه رشتههای مدیریت، اقتصاد و حسابداری) انتشارات مدرسان شریف میتوانستند به سؤالات پاسخ دهند.